1 Октомври, 2016 13:05 5 937 7

Унгария се готви да зашлеви трети шамар на ЕС

  • унгария-
  • референдум-
  • шамар-
  • квоти-
  • ес-
  • бежанци-
  • виктор орбан

След Великобритания и Холандия идва ред на Унгария

Унгария се готви да зашлеви трети шамар на ЕС - 1
Снимки: БТА/ AP

В Унгария ще се проведе референдум, който е определян като ключов за бъдещето на Европейския съюз. „Форин полиси“ описа вота със следното заглавие: „Унгарският референдум за бежанците е референдум за оцеляването на Европа“.

Унгарските гласоподаватели трябва да кажат „да“ или „не“ на квотата за разпределение на мигранти, наложена в страни-членки на европейската общност.

Будапеща е един от хардлайнерите в съюза по отношение приема на бежанци на своя територия. Министър-председателят Виктор Орбан нееднократно се е противопоставял на това, посочвайки рисковете за сигурността и интегрирането в обществото, както и културните различия.

Казано по политически, унгарците са питани дали искат ЕС да определя колко бежанци трябва да бъдат изпратени там – без правото на глас на Будапеща.

Виктор Орбан е сред лидерите, които открито се противопоставиха на политиката на канцлера Ангела Меркел на отворени врати. През последните месеци бяха извършени няколко терористични атентата на територията на Стария континент, които отключи вълна на неодобрение към политиката.

Унгарският премиер подчерта, че Европа губи своята идентичност и ценности на фона на бежанската криза – най-голямата в Европа от края на Втората световна война.

Политическите анализатори посочват, че по-вероятният сценарий на утрешния референдум е унгарците да отхвърлят квотите на ЕС, с което са ударят шамар на Брюксел.

През септември 2015 година Европейският съюз прокара квотния принцип за разпределение, според който всяка страна трябва да приеме определен брой бежанци. Според плана в Унгария трябва да пристигнат 1294 души, но властите се възпротивиха.

Не липсват и поддръжници на тезата, че първо трябва да се спре войната, за да се спре впоследствие и бежанският поток.

Унгария се готви да зашлеви трети шамар на ЕС

Референдумът ще покаже какви са нагласите на унгарците спрямо политиките на ЕС. Той може да се окаже третият шамар за Брюксел. През месец юни тази година британците избраха да напуснат съюза, а през април холандците отхвърлиха на референдум споразумението между ЕС и Украйна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 напаст

    0 0 Отговор
    А тук съдейки по опипването на почвата и нагласите ни готвят точно обратното да ни напълнята с мюслита от всякакъв вид. Парите са дадени въпрос на време е!
    Нека да пробваме подобен референдум и веднага, ще бъде провален от най- високо ниво!
  • 2 Татяна

    0 0 Отговор
    Трябва да се спре войната за да се върнат бежанците по родните си места, да бъдат оставени на мира да бъдат каквито си искат и да се оправят по свой начин. да се зачулват, ако искат, да са мюсюлмани или каквито решат. Да се търгува с тях и да не се ограбват. И ако някой реши да идва по еввропейски земи, да е длъжен да спазва европейски правила. За тази цел трябва големите лаппачи да си постиснат малго гигантските гърла, че накрая ще лапнат целия свят, а още не сме готови да се пренесем на Марс.
  • 3 шшш

    0 0 Отговор
    И в България трябва да се проведе референдум по тази важна тема, а не да отваряме нови центрове за потенциални терористи...
  • 4 шшш

    0 0 Отговор
    Унгария не ще 1294 души , а у нас Бойко Борисов вече приютил близо 10000 такива -само регистрирани,а колко не са ,един господ знае...Точните цифри не са силната страна на управляващите.
  • 5 Картър

    0 0 Отговор
    Орбан бие шамари, а Тиквата прибира еврата и ни превръща в Бангладеш.
  • 6 Нафарфорий

    0 0 Отговор
    Ква война, кви пет лева? В Афганистан ква война има бре, Татянче?
    Тия изроди с война или без идват да ни насилват и убиват, САЩ и Русия ги трепят, което добре, щото идват по- малко ама ний европейците сме будали и не си затваряме границите, освен туй трябва да се съберем и трябва пазим границата от тия джугали друг начин няма!
  • 7 Хасан

    0 0 Отговор
    Тия пък са център на порнографията на света а са правят на големи моралист и християни..всяка трета порноактрися която съм гледал е унгарка
Новини по държави: