28 Септември, 2016 09:28 4 207 1

Холандски миротворци: Сребреница беше „мисия невъзможна“

  • сребреница-
  • миротворци-
  • босна-
  • холандия-
  • съд-
  • оон

Близо стотина миротворци ще съдят холандските власти

Холандски миротворци: Сребреница беше „мисия невъзможна“ - 1
Снимка: БТА/ AP

Бивши холандски миротворци ще съдят правителството, защото ги е изпратило на „мисия невъзможна“ в Сребреница през 1995 година, съобщи радио „b92“.

„Държавата изпрати тези войници на една невъзможна мисия и ги изостави“, заяви техният адвокат. Той подчерта, че са нанесени физически и психически травми на миротворците.

Близо 8000 босненски мюсюлмани – мъже и деца – са избити в околностите на град Сребреница, а трибуналът на ООН описва събитията като геноцид.

В годините след масовото клане стана ясно, че Холандия е отговорна за смъртта на над 300 души. Вратите на базата на препълнения холандски контингент затварят врати за искащите закрила, а мъжете и момчетата са отделени и изпратени с автобуси към сигурна смърт.

Събитията довеждат и до падането на холандското правителство през 2002 година. През юни тази година министърът на отбраната Жанин Хенис-Пласшерт признава, че миротворците са изпратени като с малко информация и да запазят мира, който вече не съществува. „Това беше нереалистична мисия“, признава тя.

Босненските сърби разделят мъжете от жените и качват жените и най-малките деца на автобуси. Отвеждат ги към „мюсюлмански“ зони. Повечето от депортираните оцеляват физически. В Сребреница остават само мъжете и момчетата на възраст над 13 г. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Loris

    0 0 Отговор
    Pravoto na evropa ako ne si ot evropa moje da umre6 nqma problem
Новини по държави: