15 Май, 2019 16:22, обновена 15 Май, 2019 16:44 13 241 49

Боян Атанасов: Само огнестрелно оръжие може да защити възрастните (ВИДЕО)

  • боян атанасов-
  • самоотбрана-
  • наказателен кодекс

Не са толкова смели престъпниците, които си позволяват да влизат по домовете, коментира той

Боян Атанасов: Само огнестрелно оръжие може да защити възрастните (ВИДЕО) - 1
Боян Атанасов

Или има политическа класа и законодател, който желае да се съобрази с действителността, или започва шикалкаването колко законът е добър, как той работи, всяка промяна ще бъде опасна. Не знам от какво толкова ги е страх. Така коментира в студиото на ФАКТИ Боян Атанасов дебата около приемането на промените в Наказателния кодекс, според които отбраната при незаконно нахлуване в дома трябва да стане ненаказуема.

"Имам наблюдението, че юристите в по-голямата си част са теоретици и консерватори. Трудно приемат промените. Става дума за закон от 1967 г., приет в една тоталитарна държава, в която силовите органи работеха по съвсем друг начин, нивата на престъпност бяха други. Аз искам да питам противниците на промяната на Закона изпадали ли са в ситуация, при която да трябва да се защитават, когато човешката психика работи на съвсем други обороти. Не виждам каква защита може да им даде този закон", заяви Атанасов.

"Една от екзотиките, които искаха да ни втълпят е, че като вкарат жандармерия в селата, нещата ще се оправят. По какъв начин този полицай ще ви защити, когато някой в 2-3 часа през нощта влезе в къщата Ви, каква реакция се очаква, този полицай не може да е пред всяка къща и да охранява персонално. Няма такава държава по света, където полицията да може да осигури 100% защита на населението. Защитата на собствеността, на живота, на семейството ни, трябва да е ръцете на всеки отделен човек.

Защо страни, които са мерило за ред и икономически напредък, като Швейцария, която ни е съизмерима и като население, и като площ, е сред най-въоръжените на глава от населението - трета. На всеки трима швейцарци двама притежават оръжие и могат да го използват за защита на дома и семейството без да носят отговорност", коментира Атанасов.

"Преди месец и половина в Италия приеха същия закон и вътрешният министър Салвини беше сред най-големите привърженици този закон да се приеме и ходеше в парламента с фланелка с надпис "Самоотбраната винаги е законна" и няма защо ние да плачем дали правата на престъпниците ще бъдат нарушени. Трябва да се грижим за правата на обикновените хора. Когато държавата не е способна да ни защити, разумните държавници предоставят една част от правата, които са нейни, на собствените си граждани. Държавата си е дала ясна сметка, че не може да ги защитава на 100%.

Не са толкова смели престъпниците, които си позволяват да влизат по домовете. Ако знаят, че отсреща няма да ги чакат с широко отворени врати, а може да ги посрещнат с някой и друг куршум, много ще се замислят дали цената за влизането в една къща си заслужава.

Единственото, което може да защити самотните възрастни хора при взлом е огнестрелното оръжие. Аз не съветвам и не си представям някой от тях да влезе в директна схватка или борба, никой не трябва да ни принуждава да влизаме в директна схватка.

На жертвата трябва да се даде възможност да използва пълния капацитет от умения, които притежава, в ситуация на защита, за да е сигурно, че тя ще се защити успешно", каза той.

Целия разговор с Боян Атанасов гледайте във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гостилничаря

    216 2 Отговор
    Така е, циганинът бяга само докато му свирне куршум покрай кратуната и за друг път внимава с местата откъдето гърмят!

    Коментиран от #9

  • 2 Доналт Тръмп

    202 2 Отговор
    Поздравление за този коментар ,това е истината и най великите държави са го измислили ,разрешете притежаване на оръжие от всеки нормален човек ,и битовата престъпност ще изчезне автоматично ,един полицай на шест села какво ще направи ,само статистика ,как ще опази хората пълни глупости ,ОРЪЖИЕ ТРЯБВА ДА ИМА ВСЕКИ И ПРАВО ДА ГО ИЗПОЛЗВА ,а коментарите на адвокатите не ме интересуват ,ще им секнат малко кинтите но хората ще са спокойни .Полицая не може да огрее на всякъде ,а патлака в джоба може.

    Коментиран от #24, #28

  • 3 Р Овч

    154 2 Отговор
    Правилно, никой няма да тръгне да прави золумища ако знае какво го чака ,народа мъдро го е казал СТРАХ ЛОЗЕ ПАЗИ
  • 4 Morgoth

    96 3 Отговор
    Ако има един полицай на село и той точно се окаже да работи през нощта, когато искат да правят обир, просто ще сложат едно цигле да го следи и да казва по телефона, ако случайно се насочи в "неправилната" посока. Полицая би бил единствено психологически фактор за бабите, да се страхуват по-малко, но няма да свърши никаква работа. Необходима е много по-сериозна работа срещу битовата престъпност, а нашето МВР или няма необходимата кадърност или няма необходимите ресурси да се справи. Факт, е че приемането на закон позволяващ убийство при защита на имота е признание за провал на МВР, но по-добре да има такова признание, отколкото да държат на своето и престъпленията да продължават да се множат.
  • 5 JEEP

    50 10 Отговор
    И аз съм за, ама нещо не ги виждам с едната пенсия как ще се справят - курс за безопасно боравене с оръжие е 250лв (или поне беше), психото и то не е без пари, стар макаров още 80-100 лв. Да не говорим, че притежаването не е достатъчно....трябва някой и друг патрон да се изстреля, че иначе може да улесни крадеца с някое самопрострелване.

    Коментиран от #10, #39

  • 6 факт

    78 8 Отговор
    Ами защо ни е тогава тази скъпо платена и многобройна полиция?
  • 7 Чилбер

    106 4 Отговор
    През царско време всеки е имал оръжие вкъщи и кражбите са били много редки. Циганите са наброявали малко повече от 42000 души и са внимавали къде какво правят защото никой не ги е бавил. Хората са живяли сравнително спокойно без страх от утрешният ден.
  • 8 Антиседераст

    74 0 Отговор
    Добър престъпник е мъртвия престъпник
  • 9 Синдикат на Ало Измамниците

    44 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гостилничаря":

    Е в случая поне да разрешат употр4ебата на травматично оръжие ще е добро начало.
  • 10 Иван

    37 1 Отговор

    До коментар #5 от "JEEP":

    Ти не ги мисли хората, ти нямаш ли 500 лв за курс и постолет?

    Коментиран от #44

  • 11 кучето

    74 0 Отговор
    ДАЙТЕ ДА ГО ВИДИМ ТОЗИ ПРАВИСТ КОЙТО Е ПРОТИВ САМООТБРАНАТА С ОРЪЖИЕ! ДА МУ СЧУПИМ ГЛАВАТА БЕЗ ПРАВО ДА СЕ САМООТБРАНЯВА!
  • 12 пак ще излъжат народа

    29 8 Отговор
    Предизборен ход на ,,патриотите,,.Да се приеме закона и да важи със стара дата.Всички които са вече в затвора заради стрелба по цигани крадци да се освободят.
    ВМРО им СИЕ ще излъжат народа.След изборите ще забравят какво са говорили и обещавали.
  • 13 Бат Мишо

    60 0 Отговор
    ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА ВСЕКИ КОЙТО РАЗРЕШИ НОСЕНЕТО НА ОРЪЖИЕ И ЗАКОННАТА МУ УПОТРЕБА ПРИ ЗАЩИТА НА ДОМА И ЖИВОТА СИ

    Коментиран от #42

  • 14 стефан

    36 1 Отговор
    В Търговище не презаверяват разрешитилно за носене на оръжие.Получаваш отказ от Полицията въпреки. че отговаряш на изидскванията
  • 15 Браво

    58 1 Отговор
    ШАПКА ВИ СВАЛЯМ ЗА ТОВА ИНТЕРВЮ..., ШАПКА СВАЛЯМ И НА БОЯН АТАНАСОВ...,ДОБЛЕСТЕН БЪЛГАРИН!!!
  • 16 СТАЛИН

    41 1 Отговор
    ВЪВ ГР.ПЛОВДИВ СЪЩО ОТНЕМАТ ЗАКОННОТО ОРЪЖИЕ И НЕ ПОДНОВЯВАТ РАЗРЕШИТЕННОТО.ДАВАТ ТИ НЯКАКВИ МЪГЛЯВИ ОБЯСНЕНИЯ И ТЕ ПРЕПРАЩАТ КЪМ СЪДА.ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕБОРИМ ПРИТЕЖАНИЕТО И УПОТРЕБА НА ОГНЕСТРЕЛНО ОРЪЖИЕ ДА БЪДЕ ЗАПИСАНА И В КОНСТИТУЦИЯТА НИ.СЕГАШНИЯТ ЗАКОН ЕДНО ПОЛИЦЕЙСКО ЕДННОСТРАННО НЕДОРАЗУМЕНИЕ УНИЖАВАЩО БЪЛГАРИТЕ.
  • 17 А Дон КОРЛЕОНЕ пред Гардиан заяви

    5 10 Отговор
    ЧЕ Европа е ДЪ Бест оф Дъ Бест ?! За КОГО ОБАЧЕ ? За Булгариан. КОЗА НОСТРА !

    Коментиран от #41

  • 18 Моя страна - Моя България !

    16 8 Отговор
    Кой пее днес тази песен Бойко и циганите . Електората.

    Коментиран от #20, #22

  • 19 ДА наложително

    22 2 Отговор
    Полицията в България е на ниво ! Няма начин да се опазят близо 8000000 Българи ! Не си ли помогнеш сам и Господ не може да ти помогне ! Писах по въпроса ! САЩ Рейнджър в пенсия, избран за кмет, издава заповед: Всеки жител е длъжен да излиза на публично място и да носи открито КНО, ако не, огромни глоби ! За 15 години в града и окръга няма сбивания дори в Кънтри баровете ! Изключения за някои регилиозни, здравни, възрастови проблеми !
  • 20 Тъпа овцо

    17 3 Отговор

    До коментар #18 от "Моя страна - Моя България !":

    Преди време за прашка ти съдираха задника от бой! И тъпотиите които пишеш подлежаха на бой, съд, затвор ! Продължавай с тъпата си злоба и ще го изпиташ на задника си !

    Коментиран от #23, #25, #29

  • 21 чифут

    37 1 Отговор
    Много е прав автора. Майка ми живееше в с. Черньово Ихтиманско. В Ихтиман цигани с лопата да ги ринеш, ама май и други шетаха и пипаха нощем. Купих и един турски, най-евтин 8 мм газов пистолет и разказах на комшиите и на най-големите клюкари, как е ходила на курсове в София по стрелба и как си е купила пистолет и разрешително. Казах и, от време на време да си стреля по празниците. Така и направи. Никой повече не пое риска да се пробва. Баща ми беше офицер и почти беше военизирал семейството ни. Майка ми беше ербап и в селото го знаеха. В заключение: народа е казал -... страх лозе пази...
  • 22 Убиец на идиоти във Факти

    10 20 Отговор

    До коментар #18 от "Моя страна - Моя България !":

    С това прокомунистическо име можеш и да отнесещ повече от псувня. За всичко Бойко ти е виновен. Като не се справиш с жена си, поради алкохолен делириум като днешния какво, пак Бойко Борисов ли обвиняваш ?
  • 23 Кирпич

    5 2 Отговор

    До коментар #20 от "Тъпа овцо":

    Това е Мафиотска ДЪРЖАВА ! Парламент, Правителство, Силови органи , Правосъдие Ряпа - работят за ТЯХ. С гол г.з срещу "ръжена " ? Барабар Петко с мъжете и Трабанта с колите. За да събори тази сила е нужна РАВНА ПРОТИВОСТОЯЩА ПО ОРГАНИЗИРАНА СИЛА ! Де я тя ? Фиг - Таг Депортиво Лесичево, Слави, доц. Иво Христов Христосков, Лафазански, Дека поетеса, Валентин Вацев Костадин Костадинов с пътеводители и преиздаденият стар учебник по история ? Въпроса пак стои както нявга в Петък след обяд радиопредаването " НА КЪДЕ В НЕДЕЛЯ ?" .НАРОДА няма водач, алтернатива и сплотено сила , което значи че ако пипнеш ще ти изго.и БУШОНА ! АНАДЪК Кирпич ?
  • 24 hmhmhm

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Доналт Тръмп":

    Съгласен
  • 25 И те знаят че са недосегаеми !

    3 6 Отговор

    До коментар #20 от "Тъпа овцо":

    Помниш ли Бойко в Парламента с въпрос към Масларова - " КАЖИ МА, МАСЛАРОВА ?" Кръчмар но днес е КРЪСТНИК на всички !
  • 26 Трябва

    21 0 Отговор
    Малко да озаптим едновременно адвокатите и циганите. И от двете злини имаме прекалено по много. Този закон ще е добра първа стъпка и в двете посоки
  • 27 ААА

    17 17 Отговор
    Оръжие трябва да може да носи само човек , който е физически и психически годен, и с чисто криминално досие . За целта трябва да има квалифицирани хора които да могат да го преценят , в серия от тестове. Трябва да се отреди законодателно , при какви ситуации трябва да се вади оръжие , и и при какви не, иначе ще настане касапница . Баба Мара с две пердета на очите , деменция , и Паркинсон , като нищо може да гръмне палавият си внук по погрешка докато се промъква към мазето,при бурето с виното, ако преди това самата тя не се простреля, при неправилно боравене . Има и такива доводи стрелба по среднощни гости (разбирай цигани) , ми ако тези "гости " и те притежават оръжие , дадено им от либералният закон , на чия страна ще е предимството , на изпеченият крадец сложил главата в торбата , или на изненаданата сънена бабичка. Свободна продажба на оръжие , в никакъв случай , българина не е дорасъл в своето еволюционно развитие за такава отговорност , ще се размахват от прозорци на автомобили , и жилища , по кръчми и барове , ще свистят куршуми в между-съседски спорове . Който иска оръжие - ДА , но да покаже , че го заслужава.

    Коментиран от #30

  • 28 Чичо

    28 0 Отговор

    До коментар #2 от "Доналт Тръмп":

    Причината да не се разрешава масово въоръжаване на населението е паническия страх у политиците от всенародната любов. Така както е предреволюционна обстановката, представете си ако всеки запаше пищов и вземе пушка на рамо. Ех, размечтах се!
  • 29 Емоцията е душевна чиния !

    6 3 Отговор

    До коментар #20 от "Тъпа овцо":

    Ако предпочиташ - пр/дни и ще ти олекне ! Но със ХАЙДУШКИ чети никой държавна власт не е свалил. Бачо Киро, Ботев, Раковски, Левски, Бенковски, Каравелов.Последният бе с опа
    четците до Сан Стефано но в го затриха ЛЪСКАВИТЕ ГОЛЕМАНОВЦИ щом се върна. Чети и се учи - Борбата е ИЗКУСТВО а не магаре което може силно да реве ! Кирпич ! Кой е тъпа овцо ? Рипни да те видим дали си от умните юрдеци ?
  • 30 Ричо

    14 5 Отговор

    До коментар #27 от "ААА":

    Публикувано във факти.бг: Свободна продажба на оръжие , в никакъв случай , българина не е дорасъл в своето еволюционно развитие за такава отговорност , ще се размахват от прозорци на автомобили , и жилища , по кръчми и барове , ще свистят куршуми в между-съседски спорове . Който иска оръжие - ДА , но да покаже , че го заслужава. ПРАВИЛНО КОЛЕГА !!!

    Коментиран от #45

  • 31 ФИНЦИ

    4 1 Отговор
    da taka e
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 цар Крум

    13 2 Отговор
    ние сме по умни от италия и швейцария затуй цяла европа и половин свят ни сер....ат в устите защото хората по света знаят че всеки дом е неприкосновен и трябва да бъде защитен по всякакъв начин и като гледам за каква престъпност става дума ме е срам че съм българин ,затова аз съм за оръжието
  • 34 безпартиен

    12 2 Отговор
    От сина ми знам,че Тексас е най-спокойният щат,където всички са много учтиви -и мъже и жени!Това се дължи на свободното носене на огнестрелно оръжие и от жени и от мъже.Никой не повишава тон при разговори и са усмихнати хора,които се стремят да помогнат на всеки.А у нас

    Коментиран от #43

  • 35 565656

    11 4 Отговор
    Кво ревете бре, защо ви е законно оръжие ?! Като гръмнеш циганина, веднага да ти разпознаят гилзите и проектилите ли ? Ако си с чисто досие, дори да ти намерят незаконен пищов, ще те осъдят я условно, я на пробация, или нещо подобно... Като гръмнеш циганина, хвърляш пищова и казваш - той извади пищова, аз се сборих да не ме убие, пищова гръмна и т.н. Нека ушевите доказват кое как е било.
  • 36 Мемфис

    5 2 Отговор
    Този въпрос за червените правителства стои по съвсем различен начин.
    Не става на въпрос дали някой ще бъде пребит, заклан или изнасилен!
    За управляващите това няма никакво значение.
  • 37 ДА. Трябва

    6 1 Отговор
    Полицията в България е на ниво ! Няма начин да се опазят близо 8000000 Българи ! Не си ли помогнеш сам и Господ не може да ти помогне ! САЩ Рейнджър в пенсия, избран за кмет, издава заповед: Всеки жител е длъжен да излиза на публично място и да носи открито КНО, ако не, огромни глоби ! За 15 години в града и окръга няма сбивания дори в Кънтри баровете ! Изключения за някои регилиозни, здравни, възрастови проблеми !
  • 38 БРАВО на Боян Атанасов

    8 3 Отговор
    От умен човек - умна приказка. Не му знам образованието и специабността, но Господина е по-умен от всички министри от т.н. "правителство" на Боко Тиквуньов.

    Коментиран от #40

  • 39 По добре късно,отколкото никога !

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "JEEP":

    Такъв закон отдавна трябваше да се предложи и да се приеме. Те бабите си изхвърлиха спестяванията на ,,ало измамниците".
  • 40 Комунист

    5 1 Отговор

    До коментар #38 от "БРАВО на Боян Атанасов":

    А, предните правителства след Т. Живков, защо не помислиха за защита на българите, а мислиха само за банковите си сметки в чужбина ?
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Патриот

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Бат Мишо":

    Става дума за ПАТРИОТИТЕ !
  • 43 Гад

    5 0 Отговор

    До коментар #34 от "безпартиен":

    Туй дето хората са усмихнати в Тексас да ти кажа че не е заради оръжията. А заради начина на живот и грижите.
  • 44 JEEP

    1 2 Отговор

    До коментар #10 от "Иван":

    Мен не ме мисли. Аз мойта градинка съм си я оправил отдавна.
  • 45 JEEP

    1 3 Отговор

    До коментар #30 от "Ричо":

    Правилно, ама виж колко минуси са му лепнали. Като гледам народа, голяма щаст няма да минат психото без връзки, нищо че е елементарно.
  • 46 Ами това им липсва

    1 3 Отговор
    Много хитра идея да се довършат дъртите сами. 99 % от дъртите пият и 98 % се напиват савка вечер.
    Тази статия е спонсорирана от пенсионните фондове.

    Коментиран от #48, #49

  • 47 пешо

    0 1 Отговор
    ееее вие искате да оставите адвокатите без работа,кой ли ще защитават като няма да носи отговорност.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 А ти си

    1 0 Отговор

    До коментар #46 от "Ами това им липсва":

    спонсориран от Сорос и НПО-та.