Last news in Fakti

20 Септември, 2016 12:49 1 660 1

Какво знаем за мъжа, заложил бомбата в Ню Йорк?

  • ахмад хан рахами-
  • ню йорк-
  • бомба-
  • сащ-
  • мотиви-
  • афганистан

Мъжът е бил с двойно гражданство

Какво знаем за мъжа, заложил бомбата в Ню Йорк? - 1
Снимки: БТА/ AP

След експлозията в Ню Йорк – при която бяха ранени 29 души – американските власти задържаха Ахмад Хан Рахами. Той е сочен за основен заподозрян за взрива, който по чудо се размина без жертви.

Той бе арестуван в Ню Джърси. Властите твърдят, че той има директна връзка с инцидента, но все още няма информация каква е точно тя и дали е действал сам, пише Си Ен Ен.

Властите посочиха, че Рахами е бил заловен след анализ на кадрите от уличните камери. Разследването продължава. Има няколко неща, обаче, които се знаят до този момент.

28-годишният мъж е роден в Афганистан. Има двойно гражданство, посочи ФБР. Няколко пъти е пътувал до Афганистан, като при всяко връщане на американска земя е бил разпитван от властите. Те обаче не са смятали, че може да е бил радикализиран.

Ахмад Хан Рахами е пътувал до Пакистан и до места, чийто контрол е бил в ръцете на талибаните. Въпреки че в часовете след взрива в Ню Йорк властите отричаха, че има връзка с експлозията в Ню Джърси, тази теория не се изключва.

Какво знаем за мъжа, заложил бомбата в Ню Йорк?

Рахами е бил забелязан да оставя чанта точно на мястото на експлозията в Ню Йорк. Разследват се мотивите му.

Губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо заяви, че нападението в метрополиса е терористичен акт. Към момента не е открита връзка с джихадистката групировка „Ислямска държава“.

Интересно е, че бомбата, използвана в Ню Йорк, е същата като тази, използвана на маратона в Бостън преди три години. Неизбухнала тенджера под налягане със свързани към нея жици и телефон бе открита от разследващите на четири пресечки от мястото на взрива. После бе намерена и трета бомба.

След анализ на видеозаписите в Бостън бе установено, че атаката – при която имаше жертви и ранени – е била извършена от етническите чеченци Тамерлан Царнаев и Джохар Царнаев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 панчугов

    1 0 Отговор
    Какво знаем за мъжа, заложил бомбата в Ню Йорк?
    Ами това което свързва всички терористи!
    Имат мюсюлмански имена, бради и печати в паспорта от страни в които има тренировъчни лагери за терористи.
    Толкова е просто!