Last news in Fakti

16 Май, 2019 16:20 3 086 10

Автомивка за хора

  • humanwash-
  • автомивка-
  • болница-
  • изобретение

Финландски инженер изобрети четкова система за къпане на хора по подобие на автоматичните автомивки. Мати Паасо е посветил три години от живота си на устройството, което може да се монтира във всяка баня.

Според изобретателя Humanwash е незаменим за трудноподвижни хора, инвалиди, пациенти в болници и патологични търтеи, които обичат да дремят под душа сутрин. Уредът е снабден с въртяща се кръгла четка, която почиства кожата в дълбочина, докато къпещият се общо взето не прави нищо.

Humanwash е програмиран да работи 15 минути, след което се изключва автоматично. Може да се спре също така от авариен бутон или с педал. Задвижват го два електромотора, единият от които върти четката, а другият я придвижва във вертикална посока.

Прототип на човешката автомивка вече е изпробван във финландска болница в продължение на месец и резултатите са надминали очакванията. Инж. Паасо смята, че изобретението му ще заинтересува и други лечебни заведения, които се опитват да облекчат ежедневието на пациентите си.

Humanwash вече се продава свободно - може да се поръча на уебсайт със същото име срещу €4 600. Цената е висока, но според Мати Паасо изобретението му е отлична инвестиция за всяка болница.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    14 0 Отговор
    Простотия - кой и как дезифенкцира тая четка в дълбочина след като краставия в болницата я е ползвал?

    Коментиран от #4

  • 2 асддса

    4 0 Отговор
    То това изглежда по-трудно отколкото сам да се изтъркам :Д
  • 3 Кую

    1 0 Отговор
    За мъже или жени?
  • 4 Измислили са го хората

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    Казва се UV светлина и се монтира за стерилизация дори на домашни душкабини.

    Коментиран от #6

  • 5 хаха

    3 1 Отговор
    Хареса ми, но стази цена да се къпе сам.
  • 6 Реалист

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Измислили са го хората":

    По една случайност, доста добре знам как действа тая система и затова съм ти написъл - "в дълбочина" където "слънце не огрява".UV лампите вършат добра работа за плоски повърхности или течности но как ще облъчиш косъм по косъм отвсякъде? А и натрупаните мръсотии също трябва да се отстраняват - кирливия намазан с вазелин гръб на краставия ще остави доста мазни утайки по космите. ЗА МЕН Е НЕПРИЕМЛИВО, освен ако не ти е за лично ползване.

    Коментиран от #7, #9

  • 7 Професор

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Реалист":

    Е че за лично ползване...Да няма да прави обеществена баня.
  • 8 бббббб

    1 0 Отговор
    Това е старо .Повече от година.
  • 9 Само си мислиш че знаеш

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Реалист":

    Знаеш ли какво е оптично влакно И какво провежда? Ултравиолетовата светлина стига до 100% от материала на косъма на четката. Там където никакъв физически материал не може да достигне. Освен това унищожава 99, 99% от всички микроби за секунди. След тези секунди, по четката ще остане само обикновена физическа гняс, която се отмива с всеки измиващ препарат, в случая шампоан. Много по-опасно и вероятно е да се заразиш от дръжката на вратата, която е пипнал заразения преди тебе.
  • 10 hienata

    2 0 Отговор
    Това да го монтират пред всеки магазин, че какво чудо може да срешнеш вътре. Ферментационни процеси (дълбоки) с опити за прикриване с наливна парфюмерия. Страшно е. Най - лошото (и учудващо) е , че миризми на нечисто се носят от младо и старо, мъжко и женско, и не само от строители и бачкатори (даже на тях им е простено до някъде).