Last news in Fakti

26 Октомври, 2016 14:27 3 128 9

„Руска връзка“ в опита за преврат в Черна гора

  • черна гора-
  • преврат-
  • мило джуканович
„Руска връзка“ в опита за преврат в Черна гора - 1
Снимки: БТА/АР

Черногорският премиер Мило Джуканович намекна за руско участие в предполагаемия опит за преврат в деня на парламентарния вот в балканската държава, съобщи радио Б92.

Според силния човек в Подгорица има "силна намеса на чуждестранен фактор" на изборите на 16 октомври. Вотът преди 10 дни беше белязан с ареста на 20 души. Най-значимият сред тях е бивш шеф на сръбската жандармерия.

Те са задържани по подозрения, че са планирали въоръжени атаки срещу премиера и неговите висши съпартийци след съобщаването на официалните резултати от вота. Джуканович каза, че властите разследват степента на участието в предполагаемия опит за преврат както на Москва, така и на Белград.

Русия се противопоставя остро на стремежа на Черна гора за членство в ЕС и НАТО. В последните месеци черногорските опозиционни лидери често посещаваха Москва, а според непотвърдени информации кампанията им е била спонсорирана от Кремъл.

„Руска връзка“ в опита за преврат в Черна гора

Проевропейската Демократична партия на Джуканович спечели изборите, но се нуждае от коалиционни партньори, за да продължи да управлява.

Осем държави членки на НАТО ратифицираха членството на Черна гора и пред окончателното завършване на процеса остават само няколко месеца. Очаква се приемането на Подгорица в алианса да стане факт още в началото на следващата година. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 айде пак

    0 1 Отговор
    Путин е виновен и за отказа на Валония да подпише СЕТА и за разбиването на Скиапарели.
  • 2 Герасим Герасимиевич

    0 1 Отговор
    Путин върна на мода предимството и преимуштество на "х.я" както си е било во веки веков, пробвахме да мислим като гейове, даже като "п.тки" но ето че нещата си идват на мястото
  • 3 да изгоним руснаците

    2 0 Отговор
    Искат да намерят руснаците някакъв съюзник в Европа ,но не тръгват с политически и икономически средства а с криминални.Малко тролове ,малко лари, малко купуване на политици.... е не става така !Това тук не е нито Азия нито Африка !Това е Европа другарки и другари.

    Коментиран от #4, #6

  • 4 упсссссссссс

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "да изгоним руснаците":

    Айдеееее теб пак са те изпуснали....
  • 5 Реално

    0 1 Отговор
    Ааааа не така,превратите са запатентовани и са запазена марка на САЩ.
  • 6 кроко

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "да изгоним руснаците":

    Няма ли най-накрая някой скъсан краварски трол да каже колко НПО-то с американско и колко с руско финансиране има у нас? Кви руски тролове, кви 5 лева? Кой си има цяло шравителство на власт у нас - САЩ или Русия?
  • 7 Шшшшшшшт

    1 0 Отговор
    Около 20 души са заловени ,а останалите? Ами ,избори ще има и унас , лелеееееееееееее.
  • 8 Трол

    0 1 Отговор
    В Мозамбик пръднал един бял носорог. Властите предполагат, че е виновен Путин.
  • 9 еееее

    0 1 Отговор
    щом русия се сочи за виновна , е ясно че американския башибузук има пръст в тази удорма