8 Август, 2016 12:23 1 696 5

Русия призна, че неин самолет е нарушил израелското въздушно пространство

  • русия-
  • въздушно пространство-
  • израел-
  • голански възвишения-
  • руски самолет

Човешка грешка е причинила инцидента от 17 юли

Русия призна, че неин самолет е нарушил израелското въздушно пространство - 1
Снимка Архив АП/БТА

Самолетът, който преди 3 седмици наруши въздушното пространство на Израел край Голанските възвишения, е бил част от руските сили, разположени в Сирия. Това съобщи в неделя израелският вестник Haaretz, който се позова на високопоставен правителствен служител.

Според представителя на властите в Йерусалим, руснаците са заявили, че нарушаването на израелското въздушно пространство произтича от човешка грешка.

Случката, която стана на 17 юли, се разглежда като най-сериозният инцидент с участието на израелски и руски военни, откакто през септември 2015 г. президентът Владимир Путин изпрати военни сили в Сирия, които да подкрепят режима на сирийския президент Башар Асад.

Израелските отбранителни сили направили три опита да пресекат пътя на дрона. Първо изстреляли две ракети Пейтриът, а след това изпратили боен самолет, който изстрелял ракета въздух-въздух. Усилията им обаче, не се увенчали с успех и въздухоплавателното средство се върнало в Сирия.

Това бе първото нахлуване, при което Израел открива огън по руски самолет, участващ в събитията в Сирия. През последните месеци руски изтребители от Сирия погрешно са навлизали в израелското въздушно пространство на няколко пъти. Всеки път израелски самолети са съпровождали самолетите до границата, но без стрелба.

Инцидентът бе последван от редица срещи между израелски и руски военни като част от механизма за координация, който бе създаден преди няколко месеца.

След нахлуването, служители на Израелските отбранителни сили заявиха, че е много вероятно дрона да принадлежи на руската армия. Все пак те не бяха сигурни дали инфилтрацията е причинена от грешка, дали е опит за събиране на разузнавателна информация или е тест, който да определи как ще реагира ПВО системата на Израел.

Източникът на Haaretz отбелязва, че руската армия е обяснила, че проникването е било грешка.

Нарушаването на израелското въздушно пространство е било основната тема на телефонен разговор между руският президент Владимир Путин и министър-председател Бенямин Нетаняху шест дни по-късно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мухаремчо

    1 0 Отговор
    Затова ли бени привика хуило на спявка миналия месец?
  • 2 Монго

    2 0 Отговор
    Последно дрон или самолет? И к'во направили ракетите Пейтриът? Пък и израелския самолет...
  • 3 Моше

    2 0 Отговор
    Язък за барута.
  • 4 СССР

    1 0 Отговор
    Руски Военен безпилотен самолет (ДРОН)!!! Как пак не са го уцелили?!? Две ракети Пейтриът (гордостта на сащ) и пак нищо! Обонго да види що не му работат ракетите!
  • 5 гост

    1 0 Отговор
    Вероятно наистина е било грешка.........и понеже е бил дрон са решили да го свалят, ако беше пилотиран самолет просто щяха да го съпроводят. Само че американските машинарии дето използват в Израел нещо не са свършили работа както трябва.