6 Септември, 2016 02:44 1 537 0

Източните горили на ръба на изчезването

  • горили-
  • изчезване-
  • примати-
  • червен списък-
  • застрашени-
  • изчезващ вид-
  • източна горила

Природозащитници твърдят, че броят им е намалял с около 70% за 20 години

Източните горили на ръба на изчезването - 1
Снимки АП/БТА

Скокът в незаконния лов застрашава източната горила, най-големият примат в света, съобщават природозащитници от международна група за опазване на видовете.

Международният съюз за защита на природата (IUCN) обяви, че в червения списък има записани едва 5000 индивида, които все още обитават своето местообитание в централна Африка.

Броят на източните горили е намалял с повече от 70% през последните две десетилетия.

Четири от шестте човекоподобни маймуни вече са критично застрашени от изчезване, се казва в доклад на IUCN. Според организацията само една крачка ги дели от това да се превърнат във вид, за който ще четем само в учебниците.

"Днес е един тъжен ден, защото червеният списък на IUCN показва, че ние унищожаваме някои от най-близките си роднини", каза Ингер Андерсен, генерален директор на IUCN.

В докладът са изброени още западната горила, борнейския орангутан и орангутана от Суматра, като другите маймуни, застрашени от изчезване.

Другите две човекоподобни маймуни - шимпанзето и бонобото, са изброени като застрашени.

Въпреки това, усилията за опазване на животинските видове са успели да разсеят мрака надвиснал над гигантската панда, за която зоолозите казват, че вече не принадлежи към групата на най-застрашените видове. Техният статут е променен от "застрашен" на "уязвим".

Червеният списък на Международният съюз за защита на природата включва 82 954 растителни и животински видове, като от тях почти една трета (23 928), са посочени като застрашени от изчезване.

Източните горили на ръба на изчезването


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА