Last news in Fakti

25 Октомври, 2017 15:16 9 753 27

Учени: Не е толкова важно дали емигрантите ще се върнат в България (ВИДЕО)

  • български емигранти-
  • демография-
  • неделни училища

Избягват израза "двете Българии"

Учени: Не е толкова важно дали емигрантите ще се върнат в България (ВИДЕО) - 1
Снимка: bg-voice.com

Не е толкова важно дали емигрантите ще се върнат в България, защото ние живеем във време на мобилност, на много лесно придвижване, толкова комуникации, лесно е да се свържат с роднините си тук, така че не става въпрос за връщане в България. По-важно е те да запазят българското там, където са. Мигрантските общности в Европа могат да се връщат у нас всяка седмица, всеки месец, малко по-различни са нещата в САЩ. Там живеят с мисълта, че някой ден могат да се завърнат в България, те пътуват рядко - веднъж на 1,2 година, но въпреки това те успяват да поддържат традициите и обичаите си. Това каза в студиото на ФАКТИ гл. ас. Яна Гергова от Института за етнология и фолклористика във връзка с края на най-мащабното проучване на българските общности зад граница.

"Ние избягваме израза "двете Българии", ние говорим за глобалната родина. Наистина, където и да е българинът, той, ако се чувства българин, там е и България заедно с него. Важно е как възприема себе си и това усещане за културното наследство като опора в неговата културна идентичност и израз на неговото самочувствие и начин за по-лесно адаптиране в приемното общество, това е важното", заяви гл. ас. Мариянка Борисова.

Какви са проблемите и добрите практики на българските емигранти по света гледайте във видеото:


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПЛАТЕНИ СОРОСОИДИ

    89 2 Отговор
    И ДА ДОБАВИМ НАЙ ВАЖНО Е МУРГАВИТЕ ТЪРТЕИ ДА СА МНОЖАТ И ДА СТОЯТ ТУКА.
  • 2 Свободен

    85 2 Отговор
    Някой знае ли колко от българчетата родени в чужбина учат български език? Да не стане така след 30-40 години по света да е пълно с българи които знаят, че са българи, но не говорят български?

    Коментиран от #6

  • 3 Емигрант

    95 10 Отговор
    От време на време ме обхваща носталгия по родината. Прочитам новините и ми минава!

    Коментиран от #4

  • 4 Свободен

    34 9 Отговор

    До коментар #3 от "Емигрант":

    Нормално, по новините винаги съобщават само най-лошото. Все едно нищо хубаво не се случва.
  • 5 goni

    26 7 Отговор
    Я! Че се връщат!:) За кво са ни?!По-добре ние да заминаваме при тях! То, рано, или късно така и ще стане! Верно ли че Бат Боби кандидатствал за Зелена карта да оди гледа внучето у САЩ , ама не го огрело, оти се провалил на итервюто!:) Не знаел че Зелената карта е розова!:) Шегувам се! Той никога няма да емигрира предавайки България! Като се пенсионира ще отиде на село!:) Дворът му е голям, ама занемарен!:) От политика не му остава време да го обработва!:) Ама, като е свободен, като го подхване! Като насади картофите, доматите, подреже асмата и работата ще тръгне! Да не говорим за зайците, кокошките и другия добитък дето ще отглежда!:) Тогава внук му ще дойде от щатите зарязвайки всичко за да помага на дядо си на стари години!:) Ще се радва на природосъобразният живот и ще вика на дядо си:" Ех дядо, дядо!!! Това що си сътворил, никой не може го направи!:)"
  • 6 Квак

    15 26 Отговор

    До коментар #2 от "Свободен":

    Обясни ми с думи прости защо да учат български?за какво му е? Да разбира га го псуват съотечествениците му ли?или да разбере кога ше го наръга некои с ножа ли или да разбере кво му говори дивака кога му извади пестолета и иска да го обере ли?или като остарее и му се обадят ало измамниците да знае къде да фърли парите ?обясни ми?плюя аз на таз бълхария пфу пфу пфу
  • 7 Палачът

    18 43 Отговор
    И по - добре да не се връщат, че масовката са киртаци, зидаро-мазачи, ягодоберачи, чистачи, бърсачи на пенсионерски оцапани бутове... най - ниската социална прослойка, съставена главно от обслужващ персонал, чийто най - възвишени цели са да си купят маркови дрехи, скъпи телефони, коли, да яда,т да се множат и да творят в тоалетната. Подобна гмеж подчовешка ще е във вреда на България. Емиграцията спомага за прочистване на държавата от подобна твар!
  • 8 ттръст

    14 22 Отговор
    Как да се върнат при положение че като нищо БСП може да вземе властта дори и за половин мандат.Те хората масово се разбягаха след падането на комунизма,ще се върнат ли при някой на когото"демокрацията му отне много"???
  • 9 hmhmhm

    21 19 Отговор
    Когато си навън не се хвалиш че си българин а когато кажеш на чужденец то тяхната реакция е не ти не си българин и сочат някъв мургав и казват той е българин. Прекланям се пред хората който са си тръгнали от тази долна България
  • 10 пак ли

    41 5 Отговор
    Има племена които и до днес нямат държава,например Каталунци се натискат, кюрди вече кажи речи имат държава. Евреи през 40-те години успяха да възвърнат държавност.Но има една 1300г. България с уникално местоположение и красоти,която на път да се затрие, благодарение на идиоти управляващите...Някой ще живее в тези земи..е сигани със сигурност ще е сред тях...

    Коментиран от #18

  • 11 стоян

    21 1 Отговор
    Тия учени от кога взеха да учат и разбират кой къде да живее и дали да се връща Не ми се слушат празните приказки на две клюкарки Дали са толкова умни и учени колкото си мислят
  • 12 Ikonomist

    13 0 Отговор
    Явно е поличила грант да изследва българите в глобалния свят. Ако кажат, че ще и плащат само за българите в България, ще каже точно обратното.
  • 13 1234

    20 2 Отговор
    Ама то не е и толкова важно и ГЕРБ да са на власт,че те се нагушиха до пръсване.То не бяха заеми за милярди,то не беше източване и грабежи на ЦЕЛИ БАНКИ/ КТБ/то не бяха пари от БЕЛЕНЕ,от уж СЕДМИ реактор на КозлодУЙ. ГОЛЯМО КРАДЕНЕ по дълго от магистралите им които от крадене изкарват едва една зима и почват да ги ремонтират,защото няма време да ги чакат пет години.Тогава друг може да е на власт и да окраде парите за ремонтите.Правят си сметката те ,ама дано се задавят всичките до един ДАНО.
  • 14 Гого

    14 1 Отговор
    Да не са луди да се връщат за да гледат диктатора от Банкя който върна мутренските номера!
  • 15 Антон

    5 6 Отговор
    Боже, пази България от българите !
  • 16 ДА ДА

    4 1 Отговор
    не е важно ,ама изобщо не е, важно имигранти да учат ,ако искат български език, и да се множат..и да останат у нас ,вместо българи,всички е ОК.
  • 17 юрист

    10 8 Отговор
    Към онези, които плюят България и българите, които останахме в нея- запазете жлъчта си за чужденците, които гледат на вас като на помия и всеки ден усещате нарастващото им неодобрение за това, че сте емигрирали в държавата им. Много хубаво сте направили,че сте се махнали от България- достатъчно измет имаме и сега, та само вие ни трябвате, за да увеличите броят й. Кой от вас успя в чужбина, за кого от вас съседите , колегите и приятелите му, които са част от местното население на приелата ви държава, ще си сложат ръка на сърцето и ще кажат- той е читав и добър човек? От какво избягахте в България? От вас самите, от собственият си тарикатлък на дребно? И нима в чужбина ви е много по-добре? Защо лъжете сами себе си? Защо си мислите, че на българите, които по своя воля решихме да останем тук, ни пука за вас? Къде бяхте вие по време на хиперинфлацията в България? Къде бяхте, когато всички ние- останалите в България българи, изплащахме с данъците си дълговете на фалирала България? НЯМАШЕ ви в България, нали? ТОГАВА- КАКВО ИСКАТЕ ОТ НАС СЕГА- 2017 Г.?!
  • 18 Хорацио

    15 0 Отговор

    До коментар #10 от "пак ли":

    Не е благодарение на идиоти управляващи, а на идиоти хора. Неслучайно от 1300 години 700-800 са в робство и чуждо васалство.
    Идиотите хора избират идиоти управляващи, например кой ако не идиот може да гласува 3 пъти подред за тиква? Идиоти са тия дето бягат мислейки, че така ще намерят по-лек живот. Не няма да го намерите и колкото повече стареете по-зле ще ви става. Чака ни ново робство и така до края на Света или докато най-накрая поколенията ни се научат да не са идиоти и си заслужат държавата и свободата.
  • 19 мъжки изрод

    8 3 Отговор
    Според коментарите които българите които са заминали в чужбина са измет.Всяко стадо си има мърша но не мога да се съглася с това твърдение.Сред хората които заминаха да работят в чужбина има и доста читави хора с образование учители и т.н. които заради беднотията създадена от бг комунистическата мафия се принудиха да отидат и да вършат работа далеч под техните възможности.Аз се радвам за тези хора че успяха да избягат от тук.А ВАШИТЕ коментари тук лъхат от злоба.Ми стойте си тука и плащайте още данъци на мафията която БОГАТЕЕ НА ВАШ ГРЪБ както се изрази един господин.Големи националисти сте няма що ама истината е че всички вас ви е яд че НЕ СТЕ УСПЕЛИ ДА ИЗБЯГАТЕ и сега продължавате да тънете в същата мизерия както преди 30 години.Сигурен съм че всеки един от "големите българи" тука дето коментира ако му се отдаде шанс веднага ще запали кънките към Европа.

    Коментиран от #20, #21

  • 20 юрист

    1 5 Отговор

    До коментар #19 от "мъжки изрод":

    “...Публикувано във факти.бг: Сред хората които заминаха да работят в чужбина има и доста читави хора с образование учители и т.н..“ Г-не , тези хора са ЕДИНИЦИ и НЕ СА масовият случай! “...Публикувано във факти.бг: А ВАШИТЕ коментари тук лъхат от злоба.Ми стойте си тука и плащайте още данъци на мафията..“ Това е право и избор на ВСЕКИ отделен човек! Вие НЕ МОЖЕТЕ, НЯМАТЕ ПРАВО да задължите всички българи да станат емигранти, защото Вашата гледна точка не е например гледната точка на моето семейство. Съпругът ми е с три магистратури, като една от тях е придобита в Лондон, а върху дипломата му стои сухият печат на английската кралица. Позаинтересувайте се какво значи това и на чии английски дипломи за магистър се поставя сухият печат на английската кралица. Понастоящем, съпругът ми е докторант в български държавен ВУЗ и естествено, че не е на 20 години. А относно Вашият манталитет- България не е в условията на комунизъм/ социализъм от 1990г., но все още не е излязъл социализмът/ комунизмът от Вас. НЯМА КАК всички да сме еднакво умни, еднакво красиви и еднакво интелигентни, но ако човек има цели в живота си и иска да ги постигне, то той може да направи това. Всичко останало е оправдания. Нали се сещате, че съпругът ми е раждан по време на соца, тогава е бил ученик и абитуриент? Е- щом той може да постигне това, което е постигнал, остава въпросът защо Вие се оправдавате, вместо да постигнете целите си в България?
  • 21 юрист

    1 5 Отговор

    До коментар #19 от "мъжки изрод":

    “...Публикувано във факти.бг: ама истината е че всички вас ви е яд че НЕ СТЕ УСПЕЛИ ДА ИЗБЯГАТЕ...“ Имате грешка! Съпругът ми се ВЪРНА от Лондон след дипломирането си, имахме възможност да емигрираме в Австрия, тъй като целият ми статут на български адвокат автоматично се пренася в Австрия и имам правото да работя като български адвокат във Виена без никакъв проблем. Отидохме 2-3 пъти на екскурзия във Виена и решихме, че е по-добре да си останем в България и НЕ СЪЖАЛЯВАМЕ за решението си. Нали се сещате, че не бихме отишли във Виена като гастарбайтери по строежите- имахме финансовата подготовка да закупим малък апартамент във Виена, имаме езикова подготовка - аз по немски език ниво В 2.2. на Гьоте институт, съпругът ми- по английски език. Така, че- по-леко с определенията и епитетите, моля!

    Коментиран от #24

  • 22 мъжки изрод

    6 2 Отговор
    Абе госпожо ЮРИСТ вместо да се хвалите с дипломи и лични постижения вземете малко по-добре да четете между редовете.Нали се сещате че не всички хора имат дипломи от Лондон и владеят по три езика и живеят като вас във София.Но има много хора които са инженери учители и други професии които изискват висока квалификация но като нямаш изход и живееш в провинцията и разни местни дерибеи ти дерат кожата за по 500 кинта на месец какво трябва да правят как да постигнат "целите" си.Самия факт че се хвалите с толкова дипломи издадени от Лондон това ми подсказва и колко много пари сте наляли защото всичко това не е БЕЗПЛАТНО.От тук си личи вашата явна принадлежност към бившата власт защото не всеки има пари да учи в Лондон.Епитетите ги давате вие изказвайки се напълно неподготвена през призмата на собствената си камбанария.Но като си толкова отракана един ден след 10 години като изчезнат всички българи ще си останете ТИ и съпругът ти с дипломите обградени от ЦИГАНСКАТА пасмина която се множи със скоростта на светлината и тогава да ви видя какви ЦЕЛИ ще постигате.

    Коментиран от #23

  • 23 юрист

    0 2 Отговор

    До коментар #22 от "мъжки изрод":

    “....Публикувано във факти.бг: Но има много хора които са инженери учители и други професии които изискват висока квалификация но като нямаш изход и живееш в провинцията и разни местни дерибеи ти дерат кожата за по 500 кинта на месец какво трябва да правят как да постигнат "целите" си....“ Като повишат квалификациите си и направят нещо, с което да намалят конкуренцията си на трудовия пазар. Няма аз да ги уча- всеки човек е отговорен за собственият си живот и всеки човек е длъжен сам да мисли за тези неща, сам да определя целите си в живота, сам да мисли как да ги постигне, сам да достигне до извода как да живее живота си. Факт е, че всеки човек има право на собствен личен избор и е имал поне една до два -три шанса през живота си да го подобри, ако предприеме една или друга стъпка/ действие/ бездействие. Птичето на късмета е кацало на рамото и на най- бедните хора в България, въпросът е дали те са осъзнавали тази възможност и какво са направили, за да бъде реализирана тя и да подобри собственият им живот! Една от тези възможности, валидна за всички български граждани, е реституцията в България. За това не приемам възраженията Ви като значимо препятствие.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 мъжки изрод

    4 0 Отговор
    Ако не бяха емигрантите до сега България нямаше да я има.Един емигрант храни трима българи в момента госпожо ПИШМАН
    ЮРИСТ.
  • 27 Тийнейджър!!!

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "юрист":

    Тийнейджър!!!!!!!!