Факти.БГ

Икономисва ли гориво старт-стоп системата?

Радослав Славчев

Повечето нови автомобили, слезли от конвейерите през последните няколко години са оборудвани с функция, наречена "старт-стоп". Най-общо казано това е система, изключваща двигателя при спиране на автомобила за повече от секунда-две. Знаете ли обаче какъв ефект има тази система върху икономията на гориво?

Отговорите на този въпрос са най-различни. Производителите твърдят, че икономисва много гориво и е изключително екологична. Други специалисти обаче са на мнение, че това вреди основно на стартера и акумулатора на колата. Ние обаче се опитахме да разберем колко гориво пести тази система.

Има автомобили, които показват на борд компютъра каква е реалната икономия от старт-стоп системата. Направихме именно такъв дългосрочен експеримент. Става дума за премиум кросоувър (умишлено не съобщаваме марка и модел), който харчи средно 12 - 13 литра на 100 километра пробег.

След изминати 1 700 километра системата отчете икономия от... 0.5 литра бензин! Тук говорим за почти двумесечен експеримент, в който колата се движи в градски и извънградски режим и за което време е изразходва 210 литра бензин.

Така става ясно, че за два месеца можете да икономисате сума от малко повече от 1 лев. Струва ли си първоначалната инвестиция за такава система и оправдани ли са ремонтите и по-честата смяна на акумулатори и стартери, преценете сами.