Last news in Fakti

17 Септември, 2016 14:49, обновена 17 Септември, 2016 20:19 12 561 3

Хиляди излязоха на протест в Германия

  • тпти-
  • германия-
  • протести-
  • търговия-
  • сащ-
  • канада-
  • споразумение-
  • протест

Не на сделката с американците!

Хиляди излязоха на протест в Германия - 1
Снимки: БТА/ AP

Хиляди германци излязоха на протест в различни градове на страната срещу търговските споразумения със САЩ и Канада, съобщи ДПА.

Демонстрации имаше в Берлин, Франкфурт, Кьолн, Щутгарт, Хамбург, Лайпциг и Мюнхен. По данни на „Дойче Веле" общо 100 000 души са излезли по улиците на страната.

Хиляди се възпротивиха на евентуалното търговско споразумение със САЩ, както и това с Канада. Според демонстрантите те сделките ще се отразят негативно на предлаганите на пазара храни и други стоки. „Искам да се отървем от ТПТИ. Европейските социални и екологични стандарти трябва да се спазват”, заяви протестиращ в Берлин, цитиран от Би Би Си.

Митингите също така са признак за промяна на политическото настроение на местните, посочват анализатори. Парламентарните избори в Германия ще се проведат през следващата година.

Според проучване на института „Ипсос“ 52% от анкетираните са на мнение, че търговските споразумения ще намалят качеството на продуктите в Германия и ЕС. Те очакват внос на некачествена стока.

Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) бе подложено на остри критики в редица европейски страни. Австрия и Франция призоваха да се спрат преговорите със САЩ.

След три години преговори Брюксел и Вашингтон все още не могат да се стигнат до компромис относно редица различия, включително за стандартите за безопасност на храните и околната среда.

ЕС и САЩ започнаха преговори през 2013 година, надявайки се да бъде създаден най-големият пазар в света за свободна търговия – с близо 850 милиона потребители. Очаква се през месец октомври да бъде отворена нова глава от преговорите между Брюксел и Вашингтон.

Хиляди излязоха на протест в Германия


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реално

    0 0 Отговор
    Сделка с американците е по лошо и от сделка с дявола
  • 2 Мрън

    0 0 Отговор
    Американците предложили на дявола да работи за тях, а той отказал с обяснението, че не е способен да прави всички онези неща, каквито му изисквали.
  • 3 Мрън мрън

    0 0 Отговор
    То пък псевдо Европейските сдандарти за безопасност на храните и околната среда са на ниво!? Всички родни производители се изучиха от Запада. Правим имитиращи продукти на сирене, кашкавал, мляко, месни и хлебни изделия. Жалка картина, хората си купуват боклуците от големите вериги и от модерните псевдо здравослови магазинчета за супер храни. Като им дадеш истинска качествена храна, те не я възприемат, защото са привикнали към боклуците, че даже им е сладко да я консумират. Здравната реформа трябва да започне от храните, които се предлагат на пазара. Връщане на БДС за стоките, храните и опаковките.
Новини по държави: