20 Септември, 2016 09:29 1 092 2

Обама иска Мосул до края на годината

  • барак обама-
  • мосул-
  • ирак

Той имаше разговори с премиера на Ирак

Обама иска Мосул до края на годината - 1
Снимка: БТА/AP

„До края на този месец трябва да имаме напредък в акцията за връщане на контрола над Мосул.“ Това заяви президентът на САЩ Барак Обама, цитиран от „Ройтерс“.

Той говори пред репортери след среща с премиера на Ирак Хайдер ал Абади. Мосул е вторият най-голям град в Ирак, който от две години се намира под контрола на групировката Ислямска държава.

„Тази битка ще е предизвикателство. Мосул е голям град и ДАЕШ са се вкоренили дълбоко в нея. Благодарение на сътрудничеството с иракските сили за сигурност и кюрдските милиции, ние се чувстваме уверени, че ще можем да напреднем бързо.

Ще искаме от Конгреса да увеличи подкрепата си към нашите усилия, Ще искаме това и от други страни. Надявам се, че до края на годината ще видим прогрес спрямо Мосул и спрямо икономическото и политическото стабилизиране на Ирак“, заяви Обама.

„Надявам се, че в рамките на няколко месеца ще изтласкаме Ислямска държава от Мосул. Ще нанесем огромен удар върху групировката“, заяви Абади.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай хой

    1 0 Отговор
    Та деситУ не го ли превзе още през юни?

    Скоро май краварите ще искат да превземат и вашингтон от джахидистите.

    Коментиран от #2

  • 2 кроко

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бай хой":

    Щеше, ама за малко. По едно време пролетта вярно, че получаваше оргазми от това, че американската коалиция от 86 държави най-накрая взе да бомбандира ИДИЛ и се беше надъхал, че Мосул ще падне до дни, ама нейсе! Ся, преди месец изцепи нови лъжи по темата, записал съм си ги и чакам подходящия момент за да го накарам пак да мучи от удовоствие!