Last news in Fakti

11 Август, 2016 01:15 1 244 3

Тотален национализъм

  • тотален-
  • национализъм

Доналд Тръмп направи много обещания в своята програмна реч за икономиката. И преди всичко показа колко опасен националистически курс иска да провежда като президент, твърди Инес Пол в своя коментар.

Неговата концепция е проста. И наистина опасна. На преден план в програмната реч за икономиката на републиканския кандидат за президентския пост става дума за данъчни модели, за разходите за грижите за децата, за работни места и естествено за това как Америка отново да стане велика, както навремето. В основата на едночасовата реч на Доналд Тръмп обаче е залегнала една проекция за САЩ, която би разрушила сегашния световен ред, ако стане действителност. Доналд Тръмп представя една визия за Америка, в която САЩ нямат никакви съюзнически задължения, в която се сключват единствено търговски споразумения в полза на САЩ. Визия, в която опазването на околната среда не играе никаква роля и при която ще отпаднат всички правила, които пречат на бързото правене на пари на американските фирми и граждани.

Никакви съюзнически задължения

Тоест една страна, която на всяка цена сама се поставя на първо място. Доналд Тръмп развива една изолационистична представа за икономически ред, която в крайна сметка е пълна противоположност на настоящето. Самодостатъчност и капсулиране вместо глобализация. Основополагащата представа - САЩ са достатъчно големи и силни, за да съществуват икономически и военно независими от каквито и да било съюзи. И който пречи на това развитие, ще бъде наказан, ако не и унищожен.

През изминалите седмици Доналд Тръмп изостана от конкурентката си Хилари Клинтън. След партийните конгреси Хилари Клинтън успя да използва грешките на Тръмп и си осигури значителна преднина от 10 процента. Затова и речта на Тръмп в Детройт беше от голямо значение. Той трябваше не само да бъде убедителен по същество, но трябваше и да покаже, че може и да се държи така, както подобава на един президент. И бизнесменът, който през последните седмици разгневи с изцепките си в Туитър дори убедените републиканци, се справи отлично с тази задача. Въпреки протестната акция, която 14 пъти прекъсваше речта му, Тръмп запази спокойствие, четеше прилежно от аутокю и се придържаше към предписанията.

Много републиканци в партийното ръководство масирано оспорват представите на Доналд Тръмп за икономиката и външната политика. Това са хората, които държат както на НАТО, така и на споразумението за свободна търговия. Само Доналд Тръмп не се вслушва в този глас на разума. Тъкмо напротив. Въпреки загубата на много гласове, той показа, че не е готов да отстъпи и на йота от своите крайно националистически представи.

Податливостта на народа

Доналд Тръмп знае, че никой не може да му отнеме номинацията на републикански кандидат за президентския пост. И съотвено сега залага само на податливостта на народа. И го прави майсторски като събужда страхове за бъдещето, за да се представи после за спасител със своята проста, но силна концепция: Ако ние винаги и навсякъде поставяме нашата страна на първо място, отново всичко ще бъде добре!

Тази реч наистина трябва да предизвика безпокойство по света. Не само защото Тръмп за първи път показа, че може да използва за пропаганда на своята крайно националистическа американска визия и сложни теми като данъчните концепции. Той видимо се харесва в президентската си роля. Кой казва, че бил почти готов да хвърли кърпата? Може би Тръмп е играч. Но той е и борец, който непременно иска да спечели. Този мъж иска властта. И иска да я използва.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Азсъмамериканец

    0 0 Отговор
    Тръмп е велик. Никой друг не би могъл да покаже американския стил на виждане на света и безпочвенното самочувствие.

    Коментиран от #2

  • 2 Емет

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Азсъмамериканец":

    Хайде, ако спечели да му предложим да игради нашата ограда на границана? Родните Лапачи все я градят и все недовършена, този човек поне може да строи бързо и здраво....
  • 3 Хитлер

    0 0 Отговор
    Този е мой човек...давай Дони