17 Септември, 2016 17:14 1 240 0

Дипломатически огън между Испания и Латвия

  • испания-
  • латвия-
  • консул-
  • каталуния-
  • скандал-
  • знаме-
  • дипломация

Латвийският посланик е бил привикан да дава обяснения

Дипломатически огън между Испания и Латвия - 1
Снимка: БТА/ AP

Испанските власти отнеха акредитацията на почетния консул на Латвия в Барселона Хавиер Винялс, съобщи испанският вестник ABC.

Причина за решението е подкрепата на дипломатическия представител към отделянето на Каталуния и нейната независимост.

На почетното консулство в Барселона се е появила „естеладата“ - знамето на каталунските сепаратисти, което е вбесило испанските власти.

Посланикът на Латвия в страната е бил привикан да давя обяснения. Посочено му е, че всяка страна може да постави на зданието си знамето на домакините, но не и такова, символизиращо незаконните действия за отделяне на територията от Испания.

Според испанското външно министерство е нарушена Виенската конвенция за консулски отношения, подписана през 1963 година. Тя гласи, че всички дипломатически лица – ползващи имунитет и привилегии – трябва да спазват законите на страната, в която са изпратени.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: