Last news in Fakti

28 Август, 2016 20:13 5 035 2

"Фейсбук" - проект на ЦРУ?

  • фейсбук-
  • цру-
  • проект

Бизнесмен твърди, че има доказателства за връзката между двете организации

Слуховете, за това, че „Фейсбук“ всъщност представлява агенция към ЦРУ датират отдавна. Сега бизнесменът Пол Селия твърди, че разполага с доказателства, за това, че разузнавателното управление е влагало пари в социалната мрежа, съобщи „Взгляд“.

Скандалът датира от 2010 г,., когато Селия дава създателят на „Фейсбук“

Марк Зукърбърг на съд и иска 82% от акциите на компанията. Той твърди, че през 2003 г. е платил $1000 на Зукърбърг, който е трябвало да напише код за негов сайт за обмен на съобщения. Селия е трябвало да получи 50% от сайта и по един процент за всеки ден отсрочка.

„Фейсбук“ се появява на 24-ти февруари 2004 г. и Селия изчислява, че е трябвало да получи 82% от компанията. Той твърди, че сайтът работи на основата на неговия проект „Stritfaks“. Зукърбърг никога не е отричал, че е подписал подобен договор, но той твърди, че неговата идея се появява много по-късно от сделката с Селия и няма нищо общо с него.

Селия се надява случаят му да бъде разгледан от съдебни заседатели, но той е връчен на федерален съдия. Той решава, че доказателствата по делото са подправени и Селия е обвинен във фалшификация и измама. Бизнесменът е застрашен от 20 години затвор.

През 2012 г. Селия е поставен под домашен арест. През 2014 г. той успява да се освободи от електронната си гривна и да избяга със своите жена и две деца. Според някои теории той се укрива в Ирландия при родителите на съпругата си, след което бяха в Бразилия. Неговите адвокати отричат да знаят къде е Селия.

Сега обаче Селия изпрати четири електронни съобщения на главния редактор на Bloomberg, което разгори историята с нова сила. Той съобщава, че със семейството му са живи и здрави, но не се надяват на американското правосъдие и не възнамеряват да се връщат в САЩ. След неговото бягство, сега го грозят 40 години затвор.

Според Селия властите са готвили вкарването му в затвора, където той е трябвало да бъде убит преди началото на самия процес. Причината е, че той, като човек свързан с ранния етап от създаването на „Фейсбук“ има доказателства, че Зукърбърг е бил финансиран от фонда за рисков капитал In-Q-Tel, който е създаден от ЦРУ.

Фондът е създаден през 1999 г,. и е свързан с компании като Google и компании, поддържащи Google Earth. Все пак няма писмени доказателства, че тя участва във „Фейсбук“ , въпреки множеството съмнения за това. За първи път Селия заявява, че има доказателства, за това.

Все пак остава неизвестно защо бизнесменът е чакал 7 години, за да съди Зукърбърг. Той твърди, че просто по случайност е намерил договорът, без който опита за дело е бил безсмислен. През 2008 г. избухва скандал около негов бизнес с палети, като той дори е арестуван за измама. В крайна сметка е оправдан, но петното си остава.

Зукърбърг обаче също е водил доста дела със съоснователи на „Фейсбук“. Във всеки случай той е излизал от съда, принуден да плаща доста сериозни суми. Законът обаче е необичайно суров с Селия, което може би показва, че той наистина има информация, която някой не иска да бъде разкрита.

Ако твърденията за връзки между ЦРУ и „Фейсбук“ са безпочвени, то Селия би бил оставен да живее спокойно в изгнание. В противен случай бизнесменът може и отново да изчезне.

„Фейсбук:“ има огромна база от лични данни на свои клиенти. Компанията гарантира поверителността на тези данни, включително и от американските служби. Жители на щата Илинойс обаче вече дадоха на съд Зукърбърг за нарушаване на личните данни. Зукърбърг загуби първото дело. Ще бъде интересно ако съмненията за връзки между компанията и ЦРУ бъдат доказани. Тогава към нея ще завалят десетки хиляди искове.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реално

    2 0 Отговор
    А здрасти...сега ли се сетиха да говорят за това...Реално няма нито един богат човек в САЩ,още повече сьс бизнес в технологиите,който да не е проект на службите.Мантрите за американската мечта,че човек можел да стане богат като Бил Гейтс или Зукьрбьрг или ред още богаташи е мантра само за наивници.Вьв САЩ всеки бизнес сьс над 100бона годишна печалба се следи и контролира тотално от службите.
  • 2 Тодоров

    1 0 Отговор
    Опитайте да се "отпишите" от ФЕЙСБУК - на "кукуво лято". Всички социални мрежи се контролират от службите. Замислете се над термина "....си създаде профил във ФЕЙСБУК". Какво по-добро от това за службите за следене на обикновения потребител. Защо има минимум задължителни изисквания за попълване при регистрация в социална мрежа.