1 Октомври, 2016 16:59 8 607 21

Ердоган поиска гръцки острови

  • турция-
  • егейско море-
  • гърция-
  • острови-
  • ердоган-
  • лозански договор

Лозанският договор ни отне тези острови, смята турският държавен глава

Ердоган поиска гръцки острови - 1
Снимка: БТА/ AP

Турският президент Реджеп Ердоган възбуди полемика след свое изказване, оспорващо границите на Гърция и нейните острови.

В своя реч държавният глава отхвърли тезата, че Лозанският договор е победа за страната му и се фокусира върху загубата на острови в Егейско море, които са част от гръцката територия.

Лозанският договор е подписан през 1923 година и обикновено се разглежда като светски триумф в годините на управление на Кемал Ататюрк, бащата на модерна Турция.

Реджеп Ердоган обаче е на мнение, че островите са загубени. Турският телевизионен канал „Улусал“ направи колаж по темата, на който 17 острова са обозначени в червено, а заглавието е „Кой даде тези острови?“. Строгият поглед на президента е насочен към тях.

Ердоган поиска гръцки острови

„Виждате Егейско море, нали? Това победа ли е? Тези острови бяха наши. Нашите джамии са там“, е казал Ердоган по време на реч в президентския комплекс в столицата Анкара.

Гръцката дипломация и медии реагираха остро на твърденията му. В Гърция думите му бяха определи като опасни и провокативни, а някои видяха и сянката на неоосманизма.

Поставянето под въпрос на Лозанския договор, който установява норми в гръцко-турските отношения (и) статуквото в Егейско море и неговите острови, е опасно за отношенията между двете страни и за по-широкия регион. Това заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас по повод думите на Ердоган.

Външното министерство на Гърция поиска от Турция да уважава подписаните международни спогодби.

Лозанският договор и цялото международно право е реалност в цивилизования свят и никой, дори и Анкара, не може да не го признава, посочват от гръцкото външно министерство. 

Благодарение на стратегическата брилянтност на Ататюрк, съвременна Турция е основана през 1923 година. Лозанският договор анулира Севърския такъв от 1920 година между Османската империя и страните победителки в Първата световна война.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    0 3 Отговор
    След като гърците заиграха с Русия,изобщо не ме вълнуват като нация.Да не говорим за милионите загуби които причиниха на икономиката ни с блокиране на границата,неебавайки никакви европейски норми на поведение!

    Коментиран от #6

  • 2 ееееее

    1 0 Отговор
    опааа,
  • 3 Реалист

    1 1 Отговор
    Тоя дава ли си сметка че се изпокара с всички освен с нас? Ако тръгне и НАТО не се намеси, Гърция ще излезе от НАТО и ще подпише с рашките. Така орките ще се сдобият с база на островите. Честито Новата Балканска Война -албанците имат и те претенции, а ние със сърбите ще си поделим оная измислица Македония.

    Коментиран от #4

  • 4 330i

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Реалист":

    Много филми гледаш! Между другото която страна наруши /армията и влезе в територията на друга е агресор и веднага ще бъде изключен от НАТО и познай после.
  • 5 хипотеза

    1 0 Отговор
    Интересно е точно това изказване в момента. Султана няма да тръгне да си ги плещи туко така! Нищо чудно да го "оставят" да ги завладее, а после там да заселят всички бежанци и да жеръват няколко стотин хиляди гърци живеещи там и част гръцка територия. Не знам, защо битува някакво мнение, че ООН и НАТО щели да се намесят!? Колкото и в други подобни ситуации се намесиха толова и в такава. Гърците, а и ние да му мислим, защото и тук има останали турски джамии, а и както всите знаем водача премиер разчита само на всевисшите небесни сили да ни пазят!!! Но казано е помогни си сам да ти помогне и господ!
  • 6 fuck nazis

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    То в Русе не живеят ли руснаци ?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 иии

    1 1 Отговор
    важното е че „Виждате Егейско море, нали? Това победа ли е? Тези острови бяха наши. Нашите джамии са там“ ДЖАМИИТЕ- затова е важно да се строят джамии в България- утре ще кажат нашите джамии в България ..а нашите управници ходят в Анкара и целуват ръката на Султана..
  • 9 Да ама не

    3 1 Отговор
    А териториите в днешна Турция където има много, много християнски църкви, сгради и реликви унищожени от османлии да се върнат на ЕС.
  • 10 кк111

    2 1 Отговор
    като влязоха в кипър изключиха ли фесовете от нато познай от веднъж и кой се намеси
  • 11 Диди

    1 1 Отговор
    Тоя взе да става много неудобен за световната политика,,янките може да го приспат завинаги.
  • 12 рес еоод

    2 0 Отговор
    НИЕ КАКВО ДА КАЖЕМ ЗА САНСТЕФАНСКИЯТ ДОГОВОР
  • 13 Никола

    1 0 Отговор
    Може да не знаете , но турците и гърците се бяха сбили сериозно преди 30-тина + години нищо , че и тогава бяха членове на НАТО.
  • 14 zzzzzzz

    0 1 Отговор
    Ако турците вземат гръцките острови. Ние българите трябва да си вземем Истанбул, защото все пак е била 500г. столица на България.
  • 15 Juatin

    2 0 Отговор
    To gursite prodavat ostri i nai lesniq na4in da kupi6 sultana ahhaha
  • 16 Mercedes-Benz

    2 0 Отговор
    Струва ми се, че някой ще си счупи зъбките скоро?!
  • 17 Васичка Атанасова

    1 0 Отговор
    този да не казвам какъв
    да ВЪРНЕ АРМЕНСКИТЕ ЗЕМИ

    Коментиран от #18

  • 18 Говърнър

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Васичка Атанасова":

    Като начало Ердо може да гушне букета, много ще го жалят, ама още по-много негови поданици ще си отдъхнат. А с Ердо, или без него, Пешмергата ще отхапе 1/3 от Турция. И нека не заравя, че без инвестициите от ЕС и САЩ , Турция беше едно нищо и пак може да се превърне в економическо джудже !
  • 19 ВАЛДЕМАР

    1 0 Отговор
    Ердоган или както му е именцето отдавна се стреми да изличи Кемал Атартюк от историята.Претенциите му незнам на какво се обосновават като голяма част от Турция е европеиска.Джамий има не само в Гърция,но навсякъде където османците са нахлули като поробители.
  • 20 Хасан

    0 2 Отговор
    Прав е човека.. Когато имаше османска империя на всички им беше добре..а кажете ми едно въстание.. Няма таково..а сега 100 години в балканите и Близкия Изток само война,кръв и сълзи

    Коментиран от #21

  • 21 на Хасан сика

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Хасан":

    Да ми кажеш отворко, колко години от Османската история са мирни, без войни.
Новини по държави: