Last news in Fakti

26 Октомври, 2016 11:06 1 207 1

Белгия още мисли за СЕТА

  • белгия-
  • валония-
  • сета-
  • канада-
  • ес

Властите в провинция Валония не се трогват от поставените ултиматуми

Белгия още мисли за СЕТА - 1
Снимки: БТА/АР

Цяла нощ продължиха преговорите между представители на федералната и регионалната власт в Белгия в търсене на решение по въпроса за търговското споразумение ЕС-Канада. Разговорите продължават и днес.

Основната цел на преговорите е намирането на „националната позиция“ пред останалите партньори в ЕС, съобщи вицепремиерът на страната Дидие Рейндерс. По неговите думи споровете не засягат подписването на СЕТА, а обобщението на изготвените документи.

Въпреки кампанията на ЕК властите в провинция Валония не се трогнаха от поставените ултиматуми. Те обявиха за пореден път, че няма да приемат никакви крайни срокове по въпроса и ще напуснат преговорите.

Единствено липсата на подписа на Валония блокира СЕТА. Официалното подписване беше насрочено за утре в Брюксел. Все още няма съобщение за отмяна на събитието.

Междувременно Ги Верхофстат, председател на групата на АЛДЕ в ЕП и бивш премиер на Белгия, предложи споразумението да бъде променено от Съвета на ЕС. По думите му новият вариант трябва да не изисква съгласието на местните власти, а да бъде общностен акт.

Такава стъпка може да бъде предприета в началото на ноември на заседание на Съвета на ЕС. Дори промяната да стане факт, тя не променя договорката между Канада, България и Румъния за пълното отпадане на визовия режим.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кроко

    0 0 Отговор
    Добре че има все още мислещи, че останалите са като нашите боклуци. Вчера слушах онова ГРОБаджийско лъжливо леке, евродупетатът Андрей Ковачев, как се опитваше да излъже че имало анализ какъв щял да бъде ефекта от това споразумение върху българските фирми по отрасли. Ама като го натиснаха да каже къде е тоя анализ и взе да пелтечи и маже че говорел само за съгласуване между министерствата и да повтаря като папагал че споразумението било полезно и трябвало да се подпише. Има ужасно много въпросителни около това споразумение, но факт е че едва ли някой го е чел цялото, а подписват със затворени очи и не им пука.
Новини по държави: