Last news in Fakti

16 Август, 2016 07:35 927 0

15 затворници от Гуантанамо са прехвърлени в ОАЕ

  • сащ-
  • гуантанамо-
  • оае-
  • затворници-
  • трансфер-
  • прехвърляне

Още 61 затворници остават в американската база в Куба

15 затворници от Гуантанамо са прехвърлени в ОАЕ - 1
Снимка АП/БТА

15 затворници от Гуантанамо са били прехвърлени в Обединените арабски емирства - най-голямото масово прехвърляне на задържани по време на администрацията на президента Барак Обама, съобщава Би Би Си.

Пентагонът съобщи, че към ОАЕ са отпътували 12 йеменски граждани и трима афганистанци, което смъква общия брой на затворниците, оставащи в американския обект на територията на Куба до 61.

Повечето от затворниците са били държани без съд и присъда в продължение на повече от десетилетие.

Президентът Обама иска да закрие затвора, преди да напусне поста си.

„Съединените щати са благодарни на правителството на Обединените арабски емирства за хуманитарния жест и желание да подкрепи продължаващите усилия на САЩ за затваряне на центъра за задържане в залива Гуантанамо“, се казва в изявлението на Пентагона.

Белият дом иска да прехвърли останалите задържани на територията на САЩ, но Конгресът се противопоставя.

През април, девет йеменски затворници бяха изпратени в Саудитска Арабия.

Затворът в Гуантанамо се намира в американската военноморска база в югоизточна Куба. Бившият американски президент Джордж Буш отвори съоръжението, за да настани там чужденци, заподозрени в терориста дейност, след атаките от 11 септември през 2001 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА