17 Август, 2016 12:48 2 606 2

И в Азербайджан трябвало да има преврат

  • азербайджан-
  • преврат-
  • гюлен

Властите в страната погнаха гюленисти

И в Азербайджан трябвало да има преврат - 1
Баку

Властите в Азербайджан подозират привърженици на турския проповедник Фетхуллаха Гюлен. Десетки са вече обвинени от прокуратурата, според която, след преврата в Турция е трябвало да има и подобен в Азербайджан, съобщава изданието "Свободная Пресса".

Баку винаги се е позиционирал като съюзник на Турция. Когато Ердоган започна да разрушава структурите на Гюлен, можеше да се предположи, че нещо подобно ще се случи и в Азербайджан. Така и стана. Според прокуратурата става въпрос зда терористи, които искат да подкопаят светския ред в държавата и да създадат "ред на шериата".

Най-много са въпросите към лидера на опозиционната азербайджанска Партия на народния фронт Али Керемли. Той никога не е крил своите симпатии към Гюлен и публично е пропагандирал негови идеи. Счита се, че привърженици на Керемли са съпричастни в масовите бунтове в Нардаран в края на миналата година. В това населено място, на 25 км. от Баку живеят силно религиозни хора, а всички жени ходят покрити. У местните проповедници тогава беше открито много укрито оръжие.

Според азербайджанския политолог Адгезал Мамедов посочва пред "Свободная Пресса", че поддръжниците на Гюлен има немалко влияние в страната, намират се по висшите етажи на властта и са голяма опасност ва Азербайджан.

Според Мамедов гюленистите оплитат младите хора още в училищата, в които, според него, "образованието наистина е на високо ниво". След това те постъпват в контролирани от Гюлен университети, стават добри специалисти и постъпват на ключови позиции в държавата.

Азербайджан се намира на ключово геополитическо местоположение в района на Каспийско море. Тази бивша репулика от СССР днес се е превърнала в атрактивна туристическа дестинация. Страната е членка на Съвета на Европа от 2001 г. По тази и други причини, в някои случаи се счита за част от Европа, макар че според ООН страната е в Югозападна Азия като следствие от географското положение и културните характеристики.

И в Азербайджан трябвало да има преврат

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чичо Симо

    0 0 Отговор
    Гюленисти или Чичо Сами ? Обикновено добрият Чичо Сами прави превратите, особено пък в Азербеджан където отвсякъде извира петрол и са в цветущо развитие
  • 2 СССР

    0 0 Отговор
    И там смърди на американски л...на!!!