6 Септември, 2016 15:27 1 408 0

Силен унгарски глас срещу квотния принцип на ЕС

  • квотен принцип-
  • ес-
  • унгария-
  • референдум-
  • бежанци-
  • мигранти-
  • разпределение-
  • виктор орбан

Очаква се рекордна избирателна активност на предстоящия референдум

Силен унгарски глас срещу квотния принцип на ЕС - 1
Снимка АП/БТА

Рекорден брой унгарци се очаква да гласуват в предстоящия референдум, насочен срещу мигрантската политика на Брюксел за квотното разпределение на бежанците в страните членки на ЕС.

Очаква се гласуването да извоюва изключителна победа на премиера Виктор Орбан, който е сред най-яростните агитатори за отмяна на задължителния квотен принцип, наложен от ЕС.

Според предварително проучване, рекордните 75 на сто от унгарците са заявили, че ще участват в допитването, което ще се състои на 2 октомври.

Орбан призова страната му да каже "не" на всички мигранти. Той призова за национален референдум, вдъхновен от вота за Brexit  във Великобритания, след като ЕС обяви плановете си да разпредели 160 000 бежанци из 28-те страни членки.

Въпросът ще бъде „Желаете ли ЕС да определя задължителното прехвърляне на хора, които не са унгарски граждани, в Унгария без одобрението на унгарския парламент?”.

"Ние не искаме да променяме профила на нашата страна. Ние искаме да останем унгарци, за да запазим нашия религиозен и етнически състав. Тази гледна точка не е много популярна в Европа в днешно време, особено сред  политиците. Те искат да наложат правила, които са в противоречие с интересите на народите в ЕС, включително и на унгарците. Ето защо ние се подготвяме за конфликт", заяви премиерът на Унгария, който е сред лидерите с антимигрантски възгледи.

Само през 2016 г. Унгария е регистрирала над 19 000 молби за убежище, а властите предполагат, че повече от 14 000 мигранти са пресекли южните ѝ граници незаконно.

Едно скорошно проучване показа, че 73 на сто от привържениците на Консервативната партия в Унгария - Фидес, ще дадат гласи си в предстоящото допитване, заедно с 57 на сто от гласоподавателите на радикалната националистическа партия - Движение за по-добра Унгария. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: