Last news in Fakti

30 Юли, 2016 18:14 2 382 2

Русия е благодарна на Словения

  • словения-
  • русия-
  • владимир путин-
  • кранска гора-
  • руски параклис-
  • история-
  • отношения

Путин пристигна в Словения

Русия е благодарна на Словения - 1
Снимка АП/БТА

След като кацна на летището в Бърник, Путин се отправи към Кранска гора, където ще присъства на церемония по случай 100-годишнината на руската църква във Вршяк, посветена на загиналите руски войници през Първата световна война.

Путин заяви, че по време на планираната среща между него и словенския му колега Борут Пахор, ще бъдат обсъдени нови перспективни проекти за развитие на двустранните отношения.

"Днес, по време на разговорите с президента, ние със сигурност ще обсъдим нови дългосрочни проекти за развитието на нашите отношения като цяло", каза руският президент на церемонията в руския параклис.

Русия и Словения споделят обща позиция относно недопустимите опити да се пренапише историята и ще работят съвместно за укрепване на сигурността в Европа и по света, заяви още руският президент.

Владимир Путин благодари на Словения, че е запазила паметта на загиналите руски войници.

През 1995 г. руският параклис получава статут на паметник на културата, защитени от държавата. През 2005 г., в непосредствена близост до параклиса е изграден мемориален парк и местността преминава под егидата на словенското министерство на културата.

Руският държавен глава ще присъства и на откриването на нов монумент в Любляна в памет на съветските войници, загинали на територията на Словения в двете световни войни.

"Това ще ни напомня за решителния принос на Съветския съюз в освобождението на Европа от нацизма", каза Путин.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 kcaniba

    1 2 Отговор
    СЛАВА!!!
    Словянство!!!
    Слово!!!
  • 2 КГБ

    0 0 Отговор
    Вечна ПАМЕТ И ПОКЛОН ПРЕД ЗАГИНАЛИТЕ РУСКИ ВОЙНИЦИ!!! Дъжим им просто едно уважение!
Новини по държави: