Last news in Fakti

2 Ноември, 2018 17:42 8 816 18

Защо смартфоните издържат все по-малко

  • смартфон-
  • батерия

Тестове, проведени от Washington Post, CNET, Consumer Reports и Tom's Guide, установиха, че времето за работа без презареждане на батерията спада с всяко следващо поколение iPhone. Същият проблем се наблюдава и при флагманските модели с операционна система Android.

Изпитанията са провеждани в продължение на няколко седмици с 13 смартфона. С малки изключения те са работили по-кратко с едно зареждане на батерията, отколкото предшествениците им от миналата година.

Новият iPhone XS, например, се изтощава средно с 21 минути по-бързо от iPhone X, който пък работи съвсем малко повече от iPhone 8. iPhone XS Max с най-голямата батерия в историята на "ябълковите" смартфони не издържа колкото iPhone 8 Plus. Единственото изключение е iPhone XR с течнокристален дисплей.

Резултатите от тестовете опровергават напълно твърдението на Apple, че iPhone XS "работи 30 минути по-дълго от iPhone X". При това данните от изпитанията на Washington Post са потвърдени също от CNET, Tom's Guide и Consumer Reports.

Според експертите все по-бързото изтощаване на батериите се дължи на достигнатия връх в развитието на йон-литиевата технология, която вече не може да удовлетворява все по-високите системни изисквания на смартфоните. Ръстът в капацитета на акумулаторите е около 5% годишно, докато самите апарати се "по-жадни" за енергия. Специалисти предупреждават, че смартфоните с 5G ще бъдат още по-взискателни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ванката

    34 11 Отговор
    за да печели енергото !!! има много отдавана батерии които могат да издържат по един месец но защо не ги допускат до телефоните и другите зарядни устройства???

    Коментиран от #3, #4

  • 2 onq s konq

    66 6 Отговор
    моя е с копчета и дръжи по цела седмица

    Коментиран от #7

  • 3 Пенчо

    13 0 Отговор

    До коментар #1 от "ванката":

    Каква е тази батерия, би ли споделил

    Коментиран от #8, #9

  • 4 Мимо

    25 5 Отговор

    До коментар #1 от "ванката":

    Да, бе. И тебе някой те е излъгал, че има хапчета,дето държат по един месец, ама не е вярно...да знаеш! Пий си ги всеки ден!!
  • 5 Не глеам таувизия

    17 6 Отговор
    Живот и амортизация на батерията, я сега еколозите да кажат дека ще копаме и рециклираме батериите на теслите и другите електрокари? В океана? В който сащ изхвърля най-мноо шит така или иначе?!:)
  • 6 бай шиле

    11 3 Отговор
    г-н Касабов,телефоните не са Ви силата.Напишете материал,защо автомобилите "издържат все по малко".Благодаря предварително.

    Коментиран от #14

  • 7 ДДД

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    прав си по 1 седмица държат и жена ми незнае къде съм ама моя действително е такъв
  • 8 Зарко

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "Пенчо":

    Динамо-въртиш една ръчка и има ток, спираш и няма. Въртиш един месец и готово!
  • 9 223

    7 2 Отговор

    До коментар #3 от "Пенчо":

    Нарича се графенова батерия
  • 10 пурко

    8 0 Отговор
    То кое ново нещо издържа повече от старото. Нали трябва да си купиш пак
  • 11 гост

    3 2 Отговор
    Нормално е след като повишават мощността, оттам консумацията, а капацитета на батерията не се увеличава със същите проценти, за да обезпечи същото съотношние на мощност/капацитет. Вземете си един стар телефон с 600мач батерия и ще изкара по-дълго в разговор отколкото нов смартфон с 2000мач. Ама на, всеки иска смартофон, а и старата техника изчезна и не се намира вече нищо читаво.
  • 12 гост

    3 0 Отговор
    И моят издържа по една една седмица батерията .Това е първият ми и единствен телефон ,купих го преди осем или десет години непомня вече ,Нокия е с копчета дет им викат царевици,страшно съм доволен ако има чисто нов пак такъв бих си взел.
  • 13 майстора

    3 0 Отговор
    Какво да ви кажа ... телефона ми е с 12 000 милиампера вградрна батерия ...и проблеми как и кога да си го зареждам нямам...

    Коментиран от #15

  • 14 Точно !

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "бай шиле":

    Айде да видим !
  • 15 Пръч

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "майстора":

    Къде го пъхаш като излизаш тоя тюфлек, батерията добре ли вибрира :)

    Коментиран от #16

  • 16 майстора

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Пръч":

    Защо трябва да го пъхам някъде ??не разбрах...пъхам го в колата как къде???като пораснеш и си купиш може би ще видиш какво е да не ти трябват джобове и ученически раници .....!
  • 17 qwerty

    0 0 Отговор
    За ХС-макс не знам какво са мерили, но днес един показа снимка на изхабен на 10% телефон след 8 часа ръчкане, което е съвсем нормално за реално цял работен ден нищоправене. Моят след 48 часа пада на около 35% и около общо 5-6 часа ровене в него през мобилната мрежа.
  • 18 Bubbles

    0 0 Отговор
    Защото си купувате Самсунг и Айфон, затова!