21 Май, 2019 16:24, обновена 21 Май, 2019 17:10 19 648 18

Мачикян, "Възход": Замяна на минималната заплата с часова ставка (ВИДЕО)

  • емил мачикян-
  • евроизбори

Според него гражданите не се чувстват европейци

Мачикян, "Възход": Замяна на минималната заплата с часова ставка (ВИДЕО) - 1
Емил Мачикян

Всички сме наясно, че за по-малките партии шансът да вкарат депутат в ЕП не е много голям. По-важното е да има конкуренция на идеи, а за нас - да споделим своите идеи с обществеността. Това заяви в студиото на ФАКТИ зам.-председателят на Единна народна партия (ЕНП) и кандидат за евродепутат от Коалиция "Възход" Емил Мачикян.

"Нашата коалиция се събра миналата година с идеята, че е необходимо едно трайно обединение в дясно, каквото в онзи момент нямаше и с идеята, че разговорите ще продължат и ще бъдат привличани още хора. Започнахме три партии: "Движение Демократично Действие - ДЗ", Единна народна партия, Съюз на свободните демократи, после се присъединиха Български демократичен съюз - Радикали и Радикалдемократическата партия, подкрепиха ни не малко неправителствени организации и граждански сдружения", каза Мачикян.

"Аз не виждам нито една дясна формация на тези избори, "Демократична България" аз я разбирам по-скоро като центристка организация, ГЕРБ са наследници на БКП, нашите идеи са по-скоро десни", коментира Мачикян.

Според него гражданите не се чувстват европейци, въпреки че страната ни е част от ЕС като причина за това не са само по-ниските доходи, но и чувството за достойнство.

"Това, че определени групировки се облагодетелстват от европейски и от български публични средства, не остава невидимо за хората. Това потъпква тяхното чувство за справедливост, а когато няма справедливост, няма и свобода", каза Мачикян.

"Това, което поставяме като алтернатива е да поставяме нещата на истинските им места. Когато си говорим за увеличаване на доходите, да не обещаваме, че това ще се случи с държавни или европейски средства и мерки, а да кажем истината, че това трябва да стане през увеличаване производителността на труда. Давам пример - премахване на минималната работна заплата като институт изобщо и замяната ѝ с часова ставка, която се определя от квалификацията и вида работа.

Когато това се случи, един човек ще може да работи на няколко места едновременно и реално да получава повече пари. Същевременно работодателят, който не може да си позволи пълна заплата, защото няма работа за човек на пълен работен ден, ще може да снижи своите разходи. Това е ситуация, от която печелят всички", коментира Мачикян.

"Това не са нови, а добри забравени стари неща. Започваме да забравяме какво ни причини социализма, повтаряме грешките на социализма. Държавните регулации и държавната принуда ние да сключваме договори на определени нива на заплащане нямат място в 21 век. По същия начин стои въпросът с протекциите и обявяването на браншови части от икономиката за приоритетни. Свободният пазар е една от най-големите ценности на ЕС и ние сме започнали да забравяме това. Дори държава като Франция, която упражнява много сериозен протекционизъм за своя бизнес. Отивайки в Европа, ако ни се удаде такъв шанс, ние ще се борим срещу този протекционизъм", каза той.

Целия разговор с Емил Мачикян гледайте във видеото:


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Киро

    47 5 Отговор
    Часова ставка?!!Ето тогава вече ще ни лъсне здраво голия г*з!
  • 4 Бабун

    34 5 Отговор
    Като ти чета глупостите,веднага ми става ясно, защо никога няма да станеш депутат и стига с тези партийки от по двама, трима души

    Коментиран от #10

  • 5 Коко

    34 14 Отговор
    Този говори глупости.По добре е 50% от печалбата на дадена фирма да отива за заплати .Като цяло съм за базов доход на всеки българин за да може човек в така наречения европейски съюз да може да си покрива нуждите от първа необходимост храна и сметки лекарства.Заплата и пенсия също да се оптимизират и да бъдат на средно европейско ниво.Пенсионирането да става по равно и за двата пола на 60г и според стажа толкова да получава.Като предлагам минимална пенсия 300лв +базов доход 300лв и минимална заплата 1000лв +базов доход 300лв и т.н според професията о длъжността.Също предлагам за раждане на дете по 3000 лева за семейство и за всяко следващо БЪЛГАРЧЕ да се утроява сумата по 3. И последно да добавя при извършване на престъпление за убийство доживот за кражба от 20-50години за вандализъм 10години за каране на автомобил с привишена скорост още при първо нарушение 5 г затвор при второ провинение15 г и т.н за хвърлена хартишка и замърсяване на околната среда от 1до 10 години за изсичане на дървета неправомерно 10-30години

    Коментиран от #18

  • 6 Шабиха

    44 2 Отговор
    Понеже трият коментарите, пак да повторя - в Европа има и часова ставка и минимална заплата едновременно. Само така могат да се гарантират интересите и на двете страни. Оня горе иска да оправи само чорбаджиите, за сметка на работниците. Няма да го огрее.

    Коментиран от #7

  • 7 ми как няма да иска

    30 2 Отговор

    До коментар #6 от "Шабиха":

    я виж как се е оял свинята дебела!
  • 8 Колю

    8 22 Отговор
    Това е единственото смислено нещо, което чух за тридесет години преход

    Коментиран от #11, #15

  • 9 адолф

    7 3 Отговор
    най добре крайнодесните на кайма
  • 10 Хаджи хаджи Българин

    7 8 Отговор

    До коментар #4 от "Бабун":

    Този модел с часовата ставка трябваше да го въведат още преди 30 години! Хлебарят толкова, мед сестрата толкова, дървата толкова! С плаващ регулатор! И това го има от най-голямата малко 50 години в Европа! Пример! Бай Гуньо и Бай Муньо работят в една фирма! Гуньо се чеше по .....те, а Муньо си върши работата! Трябва ли да вземат равна заплата!

    Коментиран от #13, #16

  • 11 Хаджи хаджи Българин

    7 2 Отговор

    До коментар #8 от "Колю":

    100% си прав брат! Двама на една и съща работа и получават едни и същи минимални заплати! А з такива като Баневи, само кофискация на имуществото до 3-то коляно!
  • 12 Хаджи хаджи Българин

    10 1 Отговор
    Гледайте какво става под коментарите! Умниците от всички партии се акривизират за кокала! А къде бяха преди това? Никакви субсидии за партиите!
  • 13 Враца Баце

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Хаджи хаджи Българин":

    И колко тогава трябва да е заплата на депутатите?
  • 14 уйчо

    2 2 Отговор
    мичи през соца тока беше 00-2 ст
  • 15 Дима

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "Колю":

    Според мен, ако се спазва ще е добре, като цяло. Работиш 4 часа, дават ти пари за отработено време. Защо мин.заплата, има хора седят и вьемат заплати, други бачкат яко и вьемат пак толкова. Други млади и амбициозни искат по10 часа по 10 лв 100 лв на ден и накрая на месрца осигуроеки еърху заработеното.
  • 16 Бабун

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "Хаджи хаджи Българин":

    Така както си го написал, бай Гуньо, и бай Муньо не трябва да вземат еднакви заплати, но обикновено бай Гуньо, който си чеше .... е началник и взема повече от бай Муньо. А и аз да те попитам, трябва ли бай Муньо да се осигурява на 4 часа, а да работи по 10 часа, защото точно това лъха от приказките на тоя ?
  • 17 Идеята е добра

    0 1 Отговор
    Но не е иновативна!
    Трябва да мислите повечко, напрегнете си мозъците и мислете на Народа взе наистина да му ПИСВА!!!!!
  • 18 Ядеитн

    0 2 Отговор

    До коментар #5 от "Коко":

    Язе па викам, кой как са уреди - тъй да е. Ако си кадърен, ербап и мойш да са договориш - блазе ти! Ако немойш - ша бачкаш за единио леб. Пенси да нема, и безтуй кадърните ора не чекат на них. Хан Аспарух да не е давал пенсии? Спистявайте бре или научете дяцата да ви помагат на дърти години. Мойте, ем нема нужда, се носят по нешо.