Last news in Fakti

30 Август, 2016 08:35 1 603 3

Ирина Бокова е трета в надпреварата за генерален секретар на ООН

  • генерален секретар-
  • оон-
  • ирина бокова-
  • гласуване

Бившият португалски премиер Антонио Гутиереш остава начело след поредното гласуване

Ирина Бокова е трета в надпреварата за генерален секретар на ООН - 1
Снимка Архив АП/БТА

Бившият министър-председател на Португалия Антонио Гутериш получи сериозна подкрепа при поредното гласуване за нов генерален секретар на ООН и дръпна значително пред останалите кандидати.

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова зае третата позиция след третото предварително гласуване.

След второто гласуване тя беше на пета позиция, като след вчерашното тайно гласуване дръпна напред, превръщайки се в последната сериозна надежда за онези, които искат жена да заеме най-важният дипломатически пост в света, за пръв път в историята на организацията. Бокова получи 7 гласа "за" и 5 "против".

Гутериш, който до 2015 г. заема поста на върховен комисариат на ООН за бежанците, отново получава 11 гласа „за”,3 "против" и един "въздържал се".
Второто място зае външният министър на Словакия Мирослав Лайчак, за когото девет страни са дали положителен глас.
Третото място се оказа спорно, тъй като генералният директор на ЮНЕСКО - Ирина Бокова и бившият министър на външните работи на Сърбия Вук Йеремич, получиха равен брой гласове.

За избора на Генерален секретар гласуват 5-те постоянни членки на Съвета за сигурност и още 10 държави. Вотът е таен, а гласуванията ще продължат, докато не се излъчи кандидат без нито един отрицателен вот от постоянните членове на Съвета за сигурност.

Очаква се финалното гласуване за поста да се проведе през октомври.

Мандатът на настоящия генерален секретар - Бан Ки Мун, изтича на 31 декември тази година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 оон сакс

    0 0 Отговор
    Какво е направила другарката, че са я уредили с толкова готина длъжност?
    Продала е България и българските интереси!?
    Това ООН е супер жалка организацийка, за да избира комунистки.
  • 2 гост

    0 0 Отговор
    Съгласен съм, че ООН е все по-жалка организацийка. А "комунисти" в БГ отдавна няма, сега управляват и ни представят пред света техните деца и други роднини, които пък го раздават демократи и евроатлантици, обаче по същество ги движи същия стимул както навремето комунистите(с изключение на онези, загинали при Драва)В настоящата геополитическа обстановка много трудно ще се избере генерален секретар без нито една от постоянните държави да е против. Но като се има предвид все по-безсмисленото съществуване на ООН в някои аспекти, липсата на генсек едва ли ще е някакъв сериозен проблем.
  • 3 пешо

    0 0 Отговор
    стига с тези "комунисти" бе хора!разберете го най-сетне:
    в България НИКОГА НЕ Е ИМАЛО КОМУНИСТИ,
    ИМАЛО Е,ИМА И ЩЕ ИМА САМО "ПАРТИЙНИ ЧЛЕНОВЕ",
    които сменят партийката си когато имат само икономическа
    изгода!всички,бащите,синовете и внуците!