Last news in Fakti

26 Юли, 2016 22:01 1 211 2

И турската опозиция иска екстрадирането на Гюлен

  • турция-
  • екстрадиране-
  • фетулах гюлен-
  • конституция-
  • промени-
  • преврат

Лидерът на основната опозиционна партия в страната заяви, че е готов да подкрепи промяната на конституцията

И турската опозиция иска екстрадирането на Гюлен - 1
Снимка АП/БТА

Опозицията в Турция призова за екстрадирането на проповедника Фетулах Гюлен, който бе обвинен, че е мозъкът, стоящ зад опита за преврат на 15 юли, съобщи Анадолската агенция.

"Ако Фетулах Гюлен казва 'Искам да бъда оправдан', то той трябва да дойде и да се изправи пред независимите съдилища в Турция", заяви лидерът на Републиканска народна партия (РНП) Кемал Кълъчдароглу пред репортери в Анкара.

В същото време турският правосъден министър Бекир Боздаг изрази опасенията си, че намиращият се в САЩ Гюлен, се опитва да избяга от страната, след искането за екстрадиция от страна на правителството в Анкара.

Боздаг заяви, че разполага с разузнавателна информация, според която проповедникът се опитва да отпътува към страни като Египет, Мексико, Канада, Австралия и ЮАР.

„Той специфично подбира страни, които нямат споразумение за екстрадиране с Турция и може да избяга всеки момент“, заяви Боздаг.

По-рано от Белия дом съобщиха, че правителството на САЩ разглежда молбата за екстрадиране.

В изказването си пред журналисти Кълъчдароглу заяви, че е важно турският народ в цялата страна да излезе на улицата в знак на протест срещу опита за преврат. Той също така заяви, че неговата партия ще подкрепи необходимите промени в конституцията, написана в началото на преврата от 1980 г.

"Ние ще допринесем за всички промени в конституцията по отношение на независимостта и безпристрастната съдебна система", каза Кълъчдароглу. "Надявам се, че политическите партии ще проведат среща в следващите дни и ще решим този проблем."

В понеделник Кълъчдароглу се срещна при закрити врати с президента Реджеп Тайип Ердоган, лидера на управляващата Партия на справедливостта и развитието и премиер Бинали Йълдъръм и лидерът на Партия на националното действие Девлет Бахчели.

След среща с Ердоган, Йълдъръм заяви, че страните са се споразумели за така необходимите промени в конституцията, които да реформират системата след неуспешния държавен преврат.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    1 0 Отговор
    "независимите съдилища в Турция" нов виц ...
  • 2 Ghost

    1 0 Отговор
    С какво ли са го заплашили по време на "срещата при закрити врати" , та е станал така раболепен пред Султан Ердоган ?
Новини по държави: