Last news in Fakti

15 Септември, 2016 14:42 1 018 1

Brexit ще се усети и в космоса

  • космос-
  • brexit-
  • великобритания-
  • космически програми-
  • ес-
  • коперник

Великобритания ще престане да бъде част от някои космически програми

Brexit ще се усети и в космоса - 1
Снимка: БТА/ AP

Излизането на Великобритания от Европейския съюз ще промени ролята на страната по отношение на някои космически програми, съобщи EurActiv, позовавайки се на Европейската космическа агенция (ESA).

Тя е автономен орган и Brexit няма да окаже пряко влияние върху нея. Двадесет европейски страни имат участие в агенцията, включително британците.

Отделно от ESA, обаче, Великобритания е член на космически програми, върху които Европейският съюз има пряк контрол. Такава е „Коперник“, както и „Хоризонт 2020“.

В момента, в който Лондон каже сбогом на Брюксел, ще се раздели и с космическите програми.

Освен това базирани във Великобритания компании имат сключени споразумения за доставка на хардуер за „Коперник“, както и навигационната система „Галилео“. Тя е европейски проект на спътникова система за навигация, замислена като алтернатива на GPS.

„Ако нищо не се промени и Великобритания напусне ЕС, то ще трябва да преустановим тези договори“, обявиха от Европейската космическа агенция.

Британците все пак могат да запазят част от привилегиите, ако договорят специално споразумение с ЕС за участие като страна извън ЕС – каквито са Норвегия и Швейцария.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фронто

    0 0 Отговор
    ВБ винаги е стояла по някакъв начин 'встрани'от Европа. Преди това 'встрани'е означавало 'над';сега вече означава екзотика;а в скоро време ще означава 'под'!Излизането от ЕС ще бъде съдбовна грешка.
Новини по държави: