Last news in Fakti

6 Юни, 2018 10:14 3 774 9

Ford измисли как да пази мотоциклетистите

  • ford-
  • мотоциклетисти-
  • пътни платна-
  • електронен помощник
Ford измисли как да пази мотоциклетистите - 1
Снимка: Shutterstock

Компанията Ford патентова нова електронна система, позволяваща да се избегнат честите стълкновения с мотоциклетисти, които се движат между пътните платна. Патентът е направен в американското патентно ведомство.

Движението на мотоциклетисти между лентите е често срещано явление, както у нас, така и по цял свят, но е доста опасно. Много често автомобилните водачи не виждат движещият се мотоциклет и предприемат престрояване, което води до колизия.

Патентът на Ford предлага система от електронно зрение, което се осъществява с камери, които "гледат" назад. Те са съчетани с радари и датчици, а информацията се обработва от специален софтуер. Системата следи за движещи се обекти между пътните ленти.

Ford измисли как да пази мотоциклетистите


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 578

    15 4 Отговор
    Дано да монтират системата и на крайпътните дървета!

    Коментиран от #5

  • 2 Гост

    7 6 Отговор
    и веднага ще има хак на системата в който като види моторист да го засича!
    че има една камара хора които просто си ги мразят.
    Само се чудя кое мразиМ повече - мотористите или колоездачите? или пешеходците?
  • 3 Само глупости

    11 1 Отговор
    А защо колите имат огледала?

    Коментиран от #4

  • 4 Иии

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Само глупости":

    1) Създават се мъртви точки, при което и опитен шофьор може да сгреши. Все пак никой не очаква, че някой може да се движи между теб и банкета в крайна лява лента.
    2) Почти всеки пълнолетен вече е шофьор, включително и от женския пол, а в България сме 80% дебили... Логично е от много фактори опасността да се увеличава. Трафикът не е като от едно време.
    Всяко едно подобрение, което увеличава бдителността и информацията от заобикалящата го среда на шофьора е % увеличен шанс за избягване на инцидент.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 толерантен

    5 0 Отговор
    А защо мотоциклетистите не се глобяват за навиране между лентите и изпреварване при заета лява лента или в междулентието? Защо не си стоят в лентата, като всяко друго МПС? Ужасно стресиращо е, като ти изскочи отляво/отдясно между колоните автомобили, някой с мотор, без да спазва ППЗДП. Хем ти се иска да го пазиш, хем е като дете с топка - непредвидим! А не са деца, имат и книжки! Да си спазват Правилника и те, а не да се навират между колите в разрез с всякакви правила на движение. Уважението и толерантността на пътя трябва да са взаимни.

    Коментиран от #7

  • 7 333

    0 2 Отговор

    До коментар #6 от "толерантен":

    Ходи покарай няколко месеца в западна Европа и ще свикнеш. Повече няма да се стряскаш. Там е легално и са повече. Кеф ти Гърция, кеф ти Италия, кеф ти Франция, Англия. Не се сещам за държава, в която е забранено мотоциклет да минава между колите.

    Коментиран от #8

  • 8 Не точно

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "333":

    Не е точно така. Може и да могат. Но. Само ако автомобилите са спрели. Само ако минаваш между тях със скорост която ще ти позволи да спреш на място. Ако караш кола ще знаеш защо. Ами я си помисли, на нашия лунен пейзаж, автомобила ако свърне за да избегне дупка?
  • 9 ДДД

    0 0 Отговор
    ако се спира плътно в ляво и дясно
    и линейка ще мине
    но не сме еволюирали толкова