15 Септември, 2016 21:13 1 523 0

5-те най-големи политически риска пред Европа

  • 5-
  • риска-
  • европа

Brexit не е единственият фактор, който трябва да безпокои ЕС

Time публикува статия, в която описва 5-те най-големи риска, пред които е изправен Европа днес. Това става в навечерието на срещата на върха на ЕС в Братислава. На нея се очаква Brexit да е основна тема, но има няколко неща, които определено могат да са по-притеснителни за европейците.

1. Централна и Източна Европа.

Австрия е на път да избере първия крайно десен президент в ЕС през следващите три месеца. Това е важен момент, дори и президентската институция да има ограничена власт. Норберт Хофер загуби изборите през май, но технически проблеми при броенето на гласовете наложи тяхното повтаряне. Изглежда, че Европа няма какво да направи, докато неговият политически екстремизъм се придава на останалите правителства в ЕС.

Страните от Централна и Източна Европа отказват да се съобразят с плана за квотен принцип за разпределение на бежанците в ЕС. Унгарският премиер има открита позиция срещу бежанците и опасва страната си с огради. На 10-ти октомври в страната ще се проведе и референдум относно квотния принцип за разпределение на бежанците.

3. Икономиката на Португалия.

От страните, най-силно засегнати от икономическата криза в Европа, Ирландия е единствената, която успя да излезе от клопката на проблемите. Португалия е в доста сложна икономическата ситуация, за която има опасност да ескалира. След три години и спасителен пакет от $ 88 млрд., страната продължава да е закована на нива от 11.1% безработица и държавен дълг от 130% от държавния БВП. Още един спасителен пакет за страната, обаче може да предизвика смут в европейските столици, които и сега се опитват да устоят на предизвикателствата на своите социалистически партии.

3. Референдумът в Италия.

Италия е друга затруднена от кризата страна, която смени 63 правителства за 71 години. Това я прави една от най-проблемните демокрации в света. Заради това и премиерът Матео Ренци предложи нов пакет от конституционни реформи в страната, което ще улесни формирането на стабилни правителства. Промените трябва да бъдат гласувани на референдум през следващите няколко месеца. Обещавайки да подаде оставка, ако гласуването се провали, той падна в същия капан, в който Дейвид Камерън падна при гласуването за излизането на Великобритания от ЕС.

Това ще се превърне в референдум за самия Ренци, чийто рейтинг в момента се върти около 25%. Повечето прогнози предвиждат провал на референдума. Оставката на Ренци ще потопи третата ще потопи третата по големина икономика в Европа в политически вълнения. Те могат да залеят и останалата част от Европа.

4. Турция

Турция държи 2.7 млн. бежанци на своя територия, като само крехкото споразумение с ЕС крепи непосредственото бъдеще на ЕС. След неуспешния опит за преврат на 15-ти юли, всички партии в Турция се обединиха зад Реджеп Ердоган.

В същото време Ердоган вече арестува близо 40 000 души, обвинения във връзки с Фетхулах Гюлен и управлява с твърда ръка. Политическите опоненти вече започнаха да критикуват неговата политика и техният глас ще става само по-силен. Европа има нужда от политически стабилна Турция, поне във времето, докато трае сделката за бежанците.

Ако Европа не е внимателна, вътрешната политика на Турция може да се намеси в европейския проект.

5. Германия

Германският канцлер Ангела Меркел е все по-застрашена от покачващата се подкрепа към крайно дясната партия „Алтернатива за Германия“. Федералните избори в страната ще се състоят през 2017 г. За първи път гражданите сериозно питат дали Меркел ще се кандидатира за канцлерския пост отново. Този е одобряван от само 46% от германците.

Крайно десните формации правят политическия процес в страната труден за навигация. Възходът на подобни организации в Европа поставят под въпрос европейското единство. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: