Last news in Fakti

14 Август, 2016 19:37 3 655 0

Турция опитала да пусне пипала в Берлин. Отказ

  • турция-
  • германия-
  • кмет-
  • берлин-
  • гюлен-
  • пипала-
  • михаел мюлер

Кметът на Берлин подчертал пред турците, че тяхната война не може да се води на негова територия

Турция опитала да пусне пипала в Берлин. Отказ - 1
Снимка: БТА/ AP

Турските власти са се опитали да пренесат войната си срещу гюленистите на германска територия. Получили са отказ, пише ДПА.

Кметът на Берлин Михаел Мюлер заяви, че Турция се е опитала да повлияе на неговите политики в столицата.

Анкара предложила на градоначалника да се изправи критично срещу членовете на организацията на проповедника Фетхулах Гюлен „Фето“ в столицата. Именно той бе посочен от Турция за организатор на военния преврат, който бе потушен в ранните часове на 16 юли.

„Бях попитан от представител на турското правителство дали можем да се изправим срещу гюленистите и да предприемем мерки срещу тях. Отхвърлих идеята и подчертах, че турският конфликт не може да бъде воден в нашия град“, заяви Михаел Мюлер пред вестник „Билд“.

След опита за пуч турските власти предприема мащабно преследване на гюленисти – както на собствена територия, така и в чужбина.

Турският президент Реджеп Ердоган пък отправи ултиматум към Съединените американски щати за екстрадицията на Фетхулах Гюлен.

„САЩ да изберат – организацията, която опита на направи преврат, или демократична Турция“, заяви държавният глава.

Факти.бг припомня, че преди дни България предаде на Турция бизнесмена Абдуллах Бююк, разследван в южната ни съседка за връзки с организацията на Гюлен.

Вчера турските медии съобщиха, че премиерът Бинали Йълдъръм се е обадил на българския премиер Бойко Борисов и е подчертал, че срещу гюленистите ще има справедлив процес.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: