Last news in Fakti

13 Октомври, 2018 11:30 5 662 10

Да си жаден зад волана било като да си пиян

  • обезводняване-
  • жажда-
  • изследване

Учени от университета в Лъфбъроу, Великобритания, твърдят, че обезводненият шофьор е също толкова опасен на пътя, колкото и употребилият алкохол. Това сочели резултати от изследване върху влиянието на обезводняването върху реакциите при управление на автомобил.

В началото на експеримента на участниците са давани по 200 мл течности на час, а в деня на провеждането му - само по 25 мл на същите времеви интервали. В първия случай шофьорите допускали средно по 47 незначителни грешки зад волана, докато под влиянието на обезводняването правели по 101 - резултат, съпоставим със статистиката след употреба на алкохол.

Когато организмът е обезводнен, човек съобразява по-бавно, настъпва състояние на сънливост и апатия, което води до досадни грешки като неволно пропускане на отбивка и дезориентация, обясняват британските изследователи. Над 90% от катастрофите са причинени от човешка грешка, а обезводняването често е съпътстващ фактор, тъй като жаждата мъчи мозъка в моментите, когато трябва да е пределно мобилизиран.

Учените съветват шофьорите винаги да имат под ръка бутилка вода и да пият на малки глътки, за да поддържат водния баланс на организма. Кафето и безалкохолните напитки не могат да заменят водата, категорични са специалистите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дачо

    24 1 Отговор
    Давайте дрегери и за изпито количество вода!Под 2 литра в последните 24 часа затвор!
  • 2 hmhmhm

    15 1 Отговор
    Как стои въпроса ако си много гладен, ама си пил вода !
  • 3 аууу

    11 1 Отговор
    И да си натопорчен също.
  • 4 Селяяяяям уалейкюм

    3 1 Отговор
    Хахахахахахахахахахахахахахахахахах
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 гост

    6 0 Отговор
    Затова се каза: Е*е ми се, та две не виждам!
    Представете си какво ще стане ако и това се изтъкне като причина за намаленото внимание.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 123

    3 0 Отговор
    Много ми е чудно, колко пари е струвало изследването, стигнало до фундаменталното откритие, че да си жаден не е хубаво...?
  • 9 КРЕЗ

    1 0 Отговор
    помня преди 2-3 години се връщах от Гърция в няй-адската жега, а климатика ми се беше развалил и бях пресъхнал като пустинята Сахара. Вода ня бех си взел, защото по принцип не пия много и след 400 километра не си спомням да съм имал някакви ситуации, карал съм и пил и мога да потвърдя, че няма нищо общо. Не знам кой го е финансирал това проучване, ама да си навре резултатите някъде. Помня спрях след границата и изпих 1.5 литра шише вода почти на екс, та явно съм бил обезводнен доста. Всичко е до организъм.
  • 10 Антонн

    2 0 Отговор
    Стига глупости,в БГ няма къде да закъсаш за вода или цигари.
    За алкохол да не говорим.