30 Септември, 2016 16:56 2 738 3

ЦРУ участва в бизнеса с хероин в Афганистан?

  • афганистан-
  • опиум-
  • цру-
  • хекматияр

Според теориите на конспирацията Вашингтон иска да си върне контрола върху полетата с опиум

ЦРУ участва в бизнеса с хероин в Афганистан? - 1
Снимка: БТА/АР

Една до болка позната история. Прецизен въздушен удар на американски дрон по жилищна сграда в афганистанската провинция Нангархар. Ракетата пада върху група невинни, които се завръщат от молитва. Най-малко 13 души попадат в печалната графа „косвени жертви“.

От Вашингтон обаче отдавна не държат монопола за обстрел на цивилни в Афганистан. Делят тази отговорност с хора като бившият бунтовнически военоначалник Гулбудин Хекматияр. Последният се укрива в продължение на близо две десетилетия - от 1997 г. Той все още не се е върнал в Кабул. След изчезването на Бин Ладен - Хекматияр веднага се превърна в цел номер едно за САЩ, влезе и в „черния“ списък на ООН през 2003 г..

Сега той трупа политическа сила, след като беше помилван от правителството на новия президент Ашраф Гани. Гани подписа мирно споразумение с военния командир и лидер на групировката "Хезб и ислами" и обеща, че ще лобира пред САЩ и ООН той и организацията му да бъдат извадени от списъците с терористи. Сега Хекматияр може да мечтае дори за кариера във властта.

Това е първото мирно споразумение, което афганистанското правителство сключва с бунтовническа групировка от началото на войната с талибаните през 2001 г. Договорът беше приветстван от международната общност като възможна рамка за бъдещ мир, но никой не може да гарантира, че това ще се случи.

Въпрос на време е Хекматияр да се върне в Афганистан след близо 20-годишно изгнание. В момента той вероятно се намира в съседен Пакистан.

През годините САЩ и най-вече ЦРУ са многократно са обвинявани, без реални доказателства, че са използвали статута си на победители в Афганистан, за да рестартират търговията с хероин - бизнес за милиарди долара. Според теориите на конспирацията ЦРУ използвало тези постъпленията за външни операции, но приходите били отрязани, когато талибаните идват на власт.

Хекматияр никога не е бил свързан с търговията с хероин, но според авторите на тази твърде спорна теория вероятно трябва да внесе промяна в пазара на дрога в Афганистан. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 toma por kulo

    2 0 Отговор
    dobar den svate ni6to novo amerikanzite gledat sa6to I za petrola ina4e za kakvo gi vodqt teq voini interesa klati fesa
  • 2 добриютро

    2 0 Отговор
    А има ли мръсен бизнес в който да не участват!?
  • 3 Де юре

    2 0 Отговор
    Нищо ново, някой да е забравил аферата-Наркотици, оръжие, контри? ЦРУ така действаше в Никарагуа. Що сега да е по-различно?
Новини по държави: