29 Август, 2016 18:03 1 078 0

Дилма Русеф: Не съм извършила престъпление

  • дилма русеф-
  • бразилия-
  • импийчмънт-
  • сенат-
  • реч-
  • процес

Отстраненият от длъжност президент на Бразилия изнесе реч пред сената по делото за импийчмънт

Дилма Русеф: Не съм извършила престъпление - 1
Снимка АП/БТА

Отстраненият от длъжност президент на Бразилия Дилма Русеф настоя, че не е извършила никакво престъпление и обяви, че се гордее с факта, че е останала "вярна на своя компромис към нацията." Излагайки защитата си по делото за импийчмънт, тя заяви, че отстраняването ѝ е неоснователно и равносилно на държавен преврат.

Това е първият път, в продължилото 271 дни разследване срещу нея, в който Русеф се защитава сама пред бразилския сенат. Днешната ѝ реч е и последният опит на Русеф да предотврати окончателното си отстраняване от длъжност. Тя е обвинена в манипулиране на държавния бюджет и подписване на декрети за държавни разходи без одобрението на парламента.

По времена речта си тя заяви, че нейното правителство е допуснало грешки, но не е предало избирателите.

"Аз ще планирам и ще се боря за демокрация", каза тя и добави: "Аз не се боря за място във властта, аз се боря за демокрацията, за истината и справедливостта и за хората в моята страна."

По време на речта си отстраненият държавен глава заяви, че социалните постижения от последните 13 години са изложени на риск.

След речта си, продължила половин час, Русеф започна да отговаря на въпросите на сенаторите, като „разпитът“ се очаква да продължи цял ден.

Не е ясно дали пламенната ѝ реч ще бъде в нейна полза, тъй като по-голямата част от сенаторите са против нея. Някои анализатори са на мнение, че днешната реч на Русеф е последната ѝ публична поява.

Очаква се сенаторите да гласуват по въпроса за нейния евентуален импийчмънт или късно утре, или в рано в сряда.

Русеф дойде в горната камара на парламента, придружавана от предишния президент Луиз Инасио Лула да Силва, който е неин политически ментор. На влизане в сградата на Сената тя се усмихваше и беше приветствана от нейни привърженици, събрали се отвън.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: