Last news in Fakti

25 Октомври, 2016 08:59 2 332 13

Зловещи мъчения витаят около турската полиция

  • турция-
  • мъчения-
  • полиция

Тежки обвинения от Хюман Райтс Уоч

Зловещи мъчения витаят около турската полиция - 1
Снимка: БТА/AP

Правозащитната организация „Хюман Райтс Уоч“ (Human Rights Watch (HRW) хвърли тежки обвинения срещу турската полиция. След опита за преврат на 15 юли 2016 г. заподозрените са заплашвани и измъчвани.. В доклад от 43 страници „Хюман Райтс Уоч” изброява случаите на измъчвания. Докладът се основава на интервюта с 40 адвокати, защитници на човешките права, бивши затворници, роднини на арестуваните и медицински лица. Интервютата са проведени през месеците август и септември.

След опита за преврат турските власти разследват повече от 70 000 души, а 32 000 официално са арестувани. Докладът поставя акцент върху времето, прекарано в полицейския арест. Извънредното положение разрешава на властите в Турция да държат в ареста заподозрените до 30 дена вместо разрешените досега 4 дена. Според доклада точно по време на полицейския арест се извършват най-тежките нарушения на човешките права. В доклада се дават примери замъчения и тежки наранявания. Достъпът на заподозрените до адвокат е затруднен или отказван.

Хюман Райтс Уоч е неправителствена организация, която наблюдава спазването на човешките права. Седалището на организацията е в Ню Йорк. Днес Хюмън Райтс Уоч е най-голямата международна институция в тази сфера.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 abv

    1 0 Отговор
    И тази държава иска да влезне в ЕС. Тя е опасна за самата себе си и за своите граждани.
  • 2 Хасан

    0 1 Отговор
    Ако водиш своя независима политика,ако защитаввш интересите на своя народ а не на западната олигархия то тогава се извършват и терористични актове,и военен преврат,и ти понижават рейтинга и те обвиняват в нарушение на човешки права,правата на прелетните птици,и буболечки и извьнземни....до болка познат американски филм

    Коментиран от #3, #5

  • 3 Д'Мин

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хасан":

    Асенчооо, що не си ходиш в Ана Ватан?
  • 4 Диди

    1 1 Отговор
    Можете ли да си представите Турция в ЕС?Аз не мога,тази държава е с толкова различия в политиката и религиозноста си,че неиното място не е във ЕС.Ердоган е диктатор,а за такива нама място между нас.
  • 5 стоян георгиев

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хасан":

    хасане само да ти кажа без сащ като съюзник турция ше е в положението на поредната мюсулманска страна по света.без инвестиции ,технологии,наука,образовани хора,фабрики,селско стопанство,банки и т.н. та като ползват всичките тези американски екстри турците трябва да приемат и западните стандарти заради които ги имат тези екстри иначе ,лесно могат да ги загубят,а тогава господин ердоган от месия ще се превърне много бързо в диктатор в очите на обикновенния турчин,щото всеки човек много бързо прави разликата между празния хладилник и горещия телевизор .та ходи се моли в джамията ердоган да се усети и да ходи да целува ръка в вашингтон,че ви е спукана работата и сега разправиите дето ви се случват ще са детска игра от това дето идва.толкова ли не се научихте от историята кво се случва на такива като ердоган и народите дето ги подкрепят?

    Коментиран от #6, #8

  • 6 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "стоян георгиев":

    Десиииииии, поредните мусулмански държави с шериатско управление се появяват пслед намесата на съединените терористични щати. Справка - Афганистан, Либия, идил, Ирак, босно и херцеговина, и т.н.

    Носът ти е станал твърде дълъг от лъжи. Какво стана с превземането на Мосул, нали още през лятото фащ и престъпната им коалиция щяха да го превземат.

    Отделно че се въртиш като петле на ветропоказател. Допреди месец два ердогрух ти бе кумир и му се възхищаваше на престъпленията. Помним и как поддържаш престъпните действия на онова нещо от президентството за приемане на Турция в ЕС.

    И онова моме диди забрави какви ги плещеше до вчера.

    Коментиран от #10

  • 7 Диди

    1 0 Отговор
    Какви съм ги плещела до вчера?
  • 8 кроко

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "стоян георгиев":

    Реално погледнато САЩ е "съюзник" на Ирак и Афганистан от края на 70-те и резултата го виждаме. Иран скъса приятелството си със САЩ и кавото и да ми обясняваш за Иан, поне не са в гражданска война от 10-на години. А на Турция основния и износ е за ЕС, не за САЩ, така че и без САЩ могат.

    Коментиран от #11

  • 9 Don carlo

    0 0 Отговор
    Ahahha kogato e vapros za tursiq human rights a znaete li kakvo stava v fransiq sega ili izgubeni 10xl deca v germaniq samo gulposti da furliqt na tursiq ina4e az ne podkrepq tursiq no te ne iskat da vliqzat v eu tova samo politika
  • 10 стоян георгиев

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Бай хой":

    полов ти си един лъжец.моля да подкрепиш с конкретика тва дето пишеш.нито афганистан е шериатски нито пък някоя от другите упоменати от теб страни.шериатски е иран съюзника на путин.мосул е в операция по превземането от седмица и американците напреднаха толко колкото руснаците в алепо за година ,че и малко повече :)!друга твоя лъжа ердоган не ми е кумир,винаги съм го смятал за политически близнак на путин,а знаеш кво ми е мнението за путя!
    я ми разкажи за избягалите кореици от южна в северна корея.разкажи го и на кроки щото ти е фен.

    Коментиран от #12

  • 11 тва в ква връзка го пишеш?тук става въпр

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "кроко":

    тва в ква връзка го пишеш?тук става въпрос за съвсем различни неща.ти имаш да ми отговаряш на въпроса с бензина още не си отговорил нито извинил.та чакам да ми кажеш с колко е по евтин бензина в австрия в момента да ида да си налея ?чакам!

    Коментиран от #13

  • 12 Бай хой

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "стоян георгиев":

    Десо ма, що не си гледаш плетката. Не се занимавай с мъжки дейности.

    Я да видим колко пъти излъга в един пост. Само за изброените страни ти се пишат няколко опашати. Иран си бе чист говедарски протекторат, и добре че се усетиха навреме и вече там няма война. Нито междусъседска както бе по времето на приятелството им с хамитата, нито гражданска както е при всички нови приятели марионетки на говедовъдите.

    И върха на сладоледа колко били напреднали янките и марийките. Ами толкова че Мосул го гледат само по телевизията а в същото време джахидистите ги изненадоха изодзадзе и навлязоха в Киркук. Това ли наричаш напредък ве жалък трол.
    Деске, под колкото и ника да пишеш душичката ти смърди на продажност и те издава.
  • 13 кроко

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "тва в ква връзка го пишеш?тук става въпр":

    Я прочети ти кво си писал и пробвай пак да разбереш в каква връзка го казвам. И колко пъти да ти отговарям - 2 евроцента! Я кажи ся колко е средната раб. заплата в Австрия и колко в България. И мислех да вкарвам китайски комунизъм, ама като гледам теб само севернокорейски те оправя ;)!
Новини по държави: