Last news in Fakti

17 Август, 2016 15:30 3 198 5

Учени алармират: Големият миграционен натиск предстои

  • учени-
  • алармират-
  • миграционен-
  • натиск-
  • предстои-
  • мигранти
Учени алармират: Големият миграционен натиск предстои - 1
Снимка: АП/БТА

В бъдеще все повече хора от Северна Африка и Близкия изток ще мигрират. Това твърди изследване на Берлинския институт за населението и развитието. Учените стигат до извода, че броят на бежанците от северноафриканските страни и Близкия изток през следващите години значително ще се увеличи. Те са изследвали икономическото и социалното положение в 19 страни – от Мароко на запад до Иран на изток – или т.нар. страни от МЕНА (MENA - съкращение за Middle East North Africa).

Изследването показва, че 8 от 19-те страни се намират в групата на най-нестабилните страни в света. Четири от тях – Сирия, Либия, Ирак и Йемен – могат да се определят като провалени държави. Опасността от допълнителна нестабилност е голяма и за това, според авторите, са отговорни политически, икономически, образователни и демографски фактори.

Според изследването, цитирано от в. „Тагесанцайгер“, 13 страни се определят като нестабилни. Техните правителства не са в състояние да упражняват монопола на властта, да подготвят работеща инфраструктура или не са признати от голяма част от населението. Като такива нестабилни държави се посочват Алжир, Ирак, Иран, Йордания, Ливан, Либия, Мароко, Оман, Сирия, Тунис, Египет, Йемен, Палестинската автономия. В тях живеят 363 милиона души, което прави 87% от т.нар. МЕНА - страни. Очаква се в следващите 15 години населението да нарасне със 100 милиона.

Авторите на изследването определят МЕНА - страните като „барутното буре пред вратите на Европа“. Освен икономическата безперспективност и политическата и социалната нестабилност, факторът „околна среда“ кара голяма част от хората да предприемат единственото средство за спасение – бягството през Средиземно море. В повечето от тези страни глава от населението разполага с 1000 кубически метра вода, а в десет от страните само една пета от земята е обработваема. Климатичните промени допълнително изострят ситуацията с водата и изхранването.

Според изследването, за да намалят бежанският натиск, страните от Северна Африка и Близкия изток трябва да инвестират в образование, да създадат по-добри условия за фирмите, да се борят с корупцията, правната несигурност и бюрокрацията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 555

    0 0 Отговор
    Кой знае какво е намислил Чичо Сами за идните години - глад, мизерия, граждански войни, терор !?!?
  • 2 кроко

    0 0 Отговор
    "8 от 19-те страни се намират в групата на най-нестабилните страни в света. Четири от тях – Сирия, Либия, Ирак и Йемен" - хм... що така тази американска демокрация не хвана дикиш там?!

    Ако в Европа нямаше такива хлъзгави безграбначни като кукуферкел и оланд, дето канят диваците, нямаше да има и "бежанска криза" и голям миграционен натиск. Ама те като чуват един от друг че незнам си колко тяхни познати са отишли в Европа и там ги хранят и поят, що да не се юрнат и останалите?!
  • 3 пенсионер

    0 0 Отговор
    Ми ли братя Лошите назначения в МВРзапочнаха от Б.Борисов ПРЕЗ декември 2013 Г.
    Това ръководссво в ГрНИЧНА ПОЛИЦИЯ и настоящото е именно от оная схема 2013.
  • 4 Диди

    0 0 Отговор
    Сега на планетата живеят около 7,3 млрд.народ.Това са много хора за планетата.Факт е че вав арабските и африканските даржави раждаемноста е голяма,почти всяко семейство имо по 4,5,6 деца и факт е че не могат да ги озхранват.Не напразно има рочти навсякаде войни.Но ние трябва да се погрижим вав Европа да не се допусне война,ще баде нужно да пазим Европа от народи,които нямат място при нас.
  • 5 азз

    0 0 Отговор
    Като бяха "клети бежанци", "майки с деца" бягащи от "кръволока" Асад, трябваше да ги приемем. АМА ЗАЩО ДА ПРИЕМАМЕ "МИГРАНТИ"???? ЗАЩО? ЗАЩО? ЗАЩО?