Last news in Fakti

18 Август, 2016 12:01 3 956 29

Носталгия по СССР

  • русия-
  • ссср-
  • съветски съюз-
  • носталгия-
  • стандарт на живот-
  • качество на живот-
  • проучване

Жителите на 11 държави сравняват живота преди и след разпада на Съветския съюз

Носталгия по СССР - 1

Жителите на 9 от 11 бивши съветски страни смятат, че животът в СССР в бил по-добър, отколкото този след разпадането му. Това сочат данните на ново социологическо проучване, направено от Sputnik.Polls.

Данните са били разделени в две категории – респонденти над 35 години и респонденти под 25 години.

Около 64% от анкетираните в Русия, които са живели по времето на Съветския съюз, вярват, че качеството на живот в СССР е било по-добро. Около 60% от анкетираните в Украйна също са съгласни с това твърдение. Проучването показва, че носталгията, по несъществуващия вече Съветски съюз, е най-силна в Армения (71%) и Азербайджан (69%).

Анкетираните, които не си спомнят живота в пределите на СССР, хората на възраст между 18 и 24 години, смятат, че животът се е подобрил след разпадането му. Около 63% от младите хора в Русия мисля така.

Данните се базират на проучване, проведено в 11 страни от бившия Съветски съюз от Руския център за  изследване на общественото мнение (VCIOM), M-Vector, Ipsos, Expert Fikri и Qafqaz.

Хората над 35 години в почти всички страни, където е проведено запитването, смятат, че животът в СССР е бил по-добър  в сравнение с периода след разпада: 71% срещу 23% в Армения, 69% срещу 29% в Азербайджан, 64% срещу 28% в Русия, 60% срещу 32% в Молдова, 61% срещу 27% в Казахстан, 60% срещу 23% в Украйна, 60% срещу 30% в Киргизстан, 53% срещу 28% в Беларус, и 51% срещу 46% в Грузия.

Само респондентите от Таджикистан (39% срещу 55%) и Узбекистан (4% срещу 91%) на възраст над 35 са на обратното мнение и смятат, че стандартът им на живот се е подобрил след разпадането на Съветския съюз.

Анкетираните (под 25 години), които са родени след или малко преди краха на комунистическия режим смятат, че животът в момента е по-добър: 48% срещу 47% в Армения, 48% срещу 37% в Киргизстан, 56% срещу 35% в Казахстан, 57% срещу 34% в Беларус, 79% срещу 20% в Грузия, 39% срещу 18% в Украйна, 63% срещу 25% в Русия, 68% срещу 14% в Азербайджан, 84% срещу 13% в Таджикистан и 89% срещу 5% в Узбекистан.

Единствено в Молдова, 69% от младите хора вярват, че животът в СССР е бил по-хубав, отколкото след това. Само 17% са на срещуположното мнение.

Проучване е проведено в периода от 4 юли до 15 август 2016 г.  от VCIOM в Русия, M-Vector в Киргизстан и Таджикистан, а Ipsos, Expert Fikri и Qafqaz са събрали данните в останалите страни от бившия Съветски съюз.

В него са взели участие общо 12 645 души - по 1000 в Армения, Азербайджан, Беларус, Молдова, Грузия, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, 1045 в Узбекистан, 2000 в Украйна и 1600 в Русия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    1 0 Отговор
    Сащността на въпроса в анкетата към гражданите на бившия СССР е "РАДВАТЕ ЛИ СЕ ЧЕ ИЗТОЧНА ЕВРОПА ВЕЧЕ НЕ ВИ Е КОЛОНИЯ?"...И хората си отговарят чистосърдечно,защото състоянието на икономиките им е повече от незавидно.
  • 2 стоян георгиев

    1 0 Отговор
    интересно как са отговорили литва ,латвия и естония :)))!иначе и тук закърнелите от безвремието на соца чакат партизаните докато се напиват в кварталния еврофутбол и с умиление си спомняха как си са острели колците за чаршафа под които се криеха на китен 86 година!то затова е и такава кочина там ,а и тук!

    Коментиран от #5

  • 3 Егати

    1 1 Отговор
    Да беше по-добър живота от сегашния режим на
    Демокрация.но за съжаление няма да се върне
    миналото.
  • 4 Пипи

    1 1 Отговор
    Животът в СССР е бил доста по-спокоен, не знаехме какво значи бедност, и богати не сме били. При социализма сме били винаги равни. Сега вече всичко е различно, няма система за държавна сигурност.
  • 5 РЕАЛНО

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "стоян георгиев":

    И там така-Балтийските страни станаха мъртва пустиня след разпада на СССР.Пейзажа там е като у нас в северна България-тотална разруха.Оситави ги политиците какво говорят-те са като нашите продажници-факт.

    Коментиран от #8

  • 6 жоро

    0 1 Отговор
    То и в 16тата република беше по добър.

    Коментиран от #9

  • 7 Сульо

    0 1 Отговор
    Доброто старо време! САЩ не можеха с пръст дори да ни посочат, толкова защитени бяхме.
  • 8 Киро

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "РЕАЛНО":

    Абе, ти ходил ли си някога в Балтийските държави, че да говориш бе?!?

    Пустиня било, АХАХАХАХАХАХА!

    Стандарта и на трите е по-висок от на Русия, а този на Естония е като на чехите!

    Никой не иска и да чуе за съветските времена там, освен загнидилите се руснаци от това време, които "странно" защо не искат да си ходят към матушката!

    Тръгнал Сульо да говори за неща, дето не ги е виждал и по телевизията даже!

    Коментиран от #10, #12, #15

  • 9 antimediator

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "жоро":

    кое му беше по-доброто?
    По селата ходеха с гумени цървули правени в разни гаражи, получаваха по 20лв земеделска пенсия и по един лист с купони за хляб?!
    Или са ти харесали тогавашните панелки със средна площ от около 60 квадрата , които се учеха да ги правят виетнамците и неуките войничета от строителни войски.
    Или са ти харесали заплатите от 70,120 или 200 лв които взимаха 50% от народа и с тях можеха да си купят по едно касетофонче от Кореком.
    Или си потомък на някои от "другарите" , които бяха облагодетелствени ?

    Коментиран от #11

  • 10 Реално

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Киро":

    Киро,ходил съм много пъти в Балтийските държави.Там само в столиците им има някакъв живот.Влез в Гугъл Мапс и ще видиш че наистина е пустиня-крайбрежните им портове вече ги нарязаха на скраб,консервените им рибни заводи ги затвориха,корабите им или стоят ръждясали-или ги редат на парчета----а това им беше основният поминък.В Мапса ще видиш цели пустеещи села и градчета--това е реалито.А не твойте смешки за стандарти и ВВП-та..защото такива статистики ги рисуват в Брюксел на обедната си почивка и са за баламурниците като теб.Аз говоря това което виждам-а пустеещи села и градове не са критерии за добър стандарт-факт.Айде бегай още да си хихикаш....

    Коментиран от #19

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ушльопак си

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Киро":

    Ооооо Киряк...айде да ни обясниш пак кога ще фалира Русия бе. Айде че отдавна не съм ти чел експертните мнения-кога ще свалят Путин--и колко е добър оня бананов алпинист--Обама.Пиши ни Киряк-ще е забавно...........

    Коментиран от #20

  • 13 рб в ес

    0 0 Отговор
    Със заплатите от 70 и 120лв хората са живяли нормално ходели са на почивки и екскурзии,отгледали и изучили децата си.Днес 50% получават 400;600лв и могат да сси купят само гмо с изтекъл срок на годност
  • 14 ХЕХ

    0 0 Отговор
    http://elylegion.com/wp-content/uploads/2015/09/US-flag-purchase-2.jpg
  • 15 подлоги не ни трябват

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Киро":

    Ето ти видео какво говорят обикновенните хора в Балтийските държави и в други--само че у нас такова инфо се премълчава от "свободните" ни медии-------https://youtu.be/mncEHrMF93M-------има хиляди такива клипове снимани от самит граждани.....

    Коментиран от #21

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 123

    0 0 Отговор
    КОМУНИСТИТЕ В БЪЛГАРИЯ СЕГА ЖИВЕЯТ ПО-ДОБРЕ ОТ ПРЕДИ !
    РУСКИТЕ ПОДЛОГИ ОТ БИВШОТО ДС КАРАТ ДЖИПОВЕ ЗА ПО 200 БОНА !
    АМА НЕ СМЕЕТЕ ДА ГО КАЖЕТЕ !!! СТРАХЛИВЦИ !!
  • 18 Чавдар Войвода

    0 0 Отговор
    Това, че в Талин се движат чехски трамваи-втора употреба, не значи, че стандартът на живот е като на чехите.

    Коментиран от #22, #23

  • 19 Киро

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Реално":

    Абе, ходил си ти ама до събора на съседното село!

    Неграмотно човече, дето пише "скраБ".
    И разбира се факти НУЛА, щото няма такива.

    Има си официални статистики и любимите ти водкаджии са доста назад от всяка балтийска държава по стандарт на живот.

    Гледал ми той в гъгъл-мапса и вече бил там, разбираш ли!

    А затворени неефективни цехчета за нещо си от соца има във всяка една източно и централно европейска държава.

    Хората си поканиха НАТО, щото не щат и да чуят повече за пияни руснаци, освен да дойдат малко на туризъм и после да си ходят.
  • 20 Киро

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "ушльопак си":

    Русия вече фалира, тролче с ушанка.
    В момента си харчи държавните фондове и както заяви руския министър на финансите - ако не се промени ситуацията с цените на газа и петрола - фондовете свършват в края на 2017. Всичките.

    А цените на петрола няма да минат 60 долара, в което може да си сигурен.

    Айде сега бегай да се снимаш с някой портрет на Сталин и да се напиете в клубчето на АтакЪ с водка от 4 лева литъра!

    Коментиран от #26

  • 21 Киро

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "подлоги не ни трябват":

    Въобще не ми показвай някакви видеа, глупости не ми се слушат.

    Отиваш, виждаш и после скимтиш.

    Дрън - дрън някъде другаде.
  • 22 Киро

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Чавдар Войвода":

    В Талин не се движат втора употреба трамваи, а нови!

    Освен това, транспортът в града е БЕЗПЛАТЕН.

    Аре сега у шумака, откъдето изпълзя!
  • 23 Киро

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Чавдар Войвода":

    И последно, трол неграмотен - пише се чеШки, а не чехски!

    Всички ушанки сте по калъп - неграмотни, неуки, ама зяпнали с огромни усти да лаете глупости.

    Коментиран от #25

  • 24 стоян георгиев

    0 0 Отговор
    спецялно за соцносталгиците средна заплата в балтика около 800 евро,минимална около 400 безработица под 10%.бвп на човек над 20000 евро .тва е стандарт на централна европа ,гърция южна италия част от испания и португалия.клетите балтиици,чудят се как да се върнат в ссср дето било мнооого по-хубаво от сега :)))))))
  • 25 999

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Киро":

    Ало грамотния, защо като си грамотен толкова много и правиш забележки за елементарни неща ти самия изписваш "бегай" вместо бягай и ако има неграмотен трол това е твоят саратник по идеология и простотия Деси,Стоян а сега даже го е срам да изписва и име ,ама няма нужда тя простотията и неграмотността си личат от космоса. Като го научиш да изписва правилно България тогава ще поучаваш по умни от теб.Научили къде се намира Инджирлик?

    Коментиран от #29

  • 26 ушльопак си

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Киро":

    Еми чети бе Киряк-Мнение на германски икономист от 23.06.16г....Lorenz Caffier.....Ето и изказването му.Специално преведено за неграмотници""""" За да отговоря на въпросът Ви, нека дам малко актуални статистически данни какво нещо е днес Русия:
    1. Русия е на първо място в Европа днес по ръст на работна заплата (Да, географски Русия е и в Европа).
    2. Русия е на първо място в света по брой лекари на глава от населението.
    3. Русия е на първо място в света по брой лица с висше образование на глава от населението.
    4. Русия е на първо място сред страните от Г8 по ръст на БВП.
    5. Русия е на първо място в света по производство на ръж и на овес, и забележете и на слънчогледово семе! И на второ място в света по обем на произведените картофи.
    6. Русия има най-големият ледоразбивачески флот и най-дългата електрифицирана железопътна мрежа. И най-снабдените с тролейбуси градове в света (чист въздух).
    7. Русия е на първо място в света по брой на телевизионните станции и на десето по прозрачност на изразходване на бюджета
    8. Русия е на първо място в света по брой потребители на Интернет.
    9. Русия има най-голямата енергийна система в света и е на второ място и по обезпечение с хидроенергийни ресурси.
    10. Първо място в света по запаси на питейна вода и дървесни ресурси и най-голяма площ черноземни почви.
    11. Русия е на първо място в света и по доказани запаси от природен газ, железни руди, сребро, каменни въглища, никел и ред още природни богатства.
    За космоса няма да говоря........""""".....Та така "грамотният"-чети и са пули как ви лъжат в нашите"свободни" медии.........
  • 27 Киро

    0 0 Отговор
    999

    саратник

    по умни

    За пунктуацията да не говорим, там е трагедия.

    Без коментар - неграмотна ушанка. Класика.
  • 28 Киро

    0 0 Отговор
    Веднага ще ти отговоря:

    1. Средна работна заплата в Русия през 2016 е по-ниска от тази в България. ФАКТ.

    2. Кво като имаш голям брой лекари, като здравеопазването ти е зле и руснаците ходят на лечение на запад? В днешния свят се гледа качеството, а не количеството!

    3. Същото, като точка номер 2! И кво от това, като икономиката им е от африканско-арабски тип. т.е. - 75% от износа са нефт и газ? (поне бяха, сега далеч по-малко заради цените им)

    4. Глупости, Русия през последните години има огромен спад в БВП, дължащ се на ниските цени на суровините и ембаргото от запада. Има статистики, чети, преди да рупаш глупости!

    5. Съдейки по територията на страната, това е доста жалко постижение.

    6. И кво като има ледоразбивачески флот? Да не би от това хората да живеят по-добре?? А Русия има жалки показатели по асфалтирани пътища, затова се влачат по влакове.

    7. И кво от това, като телевизионните програми са им боза? А телевизионни станции в развитите страни не се използват вече, там има спътникова телевизия. Все едно да се хвалиш, че имало много каруци!

    8. Глупости! Ама пълни глупости!

    9. Най-голяма енергийна система не значи най-ефективна или най-добре работеща. САЩ имат най-много АЕЦи. Освен това хората се обръщат към зелена енергия, това е бъдещето.

    10. Ми като е с най-голяма територия, нормално, това за постижение на Путя ли го броиш??

    11. И кво от това, България няма такива залежи и въпреки това, средната заплата е по-висока!

    Айде сега отивай за справка в клубчето на АтакЪ, че да измислите отговор!
  • 29 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "999":

    деветке ти с кво име си бе готин?регистриран ли си?
    типичен соцносталгик ,не спазваш правилата ,но роптаеш срещо другите дето ги спазват.до сега не си влязал ни веднъж с мен в дискусия щото знаеш кво ще ти се случи ,но бил съм писал с малки букви,крил съм си името....и т.н. жалки оправдания!името не си го крия саита се бъгна ,пиши на тези дето го потдържат, че влизам с името стоян георгиев ,а на другите дето го четат не им излиза .на мен не ми пречи но ако за теб е важно .
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания