Last news in Fakti

29 Март, 2018 14:41 9 886 48

Gentlemen MC: Пускайте моториста!

  • моторист-
  • мото сезон-
  • gentlemen mc

Всяка година мотористите в клубовете стават повече

Gentlemen MC: Пускайте моториста! - 1
Снимка: Shutterstock

Един счупен стоп при засичане или ожулен калник се плащат по един начин, един моторист, хвърлен на земята, не знае точно какво ще счупи. Затова казваме "Не на агресията по пътя". Това заяви в студиото на ФАКТИ по повод откриването на мото сезон 2018 Иван Минчев, pr officer на Gentlemen MC.

"Пуснете го този моторист, той ще отмине. Той няма да ви се пречка, никаква опасност няма да ви създаде, защото е далеч. Казват "ама той защо кара бързо, защо кара по осевата линия". Добре, вие ли сте екзекуторът, който ще го накаже за това, Вие ли си присвоявате правото на съдията?", коментира той.

Целия разговор с Иван Минчев гледайте тук:


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Morgoth

    39 10 Отговор
    Проблема с карането по осевата линия не е, че ни изпреварват или че нарушават закона. Проблема е, че водачите са свикнали предимно да гледат в лявото огледало. Дясното много често се неглижира. Мотор който се движи по осевата и идва с голяма скорост отзад може спокойно да бъде пропуснат след което колата да се престрои отгоре му.
  • 2 ГОСТ

    95 21 Отговор
    Не сме съдии и съдници! Всички сме с равни права и равни задължения пред закона. Това че 99% от мотористите не спазват закона не означава че всички останали са убийци!

    Коментиран от #31

  • 3 YAMAHA

    21 33 Отговор
    Браво добра реч дано има ефект

    Коментиран от #39

  • 4 Гост

    18 9 Отговор
    Тоя отегчи девойката
  • 5 ГОСТ

    96 4 Отговор
    Моторист съм и спазвам абсолютно всички правила за движение по пътищата, включително чакане в колоната в задръстване, ограничения на скоростта и т.н. Един от малкото съм. Шофирането на мотор е удоволствие, а не самоубийство. Побеснявам, когато "колеги" мотористи карат по осевата линия със 180-200 км/ч. и вършат още куп идиотщини, с които застрашават и себе си и околните. Побеснявам също и от факта, че автомобилите ни възприемат като врагове и целта им е също да провокират инциденти. Всеки трябва да спазва правилата, толкова е просто! Но не, българинът е герой, той винаги е прав да нарушава каквото си поиска. Мотористи или автомобилисти, няма значение.

    Коментиран от #7, #28, #45

  • 6 Ники

    47 7 Отговор
    В 95 % сигурно от катастрофите с мотористи .... същите са били в нарушение, те са тези дето трябва да се пазят ... и честно казано не познавам някой дето да наказва моторист че кара като идиот и да го засича умишлено и т.н. просто има по неориантирани шофьори , самите мотоциклети по бързо се появяват и са по непредсказуеми ... често водачите не ги виждат, не знам какво значи да сме по толерантни , съмнявам се че има такива дето искат да им лежи някой на съвестта ...

    Коментиран от #29

  • 7 Гост

    17 30 Отговор

    До коментар #5 от "ГОСТ":

    Колега, хайде да не се правишм на по-праведен от Папата, а?! Спазваш ЗДП - дръжки! Тези ще ги разправяш на някой, който не кара и не е карал мотор! Да, съгласен съм, че цитиранат от теб скорост е убийствена и далеч не съм фен на този тип на каране на мотор. Не си я и позволявам. Но да ми кажеш, че чакаш чинно в колоната с колите - ще ме извиняваш, освен ако не си с трайк! Хайде ела да чакаш, при 35 градуса жега, в колоната от коли на бул. Данаил Николаев между ИСУЛ и Сточна гара. Ще ти се пръсне мозъка в жегата! В цял свят моторите се придвижват по осевата линия /когато шофьорите на леки коли им направят място, разбира се/ и застават най-отпред. Даже в Италия, колите умишлено остават място пред себе си точно заради тях. Светне ли зелено, изстрелват се като на състезание. Та, хайде по-полека с тези изказвания! За останалото съм съгласен.

    Коментиран от #10, #11

  • 8 Анонимен

    39 1 Отговор
    Карайте разумно и спазвайте ограниченията и никой няма да ви засича.
  • 9 Гост

    58 0 Отговор
    Проблемът е, че ние автомобилните шофьори доколкото можем ги пазим мотористите. Но и те трябва да се научат, че и те трябва да се пазят, а не само ние трябва да ги пазим!
    Проблемът е, че в много от опасните случаи просто карат супер неразумно и с много висока скорост (200 км/ч и нагоре). Т.е., поглеждаш напред/в огледалото и е супер далеч, а в следващия момент вече те подминава. Проблемът с карането по осевата линия е, че с тази висока скорост минават с минимална странична дистанция, което при кофти въздушно течение или лека неравност на пътя (за колата или автомобила) може да доведе до много лошо развитие на нещата за моториста. Това трябва да се знае! Не може по магистралата докато съм в лява лента и изпреварвам тир, между него и мен да минат 3 мотора и да ни изпреварят с 200 км/ч, защото не могат да чакат и бързат. В случая как мога да ги опазя? Дават ли си сметка колко е опасна тази ситуация? Колко разстояние мислите има между колата (след като вече съм избягал максимално вляво) и ТИР-а? Колко лесно един ТИР може да лашне странично половин метър? По планински път като влезнат в остър завой с висока скорост и го вземат чак през средата на насрещната лента, шофьорът на автомобила не може да реагира по никакъв начин! Та затова не трябва да викаме "пазете моториста", понеже го правим доколкото можем, а трябва да викаме "мотористе, бъди по-отговорен и мисли за себе си и карай по-внимателно!"
  • 10 ГосТ

    29 12 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    Значи следвайки твоята логика ако съм в задръстване с автомобил и на вън е 35 градуса, но аз нямам климатик, водачите чийто коли имат климатици трябва да ме пропуснат, защото на мен ми е жега.

    Коментиран от #12, #13, #18, #21

  • 11 ГОСТ

    18 2 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    Самият коментар говори за интелектуалното ниво на коментиращия. Да, стоя в жегата и чакам, потта ми тече под якето от телешки бокс и под каската фулфейс. Чакал съм и в задръствания на магистралата, лятото. След като ти имаш проблем с това, очевидно си или от тези, които не чакат, или от умниците с автомобили, които също карат в аварийната лента. След като съм избрал да карам мотор и да съм участник в движението, имащ същите права и задължения като всички други, ще чакам. Казах - един от малкото съм.

    Коментиран от #20

  • 12 ПРА

    11 7 Отговор

    До коментар #10 от "ГосТ":

    Ако можеш мини по осевата линия без да пречиш, но леко се съмнявам.
  • 13 Ото

    15 3 Отговор

    До коментар #10 от "ГосТ":

    На запад е така наистина. В Англия дори на повечето светофари, най-отпред има място, което е обозначено за мотори. Колите нямат право да спират на тези места, а ако спрат, глобите са мигновенни. Мотористите там минават покрай колите само и единствено, когато са спрели. Отиват най-отпред и застават в обозначителното каре. А ние сме в джунглата. Всеки бърза. И автомобилисти, и мотоциклетисти, колоездачи, пешеходци. Колите карат на право и се пререждат най-отпред за ляв взавой, тези с джиповете и те така, но гледат да са пред тези с колите де, нали все пак са по-големи. И те така. Анархията е на ниво.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ммм да

    14 20 Отговор
    Истинта е, че повечето шофьори пропускат мотористите. Но има и копеленца, които нарочно карат срещу нас или нарочно застъпват осевата линия. Чисто балкански манталитет - щом с колата не мога да мина, значи и тези тарикати с моторите няма да минават. Да не забравяме, че над 90% от мотористите са и автомобилисти, така че на нас ни е пределно ясно какво се случва. Да не говорим, че ЗДвП изрично задължава всички да пазят водачите на двуколесни превозни средства. Това е неслучайно, не мислите ли? Не ни пречете и няма да има проблеми. Ние знаем как да се пазим, дори когато караме по осевата линия.
  • 16 Роко

    25 18 Отговор
    Да се пазят сами.... болшинството мотористи са абсолютни комплексари и карат като малоумни... да го духат!

    Коментиран от #30

  • 17 вес

    16 23 Отговор
    Дошло ми е до гуша от слабоумни мотористи и най-вече от идиоти със скутери, които си мислят, че карат мотори. На светофарите дерат боята докато правят слаломи между колите за да могат да излязат най-отпред и там да се пречкат на всички в най-лявата лента, принуждавайки те да ги изпреварваш от дясно. Много обичам и да карат в моята лента срещу мен, когато изпреварват колона. Изобщо не удрям спирачки, ако не се прибере го отнасям. Толкова хора чакат за донори, ще направя добро.

    Коментиран от #22

  • 18 Гост

    11 7 Отговор

    До коментар #10 от "ГосТ":

    Логиката Ви е посредствена. Сравнявате круши с краставици, само защото започват с "к"! Става дума за придвижване без да се застрашава безопасността на другите участници. Лентите са достатъчно широки, за да се придвижи безопасно мотор, освен ако някой "умник" не си отвори врата междувременно или реши, че щом той чака и останалите ще стоят и ще чакат и застане с колелата си на осевата линия. Абсолютно комплексарско мислене.

    Коментиран от #27

  • 19 гост

    19 2 Отговор
    Мислено се връщам лятото на 1998 .Ще правя ляв завой излизам от жилищен квартал и искам да се включа в пътя .Поглеждам наляво - няма никой , поглеждам надясно НЯМА НИКОЙ ! Часът е около 18.00 .Тръгвам да завивам наляво ,завивам и продължавам няколко метра нагоре чувайки звук от мотор и спирачки ! До буса ми се изравнява 1000 кубиков пистов мотор с разярен афектиран здравеняк и една мацка отзад ,които започват да ми крещят и викат ! Карам буса бавно с 20-30 по пътя а този не спира да крещи ! Опитва се да ме удари с ръка, но не може ,защото няма как да кара с лявата ръка ( газта му е на дясната и ако я махне спира ) .Продължава да крещи след което дава газ и изчезва .Фактите : БЕЗ КАСКИ И ДВАМАТА ,БЕЗ АБСОЛЮТНО НИКАКВИ СВЕТЛИНИ - по това време беше полу сумрак ,СКОРОСТТА МУ ЗА МЕН ЗА ДА СЕ ПОЯВИ ТАКА И ЗА ДА НЕ ГО ВИДЯ СЛЕД КАТО ПОГЛЕДНАХ Е БИЛА ОГРОМНА - НАД 140 КМ ! Това става в жилищен квартал ! Таа се чудя понякога не трябваше ли просто докато този караше до мене крещейки за саморазправа и опитайки се да ме удари да свия леко волана в ляво и да ги оставя на асвалта двамата ? Ама айде нали сме хора ..
  • 20 Гост

    9 2 Отговор

    До коментар #11 от "ГОСТ":

    Хайде малко по-кротко с квалификациите, а?! Никъде не съм поставил под съмнение интелекта Ви, за да ми поставяте Вие такава оценка! А и не съм Ви я искал! Не карам и никога не съм карал в аварийната лента, защото това е недопустимо. Но, при спрели коли в колона, при достатъчно място между тях и при наличие на безопасно преминаване между тях, ами - не, не чакам в колоната. Внимателно и бавно минавам между тях.
  • 21 hmhmhm

    7 13 Отговор

    До коментар #10 от "ГосТ":

    Ти май нищо не разбра какво обеснява колкегата. Къде е колата къде е мотора. Моето скътерче тежи 110кг и е с 2 гуми 12цола широчина макс 50см. Къде сравняваш кола 150см и тегло над тон. Аз едва ли ще ти попреча по някакъв начин и едва ли ще ти застраша живота. Но ако ме засечеш и е умишлено да знаеш ще те пречукам на място.
  • 22 hmhmhm

    9 22 Отговор

    До коментар #17 от "вес":

    Ако ме удариш и остана жив да знаеш аз ще направя така че да умреш в адски мъки и проблема че ако мойте органи могат да се ползват то твойте няма и да се ползват

    Коментиран от #23

  • 23 вес

    5 22 Отговор

    До коментар #22 от "hmhmhm":

    Аман от палячовци, под седалката на бавареца имам щанга и мачете, а на колана 9 мм. Така или иначе плащам абонаментно на адвокат, ако стане нещо на пътя, а за всичко останало за няма 5000 лева на такива като теб им отеснява в България

    Коментиран от #24, #25, #37

  • 24 НИНДЖА

    4 5 Отговор

    До коментар #23 от "вес":

    Абе ти явно не си чувал за БРУС ЛИЙ или КОФУЦИЙ- доде изкараш чефтето от поясока или батата да съм те омаал и да си отлетял от ударната вълна на 20-30 метра
  • 25 hmhmhm

    6 6 Отговор

    До коментар #23 от "вес":

    Аз пък нямам мачете и 9мм аз имам друга изненада за теб. Но ще си я запазя за деня когато те срещна но ти казвам че смъртта когато ти се случи ще си щастлив. Мъките са неописуеми ама можеш да ме пробваш.
  • 26 Бай Хой

    12 0 Отговор
    Айдеее обърнахте го на махленска кавга! спокойно, всеки има глава на раменете и в тая глава евентуално акъл, ако не може да се пази сам друг трудно ще го опази. Без значение дали е моторист или автомобилист грешника си плаща, с тази разлика че на мотористът шанса да оцелее е много по-малък и точно за това трябва много добре да осмисля маневрите и начина си на движение. Пък че има малоумни и мотористи и автомобилисти това всички го знаем, айде да се напънем и всички да спазваме правилата за да има по-малко пострадали!
  • 27 ГосТ

    7 6 Отговор

    До коментар #18 от "Гост":

    Напротив, логиката ми е много добра, защото от Закона ясно се вижда, че осевата линия не е отделно платно за движение, независимо дали си с мотор или кола и без значение дали ти е топло или студено. Мотористите естествено са над тези неща и за това се налага другите участници в движението да ги пазят - самите те явно не могат/не искат.
  • 28 Кирка

    11 0 Отговор

    До коментар #5 от "ГОСТ":

    Браво Гост...
    И аз като теб, но не се ядосвам!:)
    Нямам излишни нерви за камарата малоумници наоколо. Излизам да карам за удоволствие и гледам това да се поддържа до свалянето на каската ми в къщи или там закъдето съм тръгнал. Безаварийни и усмихнати километри на две колела!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 братята на роко

    7 13 Отговор

    До коментар #16 от "Роко":

    Ела на 31, събота на площада, ще ти дадем възможност да го кажеш на 8000 моториста. И памперси сме ти приготвили.
    Шмекалах...
  • 31 ДДД

    4 4 Отговор

    До коментар #2 от "ГОСТ":

    че те го спазват
    движи се в платното си
    (в което се събират кола и мотор)
    къде греши?
    но ти си караш гоуфу и не си доволен
    че те изпреварват че не чакат по светофари
    че разхода им е наполовина
    че паркират дето искат
    и вземаш мерки:(
    но човека пада лошо и умира
    да не си искал точно това но случило се
    Е ЗАТОВА Е СТАТИЯТА

    Коментиран от #48

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Angel Dimitrov

    2 1 Отговор
    Респект!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 123

    4 7 Отговор
    Комплексари с малки п....и. тоя ще ми обяснява, че видиш ли те могат, и е нормално да не спазват закона, но кои сме ние да им пречим. Малоумници! Казвайте закона и няма да имате проблеми, ръкоблудци нещастни.
  • 36 Закона да го д..ха

    1 6 Отговор
    Трябва се дава яко газ на пистаците ве балъци
  • 37 Смешко

    5 2 Отговор

    До коментар #23 от "вес":

    Докато бръкнеш под седалката или посегнеш към колана вече няма да знаеш къде се намираш !!!
    Писнало ми е да наказвам такива пишл#вци като теб.И пеТте бона и адвоката ти не могат ти помоГнат,ПОВЯРВАЙ МИ !!!

    Коментиран от #46

  • 38 гост

    4 0 Отговор
    Когато моторист се движи с висока скорост по осевата няма какво да иска и няма никакви права. Ако кара нормално със скорост наравно с другите участини, но му се пречи да мине, това е друго. Факт, че на един моторист трудно би му попречил и може да премине спокойно и да изпревари лесно и с нисък риск. Ако лети с 200км/ч какво предимство, какво уважение, какъв съдия търсите? И аз съм бил моторист, ясно ми е.

    Коментиран от #40

  • 39 мото

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "YAMAHA":

    Наскоро си купих Yamaha TMax 530, чисто нов от представител за 23500 лева. Спазвам законите по пътищата както си му е реда но ако някой Не внимаващ с кола ме бутне.... е повярвай ми, може не веднага но го намирам по номера или по друг мой си начин и ще го осакатя, ако ще и да е жена.

    Коментиран от #41

  • 40 сержант Лебрьо

    3 0 Отговор

    До коментар #38 от "гост":

    Отиди в Гърция, Италия или Тайланд, Виетнам, Малайзия, Индонезия и гледай какво става там с моторите, светне зелено и тръгват наведнъж 100 мотора. Тук моторите се увеличават с всяка година все повече и трябва да внимаваме и да ги пазим максимално, оставете злобата в къщи
  • 41 JEEP

    0 2 Отговор

    До коментар #39 от "мото":

    И викаш, че не караш по осевата, нито се провираш на светофара?
    Това е похвално ако е истина, а за другото внимавай, защото всичко се връща.

    ПП
    Откакто се откри сезона, масово мотористи карат по велоалеите на булевардите. ГРОЗНО И ПРОСТАШКО Е!
  • 42 YAMAHATA

    1 3 Отговор
    Нима мотористите всички са китки за мирисане ли? Че се правят някакви такива изводи и т.н.....да ги пазим, какво значи да ги пазим? Има ли закони в тази държава? Има! Ми тогава какво значи пазим, ако всеки спазва закона за движение по пътищата....няма да се случват такива неща, колкото пазят мотористите, толкова пазят и пешеходците.....всичката ни е такава! А колкото до мотористите, голям процент са страшно нагли типове , първо не карат в дясно, второ 99% от случаите карат с превишена скорост, трето изпреварват рисковано почти винаги, позволяват си да дразнят и тормозят нормалните граждани с извънземния шум, който вдигат( това си е тероризъм) и т.н и т.н до утре мога да изброявам. Но по-важното е, че всички тези говна се изсират тук в БГ от БГ моторджиите, отидете в Швейцария и вижте там моторджиите какви са, там са истинските моторджии! Тихи мотори, кротко карат хората, никакъв хаус не създават и се вписват супер добре в цялата картина......но, там явно са с по-големи ланги и не си избиват комплексита като тука с насраните пистаци! Да ме прощават макар и малкото съвестни и отговорни хора в БГ, които ползват моторите по всички норми, морални , законови и т.н.
  • 43 Петър

    4 1 Отговор
    Очевидна е злобата и завистта на голяма част от изказващите се шофьори на автомобили. Нарушаващите правилата за скорост ги има и от двете страни. Аз карам скутер в София, който не може да вдигне повече от сто с цел собствена безопасност. Трите огледала на леките автомобили се гледат постоянно, дори, когато не се движи. Не се спира шахматно в колона. Не се пресича непрекъсната линия. Не се заобикаля препядствие при положение, че те изпреварват със законна скорост. Не са виновни мотористите, че автомобилите са в задръстване. Не пречете на другите да се придвижват свободно и законно. В рамките на лентата за движение има достатъчно място за автомобил и повечето мотори. Съобразявайте се с това. Не се престроявайте на светофар, когато видите в огледалата мотор. Той се движи законно по-бързо от вас. Няма нищо незаконно да заобикаляш и да минаваш покрай спрели автомобили без да пресичаш непрекъсната линия. За това се сигнализира с мигачи и се гледа внимателно за себеподобни. Винаги благодаря на водачи, които ми правят място да мина. Това е нормалното отношение. Пречейки на двуколесните не се придвижвате по-бързо само увеличавате замърсяването на въздуха.
  • 44 сойкаПРИСМЕХУЛКА

    1 3 Отговор
    Настоявам незабавно дискриминацията над автомобилистите да бъде прекратена. Защо автомобилите трябва да имат преден и заден регистрационен номер, а моторите да имат само заден, който масово се крие под калника? От къде на къде шофьорите на автомобили трябва да бъдат снимани от камерите на КАТ, а мотористите да минават между капките, защото нямат преден номер или просто са си скрили задния?
  • 45 333

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "ГОСТ":

    Оня ден така като си карах в колоната на един хубав широк път, в един момент видях фар до десния ми крак. Някакъв тръгнал да ме изпреварва в моето платно от дясно. Отпред колона, отсреща колона. Къде ще иде, не ми е ясно.
    Тия бълнувания за осовата линия са на разни хора, които никога не са се качвали на мотор. Там има боя и се пързаля. Карам си от вътрешната страна на линията, там, където са левите гуми на автомобилите, както трябва да се кара мотор. Просто пътят беше доста широк, и тоя ми се навря от дясно.
  • 46 Пешо Манафа

    1 1 Отговор

    До коментар #37 от "Смешко":

    Е верно си Смешко...
  • 47 Момчил Петков

    0 0 Отговор
    Значи става топло гледайте си огледалата повечко особено извън града ,лично съм отървавал с действията си мотористка която щеше да се смаже в баничарка чакаща за ляв завой на пътя радомир -перник след бяла вода , според мен изобщо трябва да сме много по толерантни на пътя а и изобщо стига с това бързане ...и има хора дето трябва да осъзнаят че не са сами на планетата ...
  • 48 Момчил Петков

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "ДДД":

    И аз карам Голф но когато видя моторист връщам газта да заминава и да ти кажа бмвето е новия голф ако ме разбираш :)