19 Август, 2016 08:06 1 476 5

САЩ: Платихме на Иран за освободените затворници

  • иран-
  • сащ-
  • споразумение-
  • сделка-
  • плащане-
  • заложници-
  • пари

По-рано този месец Държавният департамент отрече да има някаква връзка между събития

САЩ: Платихме на Иран за освободените затворници - 1
Снимка АП/БТА


Държавният департамент на САЩ потвърди в четвъртък, 400-те млн. долара в брой, изплатени на Иран през януари, са свързани с освобождаването на петимата американски граждани, които бяха задържани в страната, съобщи USA Today.

Говорителят Джон Кърби заяви, че преговорите около връщането на иранските пари, част от уреждането на провалила се оръжейна сделка от преди десетилетия, са били проведени отделно от преговорите по освобождаване на затворниците. Той обаче поясни, че парите са били задържани докато американците не са били освободени от Иран.

На 17 януари петима американци, задържани в Иран бяха освободени през януари в замяна на седем ирански граждани, задържани в САЩ. В същия ден САЩ преведе 400 млн. долара на Иран.

Предположението, че администрацията на Обама е платила откуп за затворниците, дойде преди близо 3 седмици, след публикация в  "Wall St. Journal". Изданието твърдеше, че освобождаването на затворниците е част от умело дирижирана сделка, която включвала премахване на санкциите от авиокомпания "Иран Ер" и превеждането на парите.

Белият дом отхвърли твърденията, като заяви, че парите са преведени като част от уреждането на дългогодишен спор около провалила се сделка между Вашингтон и Техеран, отпреди Ислямската революция през 1979 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пръд пръд

    0 0 Отговор
    Ауууууууу "великите и изключителни" американци си плащат като попове.....А допреди седмица отричаха и лъжеха че няма такова нещо-ЛИЦЕМЕРИ са си...Все повече държави си правят т....к с тях-това са фактите.
  • 2 да го кажем направо

    0 0 Отговор
    А що рев беше-не сме плащали.Това е лъжа.Даже имаше офицялно изявление на кабинета на Обама.А сега какво стана-оказа се, че това е поредната лъжа на САЩ.И после пак ми говорете,че американците са пример за демокрация,човешки права и свобода на словото.Просто ни хвърлят прах в очите със тези измислени красиви фрази...
  • 3 ченчаджия

    0 0 Отговор
    Т....к на гол г.з си е чисто е..не! А за "великите и изключителни" американци 400 милиона $ са 1-2 тона хартия и половин час работа на някоя от печатниците им за пари/ Филаделфия ,Чикаго...../ А за тия дето си правят т..... на гол г.з е твърда валута!!!
  • 4 Бай хой

    0 0 Отговор
    То баш краварска работа.

    Га излъгаха - кат твърдяха че не са плащали или сега?

    Обаньаньа лъже като дърт кениец.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.