Last news in Fakti

30 Октомври, 2016 19:13 1 334 10

Ердоган ще контролира и университетите

  • ердоган-
  • университети-
  • ректори-
  • назначения-
  • реджеп тайип ердоган-
  • указ-
  • уволнени-
  • държавни служители

В новоприет указ се съобщава за нови 10 000 уволнени държавни служители

Ердоган ще контролира и университетите - 1
Снимка АП/БТА

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган вече ще може лично да назначава ректорите на всички университети в страната, без да трябва да се съобразява с предпочитанията на академичните среди. Новите изключителни правомощия на държавния глава станаха възможни благодарение на нов указ, подписан в събота, съобщава вестник "Хюриет".

Документът слага край на практиката, въведена през 1992 г., според която кандидат ректорите се избират от академичните съвети на университетите, преди да бъдат представени на президента, който може или да одобри предложението или да избере друг за поста.

Сега обаче, висшите учебни заведения в Турция губят този фундаментален принцип на университетска автономия. Новите ректори ще се избират от Ердоган на база на предложенията, изпратени му от Съвета за висше образование (YOK).

Според новия регламент, президентът ще избира измежду трима кандидати, определени от YOK. Въпреки това, ако никое от предложенията не бъде одобрено и YOK не представи нов кандидат в рамките на един месец, то Ердоган директно ще може да назначи определен лично от него човек.

Освен това ректорите в държавните университети ще могат да заемат длъжността за не повече от два мандата.

В новия указ се съобщава още, че властите са уволнили още 10 000 държавни служители в сферата на образованието, науката и здравеопазването заради предполагаеми връзки с намиращия се в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен, смятан за инициатор и организатор на провалилия се опит за държавен преврат от 15 юли.

Според постановлението още 15 турски медии са били затворени.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПиСи Дроид

    0 0 Отговор
    Я, това не беше ли "Патията на справедливостта"? Е, ние си имахме такава диктатура цели 8 века и досега...мафиотчетата на власт не са спирали да ни натрисат подобни нещица... Честито на турците поредната диктатура! А май искаха в Европейски съюз? Еееее, там не може с такива правила...тук е царството на либерта за корпорациите Страстбургски съд, БХК-ХК, Амнести и останалите сладщиши! Ще духате супата от сър Ердоган и гилдия, както ние я духаме от нашите Лапачи! Честито!
  • 2 некойси

    0 0 Отговор
    И лека полека нещата си отиват на кървава революция у комшиите.
  • 3 Картър

    0 0 Отговор
    Този горски еврейн май точно това цели, да разцепи Турция на два лагера, да ги насъска и хвърли в братоубийствена гражданска война от която жив турчин да не остане. Също като еврейката Меркел, която почти ислямизира Германия, защото тези дето влязоха там сега ще издърпат по минимум 10 души роднини и както се плодят като зайците след 20 години ще са повече от германците.
  • 4 Daniel

    0 0 Отговор
    Koito podkrepqt terorsiti stava vapros za foundamental nqma takiva novini i ob6to nqma verni danni
  • 5 Хасан

    0 0 Отговор
    Добре де ако Бойко назначава областните то бойко диктатор ли е.. Ректорите ги назначава президента а не човека Ердоган..следващия път друг ще назначи..голяма работа!!Ердоган просто си води своя независима политика и затова Запада не го обича и го обвинява в диктаторство или ислямизм

    Коментиран от #8

  • 6 Диди

    0 0 Отговор
    Е Хасане,ти оправдаваш политиката на Ердоган само защото сте сънародници ли?Той разделя турския народ и води държавата към диктатура.Тези които не са съгласни с неговата политика,праща във затвора,бият ги и разоряват семействата им.Това каква политика е според теб?
  • 7 Диди

    0 0 Отговор
    Америка изтегля дипломатите и семействата им от Истанбул.Нещата не отиват на добре.
  • 8 по скоро си насран

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Хасан":

    Обвиненията в ислямизъм нямат много общо с обвиненията в диктатура. И си набий в тиквата че няма независима политика. Ердоган се заигра с Путин и турция ще подлежи на демократизация след президентските избори в САЩ.
  • 9 Диди

    0 0 Отговор
    Не е нужно да го обиждаш с израза,,по скоро си на.ран,,.Всеки може да пише това което мисли,дали съвпада с твоето мнение или не.
  • 10 Хасан

    0 0 Отговор
    Към Диди..Организацията Фето е създадена през 60 години за борба срещу комунизма..подобни организации е имало и в Италия,Испания,Гърция..те са разработени от Цру за борба срещу Съветския съюз..за да може да се контролира обществото и да няма "социалистическа революция".след разпада на социалните.блока те са разпуснати и само в Турция са останали..Турция винаги е имало значение за запада и затова е под контрол..И сега въпроса е защо Запада не обича Ердоган???Запада не е против Турция а против Ирак,Сирия и Иран..Ирак я оправиха ама имаше много американски жертви и много масраф и Обама искаше с по малко масраф и турски жертви да оправи и Сирия и Ирак...това е цялата работа
Новини по държави: