Last news in Fakti

21 Октомври, 2016 07:31 2 493 1

21 октомври 1805 г. Умира Хорейшо Нелсън

  • хорейшо нелсън-
  • англия-
  • трафалгар
21 октомври 1805 г. Умира Хорейшо Нелсън - 1

На 21 октомври 1805 г. се състои Битката при Трафалгар. Британската флота, ръководена от адмирал Хорейшо Нелсън, побеждава обединените сили на френската и испанската флота близо до брега на Испания. Така британската флота става безспорна сила до ХХ век.

Цената е платена с живота на адмирал Нелсън.

Застанал на мостика на флагмана „Виктория”, вицеадмиралът подава до своите хора прочутия си сигнал – „Англия очаква всеки мъж да изпълни дълга си”. Като използва прочутата си вече таранна тактика, Нелсън се доближава до победата в тази битка. Малко след един часа Харди, капитанът на „Виктория”, го търси с очи, но го намира на колене на палубата. „Харди, май го направиха накрая…..гръбнакът ми е прострелян” – казва Нелсън и пада настрани.

Вместо да го погребат в морето като истински адмирал обаче, хората му се съобразяват с неговото завещание и след около три месеца връщат тялото му в Лондон, за да бъде погребан от любимата Ема.

За да се съхрани тялото през това време, слагат го в голяма бъчва, а после я пълнят с бренди, камфор и смирна.

Хорейшио Нелсън е роден през 1758 година в графство Норфолк. Баща му е пастор, а майка му е от благородническия род Уолпол, в който блестят сър Робърт Уолпол, първи британски премиер и неин дядо, както и други известни фигури. Майката обаче умира рано, когато Хорейшио е на 9.

Той се чувства самотен и започва да моли вуйчо си, който е морски офицер, да го вземе на кораба. Междувременно учи нещо, но когато става на 12, вуйчото става командир на кораба Raisonnable и скланя на молбите му. Нелсън е назначен за мичман и започва да се подготвя за славната и блестяща кариера, за която всъщност изобщо не е пригоден. Хорейшо Нелсън страда от морска болест.

Френската революция обаче обявява война на британците и Нелсън отново е призован, той вече командва кораба „Агамемнон”, модерно съоръжение с 64 оръдия на борда. В следващите години Хорейшио Нелсън е винаги непосредствено на предната линия в британските морски успехи в Средиземно море и Атлантика.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 лепна

    0 0 Отговор
    Етва е погребение - в бъчва с бренди 3 месеца!
Новини по държави: