6 Септември, 2018 12:27 15 254 20

Най-скъпите краш тестове

  • краш тест

Преди да излезе на пътя, всеки нов автомобил трябва да покрие безброй стандарти, най-важни от които са свързаните с безопасността. Изключения не се допускат нито за бюджетните малолитражки, нито за суперколите за милиони. На краш тестове подлежат дори екзотики като Pagani Huayra или Bugatti Veyron, а гледката как целият този инженерен триумф се разбива на парчета е колкото болезнена, толкова и хипнотизираща.

Pagani Huayra

Орасио Пагани набелязва американския пазар като ключов още при проектирането на Huayra. Предишният модел на компанията му Zonda така и не получава сертификат за продажби в Щатите, което не е никак добре за приходите. Huayra трябва да премине цяла серия жестоки изпитания - програмата за оценка на безопасността в САЩ е известна като една от най-взискателните в света.

Разбиването на няколко коли с цена над милион всяка е скъпо удоволствие дори за Pagani, на краш тестовете е подлагано само едно шаси, което участва в над 20 изпитания. Иновационният въглеродно-титаниев композит, създаден от Орасио Пагани, обаче доказва ефективността си на 100%.

Mercedes-Benz SLS

Като връх в гамата на немския производител SLS трябва да покаже на света всички технологии, с които разполага Mercedes-Benz. Моделът е снабден с най-доброто от системите за безопасност на компанията и без изненада се справя като на шега с вътрешнозаводските изпитания.

При челен удар с 60 км/ч клетката на пътническия отсек остава недеформирана, а при падане на таван сработват пиропатрони, които отварят вратите, за да позволят на пътниците да излязат от купето.

Lamborghini Murcielago

Murcielago е първият модел, в чието проектиране взема участие Audi, и въпросът за безопасността е поставен на първо място. В хода на заводските тестове силовата структура на автомобила показва отлични резултати. Предницата поема ефективно енергията при челен удар с 60 км/ч и пътническият отсек остава незасегнат.

Тежкият 12-цилиндров двигател също удържа на силите на инерцията. Въпросът е само колко собственици на Murcielago го карат с 60.

Koenigsegg Regera

Подобно на Pagani Huayra, Regera също е проектирана за износ по цял свят. Унищожаването на няколко такива коли по два милиона всяка е лукс, който Кристиан фон Кьонигсег не може да си позволи, и за целите на краш тестовете е използвано само едно шаси. Инженерите и механиците на компанията го ремонтират след всеки удар.

Впоследствие същата кола е използвана и в изпитанията за издръжливост. По време на тези тестове я карат по пътища, по които Regera надали някога би се движила в реалния живот. За безопасността на модела говори красноречиво фактът, че целият тираж отдавна е разпродаден.

Bugatti Veyron

Една от причините проектът Veyron така и да не излезе на плюс несъмнено е разточителството на Volkswagen в краш тестовете. В периода от 2002 до 2005 г. Bugatti унищожава в изпитания поне три прототипа с цена $1.5 млн. всеки.

За сметка на това клиентите могат да бъдат сигурни, че най-бързият сериен автомобил по онова време покрива абсолютно всички стандарти за безопасност. Колко бройки от наследника Chiron са станали жертва на краш тестове не се съобщава.

McLaren F1

Шедьовърът на 90-те също не е пощаден. Гордън Мъри олекотява до крайна степен колата, но това става благодарение на отказа от климатик, ABS, усилител на волана и други подобни глезотии, а не за сметка на структурната здравина. F1 има толкова яка конструкция, че едно шаси е достатъчно за всички краш тестове по европейския цикъл. Изпитанията са проведени в началото на 90-те в центъра MIRA.

Според очевидци след края на програмата остатъците от колата са били жалка гледка. Хора като Роуан Аткинсън, катастрофирал неведнъж със своя F1, обаче със сигурност оценяват жертвата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ivo

    35 1 Отговор
    Не съм специалист,но скороста за тези тестове трябва да е доста по висока.Някъде между 80 и 120км.Тогава да се види колко звезди за безопсаност ще имат всички марки.

    Коментиран от #5

  • 2 Ivaylo

    15 1 Отговор
    Колите които се крашват са с далеч по ниска цена от тези за продажба.

    Коментиран от #6

  • 3 Ненков

    11 11 Отговор
    Карам Бугати Вейрон направо е консерва тропа хлопа скьрца щеси купя чирон утре

    Коментиран от #4, #8

  • 4 Ivo

    11 3 Отговор

    До коментар #3 от "Ненков":

    Прецакал си се като мен.След като го купих видях ,че няма части никъде .После се загледах и няма много по улиците.Пуснах да се продава тая талига на части,белкем свърши работа на някой сиромах човек.
  • 5 Morgoth

    22 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ivo":

    Тестовете са с челен удар в неподвижна преграда с 60 км/ч. В реална обстановка неподвижните прегради са много голяма рядкост, ударите в повечето случаи не са челни, а водача обикновено успява да понамали преди удара. При челен удар с 90 в неподвижна преграда само Господ може да те спаси.

    Коментиран от #7

  • 6 Случаен

    11 2 Отговор

    До коментар #2 от "Ivaylo":

    абе това "крашват" някаква нова дума ли е? Какво значи?
  • 7 Ivo

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Morgoth":

    Може и да си прав.Средната скорост в градски условия(булеварди и улици с 4платна и без разделителна мантинела) е 45км/час.Знам и съм видял статистика на КАТ.При челен удар между две коли с такава скорост,резултатът ще е различен от този.Да не говорим за удар в стълб или бетонно заграждение.Вчера във Враца стана катастрофа.Спряла кола и друга с 85км/ч извънградско ,челно .Можеш да видиш резултатът в новините.

    Коментиран от #11

  • 8 Алфа Ромео

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Ненков":

    Ха-ха, ами ти кво очакваш тва е по-скъп ВАГ
  • 9 kkk

    10 1 Отговор
    Не са прави тия инженери. Баба ми толкова труд да хвърли да прави туршии и лютеница, а да погинат в предния багажник на някоя от тези коли...
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 майстора

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ivo":

    добре помисли по друг начин: от какъв материал да ги конструират че да могат да понесат удар с такава скорост ??? нещо супер здраво и същевременно супер леко ... и дори да измислят колко ще струва ??
    все пак говорим за реален свят с безкомпромисни физични закони а не за филм на марвел ..... замисли се ...

    Коментиран от #15

  • 12 Гост

    1 0 Отговор
    Да гледам краш теста на McLaren F1 беше едно наистина неприятно изживяване което искам да забравя!

    Коментиран от #14

  • 13 deadman1488

    0 0 Отговор
    3АЩО ГО ПРАВЯТ ТВА
  • 14 бегачка

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    Повярвай ми - ПЛАКАХ НА ГЛАС !!!!

    Коментиран от #16

  • 15 бегачка

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "майстора":

    Материала трябв да е не толкова здрав ,колкото да се разпада ,защото така се поема кинетичната сила на удара ! Виж например ,какво остава от атомобил в формула 1 при удар - буквално се разпада целия на стотици парченца и именно това спасява животи .Начинът за оцеляване при съвременните автомобили главно е 1 а именно КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ВЪЗДУШНИ ВЪЗГЛАВНИЦИ ТОЛКОВА ПО ДОБРЕ !

    Коментиран от #17

  • 16 Random

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "бегачка":

    Защо? Всички тези са направени само за да са блъснати от NCAP. Не е някоя серийна която е взета от улицата. Повечето са прототипи които така или иначе се унищожават след края на изпитанията.
  • 17 майстора

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "бегачка":

    да за това съвременните автомобили са от пластмаса и стиропор а не като преди 40-50 години от стоманизирани листове и кутии ...
    и се вижда резултата ... днешните са много по-безопасни от старите ... но всичко е при скорост до 40 мили в час ... нещата стоят много различно при двойна скорост ... болидите от ф1 не са добър пример не защото няма технологии по темата а защото нямат сериозна собствена маса/тегло... мисля че бяха към 600 килограма тия неща ... един съвременен автомобил от среден клас + един пасажер и минимален багаж е от 1800кг. нагоре ... и нещата отново обират до физика ... скорост / маса(тегло) и контактна площ на удара ... изчисляваш какъв тонаж е на квадратен сантиметър и разбираш че необходимия материал за който всички бленуваме все още е много далеч от масовото автомобилостроене ..... неприятно но факт ..
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 нАКа47

    1 0 Отговор
    Каквото и да мрънкате статистиките са категорични. Въпреки многото коли и повечето катастрофи, жертвите намаляват, дори и в България, което може да се обясни само с подобрената безопасност на автомобилите, защото шофьорите са си все същите от 120 години насам, продължават да реагира едва с 6 км. в час, колкото е скоростта на ходещ човек.