26 Юли, 2016 08:35 2 278 0

Ердоган пусна стрелите по ЕС

  • реджеп ердоган-
  • бежанци-
  • ес

Турският президент обвинява Европа, че не изпълнява задълженията си по сделката за бежанците

Ердоган пусна стрелите по ЕС - 1
Снимка: БТА/AP

Турция ще продължи да спазва ангажиментите си относно бежанците, въпреки проваления опит за преврат в страната. Това беше заявено от турския президент Реджеп Ердоган в интервю пред германската телевизия ARD.

През март Турция и ЕС сключиха споразумение за ограничаване на бежанския поток в Европа. Анкара се съгласи да приема обратно нелегални имигранти срещу финансова помощ от 6.8 млрд. евро и разселване на сирийски имигранти. Част от сделката беше и свалянето на визовия режим за страната и форсиране на преговорите за нейното присъединяване към ЕС.

„Питайте ЕС дали плащат обещаното? Турция обаче все още приема 3 млн. имигранти на своята територия. Какво ще прави Европа, ако ние оставим тези хора да тръгнат към нея?“, заяви Ердоган.

Той подчерта, че неговата страна приема най-големия дял от сирийски бежанци в света. Турция е похарчила $ 12 млрд. от държавния си бюджет по този въпрос.

Според Ердоган до този момент ЕС е предоставил само $ 2.2 млрд. за бежанците. Той обаче подчерта, че неговата страна ще продължи да се грижи за тях, въпреки липсата на финансова помощ.

Той допълни, че е предал на Германия около 4000 досиета на бойци на Кюрдската работническа партия (ПКК), които се намират на територията на страната, като все още няма действия по въпроса.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: