Last news in Fakti

8 Октомври, 2016 05:00 1 845 0

Тежкото бреме да си момиче

  • момичета-
  • уницеф-
  • долкад-
  • домакинска работа-
  • време-
  • сравнение-
  • оон-
  • деца

Момичетата прекарват 160 млн часа повече в домакинска работа всеки ден в сравнение с момчетата

Тежкото бреме да си момиче - 1
Снимка: UNICEF

Момичета между 5 и 14 години прекарват 40% повече време на ден, за да вършат домакинска работа в сравнение с момчетата на тяхната възраст. Това сочат данните от нов доклад на УНИЦЕФ, публикуван в навечерието на Международния ден на момичетата на 11 октомври.

Това е първата глобална оценка на времето, което момичетата по цял свят, прекарват в извършване на домакинска работа като готвене, чистене, грижи за членове от семейството и събиране на вода и дърва за огрев.

Според данните, събрани и анализирани от световната детска организация към ООН, разликата във времето, прекарано в домакинска работа, се равнява на 160 милиона допълнителни часа на ден в световен мащаб.

Две от три момичета готвят и чистят у дома, а почти половината от момичетата по света събират вода или дърва. Те също така извършват домакински дейности, които понякога се пренебрегват като такива като гледане на деца или грижа за възрастни хора, се казва в доклада.

Данните сочат още, че с времето задълженията и работата на момичетата се увеличава. На възраст между пет и девет, момичета прекарват 30% повече време в домакинска работа; до 14 годишната им възраст, времето за домакинска работа нараства до 50%.

Момичета между 10 и 14 години в Южна Азия, Близкия Изток и Северна Африка прекарват почти двойно количеството време за домакинска работа в сравнение с момчетата.

В Сомалия, момичета между 10 и 14 години прекарват 26 часа седмично в домакинската работа — това е повече от всяка друга страна.

"Жертвата, която тези момичета правят за семействата си, е за сметка на тяхното бъдеще. Те пропускат важни възможности да учат, да се развиват или просто да се радват на детството си", заявява Аню Малхотра от УНИЦЕФ.

"Това неравномерно разпределение на труда сред децата също така утвърждава половите стереотипи и разкрива двойната тежест, която пада върху плещите на жените и момичета."

В доклада са включени още и данни за насилието над момичета, детските бракове, женското обрязване и образованието на жените.

Тежкото бреме да си момиче
Снимка АП/БТА


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА