22 Август, 2016 14:37 1 583 4

Русия прекратява използването на база в Иран

  • русия-
  • база-
  • иран

Това бе обявено от иранското външно министерство

Русия прекратява използването на база в Иран - 1
Снимка: БТА/AP

Използването на иранската военновъздушна база в Хамадан от страна на Русия, засега е прекратено, съобщи ТАСС.

Това по време на пресконференция заяви официалния представител на иранското външно министерство Бахрам Газеми.

„Позициите на Иран и Русия са много близки. Все пак на този етап използването на базата е прекратено“, заяви Газеми. Според него е нямало официален руско – ирански договор за използването на базата.

„Ние имаме редица споразумения за антитерористична дейност с Русия. Едно от тези споразумения предвижда Иран да предостави своето въздушно пространство на Москва за провеждането на антитерористични акции в Сирия“, заяви Газеми. Той допълни, че отношенията между Иран и Русия през последните години се развиват с бързи темпове и са от стратегическо естество.

„Позициите на Техеран и Москва в борбата с Ислямска държава са много близки. Позицията в региона е важна за нас. От нея зависи сигурността на Иран. Това е от първостепенно значение за нас“, заяви Газеми.

През миналата седмица руски бомбардировачи Су-34 и Ту-22М3 извършиха военновъздушни удари над Сирия от базата „Ноже“.

„С Русия се договорихме да се осведомяваме за преговори с трети страни по въпроса със Сирия. Запазват се разногласията за режима в Сирия между Русия и САЩ. Според Иран президентът Башар Асад е ключова фигура в ръководството на Сирия. Това се потвърждава и от ролята на сирийския народ. Ние ще продължим да защитаваме тази позиция“, допълни Газеми.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    0 3 Отговор
    Ах тия неблагодарни мюсулмани !!!Пуснаха му фъндак на Иран Щатите като махнаха ембаргото и МОМЕНТАЛНО тия необръснати се сдушиха с Русия.А иначе ЗА ПАРИ въпросната шайка ирански аетоласи /като всички останали близкоизточни изчадия/ са готови на всякаква низост-ИМА ВЕКОВЕН ЗАКОН В ИРАН,СПОРЕД КОЙТО СТРАНАТА НЯМА ПРАВО ДА ПРЕДОСТАВЯ СВОЯ ТЕРИТОРИЯ ЗА БАЗИ НА ДРУГИ ДЪРЖАВИ!Това е по закон...В интерес обаче на политико-икономически дивидеанти на отбрана елитна част на страната от отношенията с Русия,СЕ СКЛЮЧВАТ СПОРАЗУМЕНИЯ С РУСИЯза базиране на руска авиацияна иранска територия!...КОЕТО Е ЗАОБИКАЛЯНЕ НА ЗАКОНА,НО НЕ И НЕГОВОТО НАРУШАВАНЕ...Май ще излезе че Аллах е по-демократичен от Господ:)

    Коментиран от #2

  • 2 Де юре

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    "ИМА ВЕКОВЕН ЗАКОН В ИРАН,СПОРЕД КОЙТО СТРАНАТА НЯМА ПРАВО ДА ПРЕДОСТАВЯ СВОЯ ТЕРИТОРИЯ ЗА БАЗИ НА ДРУГИ ДЪРЖАВИ!"
    И от кой век е този закон ако не е тайна?

    Коментиран от #4

  • 3 иван вазов

    0 1 Отговор
    Който се е събрал с руснаците все не е прокопсал! Справка : вижте източна Европа и съюзните републики!
  • 4 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Де юре":

    Естествено че законът не е тайна и е от миналия век.За "не бели" хора обаче,които по рождение мразят да четат и не се интересуват от това което се случва покрай тях ВСИЧКО Е ТАЙНА защото така е по-лесно,а мотото в живота им е "най мразим да мислим":)