Last news in Fakti

11 Юни, 2019 18:15 2 468 8

Дебелеете? Изключвайте телевизора

  • телевизия-
  • затлъстяване

Светлината от телевизора през тъмната част от денонощието не само нарушава режима на съня, а води и до затлъстяване, твърди ново изследване, публикувано в сп. JAMA Internal Medicine. Мъждукащият екран, разбира се, не може да трупа килограми, но според авторите на статията съществува пряка връзка между осветлението нощно време и "нездравословното наддаване на тегло".

В изследването, продължило 6 години, са участвали 44 000 жени на възраст между 35 и 74 години, като учените са експериментирали с различни източници на светлина - от телевизора, от нощната лампа, от улицата и съседните стаи. Анализът на данните е показал, че дамите, които спят на светнато или на включен телевизор в помещението, са напълнели с 5 и повече кг със 17% по-често, отколкото тези в "тъмната" контролна група.

Светлината през нощта може да повлияе на теглото по няколко начина. На първо място тя нарушава синтеза на хормони, вещества, които отговарят за апетита, и метаболизма като цяло. Влошеният сън може да доведе и до по-слаба физическа активност заради чувството за умора и отпадналост, а хората са склонни да компенсират подобни състояния с похапване на сладко.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Селянин

    5 4 Отговор
    аз сея картофи и влача кучета - това ми помага да запазя тегловата си амплитуда

    Коментиран от #4, #5, #7

  • 2 Meganoob BG

    9 1 Отговор
    То пък с нашите телевизии и до глупеене довежда. Кълна се всеки път като чуя за катастрофа или за това какво САЩ или Русия са направили, получавам малък гърч. Затова изобщо не включвам телевизора дори.
  • 3 От дивия северозапад

    8 3 Отговор
    Маллииии по голяма глупост не бях чел.
  • 4 кошчей безсмъртни

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Селянин":

    Ми. Я па ги тричам това пцетата. А телевизоро го гледам само зарад Мишко-стани богат, оти сам много умен и много ги знаем. После спием като заклан, оти сам се набръскал с пукница. Ми.
  • 5 ПАРАНОРМАЛНО

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Селянин":

    НАПРОТИВ ТЕЛЕВИЗОРА ВИ ПРЕДПАЗВА ОТ ЛОШИ ЕНЕРГИИ.Т.Е ЗЛИ СИЛИ ДУХОВЕ И ДЕМОНИ,КОЙТО ТЪРСЯТ ЛЕСНИ ЖЕРТВИ,ЗА ИЗТОЧВАНЕ НА ЕНЕРГИЯ ,ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ ЕНЕРГИЙНИ ВАМПИРИ.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 criminal

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Селянин":

    И язе тъй ама зеха да свършват кучетата, пък котките бегат и ко жа влача ....... взех да са панирам....
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.