Last news in Fakti

14 Май, 2019 17:00, обновена 14 Май, 2019 20:49 11 429 21

Ваня Григорова:ЕС може да накара мултинац. компании да дават равни заплати ВИДЕО

  • ваня григорова-
  • евроизбори

Тежка демагогия е обхванала европейските елити, смята независимата кандидатка за ЕП

Ваня Григорова:ЕС може да накара мултинац. компании да дават равни заплати ВИДЕО - 1
Ваня Григорова

Следващият мандат на ЕП е особено важен. За мен най-силният инструмент, който може и трябва да се ползва, е Европейският стълб за социалните права. За управляващите не е интересно да говорят за него. Той бе представен преди около година и половина от председателя на ЕК. В него са заложени 20 принципа, които засягат всички области на обществения живот: заплащането, условията на труд, работно време, здравеопазване, образование, защитата на хората с увреждания, осигуряване на достоен живот на възрастните европейски граждани. Това заяви в студиото на ФАКТИ независимият кандидат за евродепутат Ваня Григорова.

"Тези принципи са чисто декларативни, те само показват посоката, в която трябва да се движи ЕС в следващите години. Защо? - при Световната икономическа криза европейските елити и държавите спасиха банките за сметка на хората. Това се отрази много тежко на доверието на европейските граждани към управляващите. Европейският стълб за социалните права трябва да покаже, че има воля за промяна на политиката. Само, че, ако в изграждането на този стълб, а то ще стане чрез разписване на регламенти, директиви и т.н., в ЕП и ЕК няма хора, които наистина познават проблемите на работниците, имат волята да работят те да се чувстват по-добре, то тогава този стълб може да стане пореден акт на европейско лицемерие", каза Григорова.

"Трябва да се знае, че от години европейските синдикати водят кампания за подобряване условията на труд и заплащане на международните шофьори въобще и в частност тези от Югоизточна Европа. Пакетът "Мобилност" беше израз на това, че европейските елити по някакъв начин са чули синдикатите. Какво се случи обаче после? - в тези мерки е предвидено на шофьора да му бъде осигурена възможност да спи извън кабината, да има определено време за почивка, осигуряване и т.н. Но заедно с това бяха промъкнати и няколко протекционистични мерки. В началото трябваше само шофьорът да се връща в страната през 4 седмици. Тогава българските евродепутати и държавата застанаха плътно зад превозвачите, а именно зад бизнеса в този сектор, и казаха "не, шофьорът не трябва да се връща". Той обаче трябва да се връща и това е в негов интерес, за да може да поддържа връзка със семейството си. След като държавата застана зад превозвачите, тогава се прояви и европейското лицемерие и се направиха промени, казаха "вие не искате да се връща шофьора, тогава ще се връща камиона". Ето в това няма никаква логика, тежък протекционизъм, мярка, която е насочена срещу България.

Но всъщност позицията на правителството и евродепутатите дадоха възможност да бъдат предадени интересите на шофьорите, защото, ако те от началото се бяха съгласили, ако бяха казали "да, шофьорите трябва да бъдат осигурявани поне на 1500 лева, вие трябва да се съгласите, че не може този човек през деня да бъде шофьор, а през нощта да бъде пазач на стоката, а вие да му плащате само като за шофьор и то на минимална работна заплата", тогава българските шофьори щяха да застанат зад българското правителство, когато в последствие европейските елити наложиха протекционистични мерки", коментира кандидатът за евродепутат.

Относно предложението на Франс Тимерманс за общоевропейска минимална работна заплата, тя заяви: "Много демагогски подхожда европейският елит към тези въпроси, не е само той, преди това беше писмото на Макрон, с което той говореше за европейско заплащане, но никой не обърна внимание, че той не говори за общоевропейска минимална заплата, той каза "минамални заплати, съобразени с националните специфики", което и сега е така. Ние искаме да приравним нашата средна заплата към западната, а не обратното и в този смисъл това, което може да се направи веднага е да се установи равно заплащане за равен труд в мултинационалните компании. Те са достатъчно големи, те продават стоките и услугите си там, където получават високи цени за тях, биха могли да си позволят да плащат равни заплати във всичките си клонове. Това ще накара и останалите заплати да започнат да се увеличават, защото когато на пазара на труда се търси един специалист за 1500 лева в мултинационалната компания, няма да може друга компания да го намери за 700 лева. Конкуренцията ще принуди останалите да започнат да дават такива или подобни заплати. Това може да стане именно през Европейският стълб за социалните права."

Целия разговор с Ваня Григорова гледайте във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Обикновен човек

    21 25 Отговор
    Тая ми прилича на проститука

    Коментиран от #19

  • 2 Обикновен човек

    17 25 Отговор
    По точно на недоклатена проститутка
  • 3 Давид

    30 6 Отговор
    Глупости на търкалета . Трябва да унищожим ДС и всички партий . Нова система за президентска република с човек от народа и трепване на досегашните и децата им .

    Коментиран от #5, #12

  • 4 Сети сЪ

    26 3 Отговор
    Я как знае!!
    Ама това ряяяязко ще го забрави като я изберат на някой пост. А пък стъпили в ЕП даже ще забрави, че е Българка, и ще поче да се интересува "случайно" от маститите банкери. Точно същите неща говореше и госпожа YES, и после като влезе в ЕП мааааале стана страшно за България. Помнете ми думите - И НА ТАЗИ ЩЕ И СЪРБАМЕ СУПАТА.
  • 5 партиец

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "Давид":

    Какво е това партиЙ?
  • 6 БукоБаламата

    15 5 Отговор
    Аз па искам ЕС да принуди всички жени да ме харесват.
  • 7 Тц.....

    13 1 Отговор
    А дано, ама надали...
  • 8 Георги

    18 1 Отговор
    А те големите мултинационални компании трева пасат.
  • 9 Браво Браво

    15 5 Отговор
    Малко бяха глупостохвъргачките досега, но вече изплуваха още и то забележителни.
    Тази чревена въртиопашка как си представя ЕС да нареди на частните корпорации да дават "равни" заплати. С декрет? И какво, според нея, е ""равна" заплата в Германия, Словакия и България. Как се измерва, как се определя. Като и слушам бръщолевенето не знам защо си спомням Илф и Петров : а се твърди , че подпокривната конструкция скърца е същото като да се твърди, че виолончелото ражда деца". Нейсе, важното е да се забавляваме.
  • 10 babaqga

    12 5 Отговор
    След втората "световна война" Източна Европа стартира на равно. Не е редно манафите, докарали ни до това унизително положение да обвиняват друг освен себе си.
  • 11 Загорял синдикален член

    12 4 Отговор
    Ване искам да те клецам , другото са празни приказки.
  • 12 Голем смях

    15 4 Отговор

    До коментар #3 от "Давид":

    Това с човекът от народа го играхме 45 г. вече.Сега управляват приятелите и децата на човекът от народа.Човеците от народа никога не са си тръгвали от народа.Здраво го държат за топките.
  • 13 Google

    9 3 Отговор
    Отиваме към Корпоративен Социализъм!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Икономист

    4 1 Отговор
    И на мен ми се иска, ама те тва е невъзможно, чисто икономически. Как би оцеляла една Германска компания с германски заплати, срещу една арменска примерно...в един и същ пазар???
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 gradski

    6 2 Отговор
    Тази синдикалистка си няма и грам идея какво е дребен и семеен бизнес...
  • 18 праведен 22

    9 2 Отговор
    пак и с пошлити просташки коментари се показвате като ганьовци с неговия завиден манталитет , а той е дългогодишен и наследствен- както ограбиха буржоазните къщи и апартаменти и си ги присвоиха , така техните наследници ни грабят жестоко , даже вече ни ръфат и Душите !!, а останалите вместода се обединят се възмущават от дребните кражби и злоупотреби „апартаментите„ , не от ограбения си живот !! и геноцида !!Жената , която критикувате не я познавам, но съм я виждал и слушал нейните коментари по телевизията - направо е много добра и се чудя как са допуснали да я сложат за зам. шеф на профсъюза , дори да е със златна вулва , но си я бива !! , за разлика от другите златни и платинени вулви дето наглеят по пътищата със скъпите коли , а са грозни и не могат 2 думи свестни да произнесат , та камо ли цяло изречение !! Според мен трябва да бъде подкрепена тази жена , а не охулвана !?
  • 19 незнайко

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Обикновен човек":

    Сигурно Вие обикновенните хора ги знаете, защото ги виждате постоянно около Вас !!!
  • 20 ИВАН

    0 1 Отговор
    Офф, хубава, наточена женица, но да си стои у дома и да си ражда дечица ... а то всеки ръси някакъв мозък, и все обещава, а никой нищо не прави, но заплата получава
  • 21 Колко гласа

    0 1 Отговор
    Минимално са необходими за да изберат един независим кандидат за ЕП?