10 Септември, 2018 13:39 5 560 4

Гориво от рапица и ток за новата Scania

  • scania-
  • камиони-
  • хибриди-
  • рапица
Гориво от рапица и ток за новата Scania - 1

Шведската компания Scania винаги се е отличавала с особено виждане по темата за алтернативното задвижване. Това продължава да е така и сега, когато всички се надпреварват да показва електрически камиони. От Scania са подготвили хибриди, при това доста необичайни.

Иновациите са две и ще бъдат показани в края на месеца, на изложението в Хановер. Камионите са с т.нар. ниска кабина и се характеризират с двигател DС09, който може да се задвижва, както с нафта, така и с биогориво от рапица. Рапичното масло ще се смесва с малко дизелово гориво.

На помощ на този двигател ще е наличен и електромотор с мощност от 177 конски сили и максимален въртящ момент 1050 Нм. Разликата между двете версии е в начина на зареждане на батериите. В единия ще става чрез рекуперация, а във втория - от битовата ел. мрежа.

Само на ток камионите ще могат да изминават до 10 километра, а през останалото време ще се движат на биогориво. Идеята за краткия автономен пробег на ток е той да служи само в центровете на големи градове, а извън тях новите камиони Skania ще се задвижват от рапица.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    7 0 Отговор
    Уоу. Някой е сипал олио на дизелова кола и е разбрал, че може да върви и на него. Това е новаторство в бранша. А максимален пробег от 10км звучат като реален пробег от 5км, годен само за села, но не и за големи градове със забрани за дизели. Да се опита в Мюнхен да обиколи центъра с 5км ток.

    Коментиран от #4

  • 2 цистит

    4 0 Отговор
    остава само да измислят да върви на айрян
  • 3 НЯМА ДА ТЛЕДАТЕ ДОМАТИ И КРАДТАВИЦИ

    3 1 Отговор
    СИЧКАТА ЗЕМЯ ДА СА СЕЙ С РАПИЦА ЧИ ТО И МАН МЕРЦЕДЕС ВОЛВО РЕНО ИВЕКО И ТЕ ША ИСКАТ ТАКВОЗ ГОРИВО..
  • 4 гост

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Същата работа като всички останали "хибриди" !!!! Ама всичките мълчат като заклети комунисти , че това "биогориво" ако ще 100% от обработваемата земя да заеме , няма да има и за 1% от сега движещите се товарни автомобили , леките отделно !!! А хората какво ще ядат , още по-отделно !!! И даже да не е от храна , а от модерната "биомаса" , пак няма и за 10% , а ще съсипе де що има растение на тая планета !!!