28 Октомври, 2016 22:35 2 426 9

Бунтовниците в Алепо се активизираха

  • алепо-
  • офанзива-
  • сирия-
  • бунтовници-
  • руски военни-
  • въздушни удари-
  • обсада

Руски военни са поискали разрешение от Путин да възобновят ударите над града

Бунтовниците в Алепо се активизираха - 1
Снимка АП/БТА

Бунтовниците в Сирия обявиха мащабна офанзива, която да сложи край на правителствената обсада около източната част на Алепо, съобщава Би Би Си.

Сирийската обсерватория за човешки права, чието седалище се намира в Лондон, съобщи, че бунтовниците са изстреляли "стотици" ракети към западната част на Алепо, убивайки и ранявайки най-малко 115 цивилни.

Бунтовниците са взривили и две коли бомби срещу правителствени позиции в югозападната част на града.

"Всички революционни фракции, без изключение, участват в битката", е заявил един от бунтовническите лидери пред АП. Измежду тях са и представители на джихадистка групировка Джабхад Фатех ал-Шам (известна преди като Джабхад ан-Нусра), която се отдели от Ал Кайда.

В отговор на това, министерството на отбраната на Русия поиска разрешение от президента Владимир Путин да възобнови въздушните удари срещу бунтовниците след 10-дневна пауза. Той обаче отхвърли искането.

Около 275 000 души се намират под обсада в източната част на града от месеци. Руски и сирийски правителствени самолети започнаха да обстрелват града през септември. Твърди се, че от тогава повече от 2700 души са били убити и ранени.

Русия прекрати въздушната си кампания на 18 октомври, за да даде възможност на болните и ранени цивилни да се евакуират, въпреки че малцина са обърнали внимание на призива да напуснат града.

Но появата на нови цивилни жертви и надигането на бунтовниците провокира изпратеното в Москва искане, съобщи министерство на отбраната. Въпреки това, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Путин не смята за уместно да бъдат възобновени ударите и хуманитарната пауза трябва да продължи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кроко

    0 1 Отговор
    Каква хуманитарна пауза като преди 5 дни пишеше, че бунтовниците и правителствените сили се бият, а сега има и ракетен рейд и загинали в контролираната от Асад част на града? Що не изреве ся мождународната общност задето брадатите борци за демокрация и човешки права трепят мирни хора?
  • 2 домиодим

    0 1 Отговор
    Изобщо очевиден е двоен стандарт при коментирането на събитията-
    Русия=винаги лошо, нехуманно, неразумно и т.н.
    САЩ (Запад и протежета)=справедлово, необходимо, неизбежно.
    Убитите при действията на Русия и съюзници са винаги съвсем невинни и ненужни жертви, следствие на човеконенавистни безразсъдни действия. А убитите вследствие на действията на вторите са в най-лошия случай трагични, но неизбежни жертви, пряко следствие на нехуманните действия на първите.
    А всъщност става дума най-вече за цивилни жертви на геостратегически войни. А там кой е крив и кой прав е вече един доста по-сложен въпрос, чийто отговор никак не е толкова прост, колкото се представя от пресата. А може би именно и за това се дават тези евтини и прости еднозначни отговори за вината, за да не се стигне до РЕАЛНА дискусия за причините за геополитическите войни?!
  • 3 Kcaniba

    0 1 Отговор
    Разликата е огромна!!!!
    Руските ракети и бомби убиват цивилни и попадат само в болници и училища, защото са пияни руски бомби!! Руснаците са изостанали, устарели в ушанки и ватници!!
    Американски ракети - западна коалиция, Ислямска държава, Ал Нусра, Ал Кайда, воини на джихада - стрелят с демократични , ултрасъвмременни бомби!!!
    Дори изкормваните , изажданите изнасилваните от джихадистите хора - са демократично изкормвани, изяждани, изнасилвани....
  • 4 стоян георгиев

    0 0 Отговор
    през хуманитарната пауза асадо-руската авяция удари две училища и уби маса деца.може да си представим като спре тази пауза!иначе асадистите са пълен смях както се вижда и без руския бомбен килим са сгънали цирка за два дена,но дори и с руснаците няма да успеят.

    Коментиран от #5, #6, #7

  • 5 на Деса шушито

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "стоян георгиев":

    Цъннн, 0.50$
    Днес удари джакпота!
  • 6 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "стоян георгиев":

    Я да видим видеото от ударените две училища и убитите деца? Що така от цяла Сирия, само там руснаците удрят очилища? Тъпи ли сте троловете или мислите другите за тъпи: колко хиляди училища за удряне има в тая източна част на Алепо?

    Коментиран от #8

  • 7 на Деса шушито

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "стоян георгиев":

    На 24 октомври самолет от тактическата авиация на САЩ нанесе ракетно-бомбен удар срещу сградата на училище в селището Тел-Кайф. Има убити и ранени.

    Коментиран от #9

  • 8 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "кроко":

    ти първо ми даи цените на бензина в австрия с лед това ще търсиш от мен.та я разкажи с колко е по евтин там и как заплюваш хората дето твърдят обратното.
  • 9 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "на Деса шушито":

    да ,точно така пише го в блиц нали?русия веднага достави инфо първо се оказа че училището дето са разрушили било здраво,после се оказа че не били те,а накрая и че американците също съборили училище така че да не приказват много :)!само дето в ислямска държава училищата отдавна са затворени ама кво от това,нали блиц го казва!провери ли поне на колко километра от алепо са турците както ти дадох да видиш ,щото като няма кво да кажеш и се правиш на разсеян.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания