1 Септември, 2016 14:21 1 704 3

Швеция може да върне военната повинност

  • швеция-
  • военни-
  • повинност-
  • служба-
  • предложение

Няколко хиляди шведи ще бъдат ангажирали с военната служба

Швеция може да върне военната повинност - 1
Снимка: БТА/ AP

Швеция може да върне военната повинност през 2019 година, съобщи радио „Швеция“. Министърът на отбраната на страната Петер Хултквист заяви, че правителството обмисля този ход, за да противодейства на гаснещия брой на военнослужещи в армията.

Предложението предвижда наборната служба да се върне не само за мъжете, но такава да има и за шведките. За разлика от предишната задължителна служба – отменена преди едва шест години – сега се предвижда обучение на едва няколко хиляди души.

През следващата година 17-годишните лица в страната ще трябва да попълнят въпросник за бъдещ набор във въоръжените сили, а през следващата година ще бъдат селектирани определен брой тийнейджъри.

Окончателното предложение ще бъде направено в края на месец септември пред парламентаристите. 

Аника Кристенсен, бивш член на парламентарната комисия по отбрана, заяви, че Швеция иска да намери „система, която да комбинира както свободната воля на хората, така и задължителната служба в страни като Норвегия и Дания“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    1 0 Отговор
    и к'ва стана тя? Миналата седмица се чу подобна новина за Германия, сега за Швеция, Чехия се обявява открито за създаването на европейски военен съюз. Същевременно най-големият и верен съюзник на САЩ - Великобритания напуска ЕС. Намирисва на край на НАТО май? Лелеееее, какво ще правим без великото НАТО и САЩ не знам...особено някой тук присъстващи? ;)
  • 2 шшш

    1 0 Отговор
    така е,първо създават проблеми ,после искат армия ,но най голяма угроза за Европа не чужда армия, а чужденци с бурки и чалми...късно е вече ,тези се размножават по бързо от китайци...

    Коментиран от #3

  • 3 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "шшш":

    Не е късно! На кораби и към САЩ! Да си ги интегрират там, все пак са техен продукт. Транспортните разходи за Европа ще са в пъти по-малко от вече даденото или очакваното. Проблемите също. А и на бежанците може и да им хареса повече. Все пак ще са в "Страната на неограничените възможности". Всички ще са радостни и доволни - и бежанци, и европейци...А, ами американците? Че някой интересуваше ли се от мнението на европейците, пред да разбърка кенефа в задният им двор?
Новини по държави: