23 Септември, 2016 19:19 1 713 0

Броят на загиналите край бреговете на Египет расте

  • египет-
  • загинали-
  • бежанци-
  • мигранти-
  • лодка-
  • преобърна

Предполага се, че на борда на лодката е имало между 450 и 600 души

Броят на загиналите край бреговете на Египет расте - 1
Снимка АП/БТА

Броят на телата, открити край бреговете на Египет, където в сряда се преобърна лодка, натоварена с бежанци, е достигнал 108. Властите се опасяват, че тези цифри могат драстично да се увеличат, тъй като в лодката са се намирали между 450 и 600 души, съобщи Би Би Си.

Египетските власти съобщиха, че са регистрирали 64 смъртни случая в петък докато спасителни екипи претърсвали района.

Лодката потъна на около 12 км. от пристанищния град Розета. в нея е имало мигранти от Египет, Сирия, Судан, Еритрея и Сомалия.

Властите заявиха, че около 163 души са били спасени, но оцелели след инцидента заявиха пред британската медия, че стотици други са се удавили при корабокрушението.

Оцелелите разказаха пред Би Би Си, че контрабандистите принудени всеки, който иска спасителна жилетка, да плащат допълнително.

Четирима души от екипажа на потъналата лодка са били арестувани по подозрение за непредумишлено убийство и трафик на хора, съобщиха египетски служители.

Лодката, която е била закотвена в крайбрежните води в продължение на пет дни, докато контрабандистите водели нови и нови хора на борда. Плавателният съд се преобърнал, когато на борда била доведена група от 150 души.

Инцидентът дойде в момент, когато европейската служба за управление на външните граници предупреди, че имигрантите ще използват все по-често Египет за начална точка от своето опасно пътуване към Европа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА