Last news in Fakti

24 Ноември, 2017 16:07, обновена 9 Януари, 2018 13:48 8 426 22

Българското малцинство в Косово е готово да бъде признато (ВИДЕО)

  • българско малцинство-
  • косово-
  • албания

ДАБЧ има ясна визия за етапите, които ще доведат до признаване на българско малцинство и в Косово

Българското малцинство в Косово е готово да бъде признато (ВИДЕО) - 1
Сградата на правителството в Прищина Снимка: Shutterstock

Трудно се стигна до приемането на Закона за малцинствата в Албания. От страна на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) имаше натиск. В първия ми работен ден през юни поканих на председателя на най-старото българско дружество в Албания Хаджи Пируши, на следващия ден представител на другата организация и им казах: "Момчета, какво правим с Албания, защо нямаме малцинство?". Те казаха, че изпуснали закона, защото нашата дипломация била слаба. Аз им казах да се мобилизираме, да съберем подписи и за по-малко от 2 месеца събрахме 5000 подписа на пълноправни пълнолетни граждани, който изразиха своето българско национално съзнание. Това каза в студиото на ФАКТИ председателят на Агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев относно пътят към признаването на българското малцинство в Албания.

Той обясни, че обединяването на усилията на евродепутатите ни, ДАБЧ, Министерството на външните работи, вицепремиера Симеонов и премиера Борисов е довело до признаването.

"Преди два дни имахме заседание на Комисията за българите в чужбина в парламента, на която бяхме поканили представители на българската общност в Косово. Те заявиха твърдо готовността си да бъдат признати като малцинство. По неофициални данни може да се говори за около 60 000-70 000 души", съобщи Харалампиев.

Интересни подробности за българите в Косово, коментар за значението на последните договори с Македония, новини относно съвместната работа на българския и украинския образователен министър, както и на какво бе символ кризата с медиците ни в Босилеград, гледайте в разговора с председателя на ДАБЧ:


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    11 11 Отговор
    Надявам се навсякъде по света да признаят бг малцинствата.После ще поискаме да се признаят малцинствата и в България.

    Коментиран от #2

  • 2 Свободен

    21 6 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Българската конституция признава индивидуални права на всеки човек, без значение от религия, етнос, раса, пол или каквото и да е...не се признават колективни права, затова в България малцинства не може да има. Всеки който твърди обратното нарушава закона и трябва да си поеме последствията.
  • 3 gıst

    4 6 Отговор
    v Albanıya ne se lı prıznavat ındıvıdualnıte prava

    Коментиран от #4

  • 4 Свободен

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "gıst":

    Не, там се признават само колективни права.
  • 5 Носталгичен

    16 3 Отговор
    Ами то Косово е колкото сръбско, толкова и българско. Там не се говори този сръбски, който е на север от Ниш. Езикът е прекрасен.

    Коментиран от #8, #10

  • 6 guest

    14 1 Отговор
    Сега чакам коментар на Хасан от сорта: Кви са па тия българи в Косово. :))

    Коментиран от #7

  • 7 ВМОРО

    13 2 Отговор

    До коментар #6 от "guest":

    Българи от старо време :)
  • 8 guest

    9 1 Отговор

    До коментар #5 от "Носталгичен":

    Преди време гледах народни песни и танци от Лесковац. Ами те пееха на български език. Освен това в този район те имат същите обичаи като нас(коледуване, лазаруване).

    Коментиран от #11

  • 9 Clonazepam

    19 10 Отговор
    Разбира се, че има българи в Косово. Косово и Албания са много важни партньори за България, най-голямата американска база е в Косово също така имаме общ интерес в Македония общ с Косово и общ Албания. Браво на Албания за признатото малцинство браво, че не се поддадоха на руския натиск и защитиха демокрацията и признаха българите. Признаването на българите в Косово е поредната стъпка към националния интерес на България. Браво и на правителството на БГ(конкретно за малцинството, за друо няма браво). Поздрав към Косово от България ! Мисля че всички са разбрали, че Македония е общото между България Албания и Косово и че няма да се оставим на руския и про-сръбски интерес да ни шантажират с хибридната им война !
  • 10 К.К.

    6 3 Отговор

    До коментар #5 от "Носталгичен":

    То си е повече Българско особено югозападната част от Охрид та до Видин минимум.
  • 11 Носталгичен

    6 1 Отговор

    До коментар #8 от "guest":

    Ами гледайте и прекрасния филм "Циганката" и слушайте внимателно езика на Люба Тадич, и не само неговия. Тадич е роден в Урошевац, който сега се нарича Феризай. Пък ние сме го нарекли Феризово, за да угодим някому. Ужасна работа!
  • 12 mediator37

    2 4 Отговор
    Да е жив и здрав този пич!
    БЪЛГАРИН Е !
  • 13 ДО №9

    7 5 Отговор
    Нека и в Албания да бъде като в България относно етническите малцинства ! ! Знаеш ли дали в България има етнически малцинства . Сигурно не знаеш нищо или съзнателно не знаеш и премълчаваш . Значи в чуждите държави може да има български малцинства но тук други малцинства не може да има . И казваш браво на зачитането на българското малцинство . А чуждите държави знаеш ли дали ни казват браво за това че подтискаме етническите си малцинства като не им позволяваме да се идентифицират ? Или гледаш само нас си ?
  • 14 Шопа

    5 2 Отговор
    Нека да има такива закони за малцинстватаи да ги признават, че туко виж българите в България малцинство станали.
    А шопите в София и околията ептем са кът вече, направо сме си малцинство.

    Коментиран от #15

  • 15 като гост

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "Шопа":

    Добро Утро ШОПЕ ))) Българите са си малцинства.Пълно е с м...ли навсякаде.

    Коментиран от #20

  • 16 ку ку руку

    4 3 Отговор
    Абе ма вие тука сте откачени бе,бленувате за чужди територии Косово било българско еди какво си било българско.Ама турчагите като покажат някоя карта виете на умрело.Събудете се и вижте къде се намирате.

    Коментиран от #17

  • 17 Свободен

    3 2 Отговор

    До коментар #16 от "ку ку руку":

    Българите винаги са били най-големия народ на Балканите, не знам защо се учудваш? Само турците могат да се мерят с нас, всички други са яли бой не един, а 100 пъти.

    Коментиран от #18

  • 18 гробар

    4 2 Отговор

    До коментар #17 от "Свободен":

    Ааа виждам,че сме много 6-7 000 000 заедно с циганите и турците.
  • 19 Clonazepam

    1 7 Отговор
    dano iz4ezne naj kovarnata durjava na sveta, vseki si plasta za zverstvata da no bulgarite izmrat do krak vsi4ki......

    Коментиран от #21

  • 20 Шопа

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "като гост":

    Тъжно.
  • 21 Шопа

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "Clonazepam":

    Човече, ако пиеш лекарства, пий ги не ги пропущай.
    Аколи пък не, иди да те прегледат.
  • 22 Бай Оня

    1 0 Отговор
    Единственият успешен външнополитически ход на БГ дипломацията е признаването на българското малцинство в Косово. За съжаление си остана като изолиран акт,и не се използва за натиск както върху БЮРМ, там трябва здрав натиск, така и върху д-вата Косово! Един изолират акт, по-скоро инициатива на ВМРО и Патриотите, отколкото на тиквениците и безродниците от ГЕРБ, които не са и чували за българи в Косово или Албания, де толкова историческа култура у тия прости селяци.